شیراز؛
آشنایی با پشه آنوفل و ابتلا به بیماری مالاریا
به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از شیراز؛ طاهره دباغ منش کارشناس ارشد گروه حشره شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز گفت: انگل مالاریا توسط پشه ‌ای به نام آنوفل به انسان منتقل می ‌شود و بیماری مالاریا با نام های دیگری مانند پالودیسم (Paludism)، تب حاره ای، تب و لرز، تب نوبه، تب متناوب و تب جنگل نامیده می‌ شود.

دباغ منش افزود: شایع ترین راه انتقال مالاریا گزش پشه آلوده است، اما به ندرت احتمال انتقال از راه دریافت خون آلوده، استفاده از سرنگ مشترک و انتقال از مادر به جنین وجود دارد.

وی ادامه داد: این بیماری به صورت عفونت حاد در بیشتر موارد وخیم و گاهی طولانی است که دارای علائم تب و لرز متناوب، کم‌خونی و بزرگی طحال است.

دباغ منش بیان کرد: فاصله گزش بیمار تا شروع نشانه های بالینی به صورت متوسط 7 تا 14روز است و در موارد نادر، تا سه ماه پس از گزش طول کشیده است.

وی اظهار داشت:  در آغاز بیماری مالاریا، نشانه های مقدماتی مانند خستگی، احساس درد در عضلات، سردرد، تهوع و استفراغ، لرزهای خفیف و درد در ناحیه کمر، ممکن است وجود داشته باشد و دمای بدن هم به 38 تا 39درجه سانتی گراد برسد.

دباغ منش گفت: در بیشتر موارد اگر بیمار در همان مراحل ابتدایی به پزشک مراجعه کند و بیماری تشخیص و درمان شود، بهبود می یابد، اما اگر بیماری مالاریا در مراحل ابتدایی درمان نشود، می تواند به سرعت پیشرفت و شدید شود.

وی با بیان اینکه افرادی  که در مناطق مالاریا خیز زندگی می‌کنند یا سابقه مسافرت و خوابیدن در این مناطق را دارند در صورتیکه تب داشته باشند باید به پزشک مراجعه کنند، افزود: مهاجرین افغانی که از مناطق مالاریا خیز به استان مراجعه می‌کنند باید مورد آزمایش قرار گیرند.

 
وی خوابدن در پشه‌بندهای دارای روزنه‌های ریز و آغشته به حشره‌کش‌ ، نصب توری به در و پنجره ،نصب تله‌های نوری، الکتریکی یا شیمیایی  و استفاده از مواد دور کننده حشرات به ویژه در مادران باردار و اطفال از مهمترین راه های جلوگیری از ابتلا به این بیماری را عنوان کرد.

کارشناس ارشد گروه حشره شناسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد: بهسازی محیط از طریق خشکاندن باتلاق‌ها و آبگیرها و جاری کردن آب آنها که محل اصلی تخم‌ریزی پشه هاست، پاشیدن نفت، گازوئیل و روغن به سطح آب یا سمپاشی مرداب ها و جاهایی که آب راکد و اجرای عملیات مبارزه با مالاریا و سمپاشی مکان‌های استراحت پشه بالغ، مانند مکان های مسکونی انسان و حیوانات از راه های جلوگیری از انتقال بیماری است.

مالاریا یک کلمه ایتالیایی به  معنی هوای بد(Mal-Aria) است  وایتالیایی ‌ها در گذشته وجود آن را ناشی از هوای بد و مناطق باتلاقی می‌ دانستند.
انتهای پیام/ر