به گزارش گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بجنورد، با رويش انواع گياهان معطر و خوراكي در دامنه كوه ها، دشتها و جلگهها، مردم براي چيدن انواع گياهان خوراكي و دارويي به دامن طبيعت روي ميآورند .
هر بوته گياه چریش چندين برگ دارد كه مانند سبزي تره قسمت انتهايي آن در غلافي سفيدرنگ پيچيده شده است .
گياه چريش در فصل بهار در همه سبزی فروشی ها عرضه مي شود مردم خراسان شمالی بخصوص روستاييان با استفاده از اين گياه آشي موسوم به آش چريش و ناني به نام نان چريشي درست ميكنند .
آش چريشي مخلوطي از حبوبات، بلغور و گياه چريش است و نان چريشي نيز با استفاده از خمير، زردچوبه، سيب زميني، پياز، روغن حيواني و گياه چريش در تنور پخته ميشود .
گياه چريش در خراسان شمالي به لحاظ شرايط اقليمي آن بخصوص در مناطق شمالي در منطقه گلول شيروان، راز و جرگلان، ارتفاعات اسدلي و كوه شاه جهان اسفراين، سالوك، كوه بهار، قزلق و شوقان جاجرم و مناطقي از شهرستان مانه و سملقان ميرويد .
كارشناسان منابع طبيعي خراسان شمالي، برای جلوگیری از تخریب مراتع و پیشگیری از نابودی این گیاه ، آموزش بهرهبرداران در شناسايي گونههاي قابل بهره برداري، زمان گلدهي، زمان رسيدگي و بهترين زمان برداشت ريشهها را حايز اهميت مي دانند .
ريشههاي غدهاي برخي از اين گونهها چسبناك بوده كه موارد استفاده از آن در مناطق مختلفي از جمله ايران، تركمنستان و افغانستان به عنوان چسب طبيعي مشاهده شده است.
این گیاه علاوه بر مصرف خوراکی اش قابلیت دارویی نیز دارد .
علاوه بر مصرف دارویی آن بهتنهایی و یا در ترکیب با سایر گیاهان ارزش آن مضاعف میشود و در طب سنتی برای مداوای عوارض لکههای پوستی، اگزما، شکستگی اعضای بدن و جلوگیری از ریزش مو و تقویت پیازمو نیز کاربرد دارد .
کارشناسان با تاکید بر اینکه هنگام برداشت، فقط باید برگ این گیاه جدا شده و از ریشه کندن آن خودداری شود زیرا قطع گیاه چریش از ریشه موجب کاهش پراکنش آن میشود.
در فصل بهار در خراسان شمالی نزدیک به 50 نوع گیاه خوراکی و دارویی برداشت می شود.
انتهای پیام/آ