سخت‌ترین عملیات، پس از فاجعه منا چه بود؟/ جزئیات بازداشت 2 امدادگر/ استفاده از آمبولانس هوایی در روز اربعین
اعزام 7مجروحی که در فاجعه منا خارق‌العاده‌ترین عملیات بود/ارسال 24 تن دارو و تجهیزات به عتباتبه گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان؛ سیدعلی‌مرعشی رئیس مرکزپزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر در نشست خبری ظهر امروز(یکشنبه) که به منظور بررسی ابعاد فاجعه منا و تمهیدات مرکز پزشکی در تاسوعا و عاشورای حسینی در ساختمان صلح برگزار شد، اظهار کرد: حج امسال با 2فاجعه عمیق آمیخته بود و به همین دلیل حضور تیم پزشکی در حج امسال متفاوت‌تر از سال های گذشته بود.

وی در ادامه افزود: به دلیل شرایط سیاسی منطقه و حضور کشور ما در عرصه بین‌المللی، این احتمال داده شد که حج امسال با توجه به مشکلات یمن، سوریه و سایر کشورها از دیدگاه سعودی‌ها تحت تأثیر قرار بگیرد. و از طرفی زمان حج امسال نیز طولانی‌تر شده بود و تیم‌های پزشکی که افرادی با تجارب بالا بودند به حج اعزام شدند.

رئیس مرکزپزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر تأکید کرد: پزشکان اعزام شده به حج دارای پتانسیل‌های فراوان بودند و در واقع چندمنظوره کمک‌رسانی کردند و پیش از حج به آن‌ها اعلام شده بود که توانایی کار 16ساعته را داشته باشند و شیفت کاری مطرح نبود.

مرعشی در ادامه افزود: حج امسال تا پیش از وقوع فاجعه منا روال عادی را طی می‌کرد و حتی بیمارستان‌های هلال احمر خلوت‌تر از سال‌های گذشته بود تا روزی که حادثه منا اتفاق افتاد.

*هلی‌کوپتر، وسیله‌ای که می‌توانست در فاجعه منا تأثیرگذار باشد

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با اشاره به دیدگاه‌های حادثه منا گفت: اصولاً حادثه منا می‌توانست اتفاق نیفتد و اگر دولت سعودی برنامه‌ای برای پیشگیری این فاجعه داشت این حادثه رخ نمی داد و یا زمانی که حادثه اتفاق افتاد، رسیدگی مناسب در اسرع وقت صورت نگرفت و همچنین سوءتدبیر و سوءمدیریت مسئولان سعودی در برخورد با قربانیان و یا ادامه‌ درمان بیماران کاملاً مشهود بود.

وی در ادامه افزود: عدم اجازه و مداخله نیروهای امدادی ایرانی توسط نیروهای سرباز سعودی که در صحنه حاضر بودند، عمق فاجعه را بیشتر کرد که پس از مذاکرات مکرر نیروهای امدادی به همراه آمبولانس‌ها وارد شدند و 600نفر از حادثه‌دیدگان را به مراکز درمانی منتقل کردند.

مرعشی با بیان اینکه اجساد تا 1.5متر روی هم ریخته شده بودند و تخلیه اجساد 18ساعت به طول انجامید، گفت: زائران ایرانی به خیابان 204 که عرض آن حداکثر 12متر است هدایت شدند در حالی که سالهای گذشته زائران ایرانی از آن خیابان عبور نمی‌کردند و این در حالی است که تمامی مسیرها مجهز به دوربین مداربسته است و سعودی‌ها می‌توانستند با مدیریت جلوی ورود جمعیت به خیابان 204را بگیرند و یا حتی می‌توانستند مصدومین را با هلی‌کوپتر به بیمارستان‌های جده، مکه و عرفات منتقل کنند.

*جزئیات بازداشت امدادگران ایرانی

رئیس مرکزپزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر بیان کرد: درحج امسال حدود 23نفر از کادر پزشکی آسیب دیدند که خوشبختانه آسیب به معنای تهدید جدی نبود اما متأسفانه 2تن از پزشکان مجموعه پزشکی اعزامی از استان تهران و اصفهان جان خود را از دست دادند.

وی در ادامه افزود: رسیدگی به اجساد نیز با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو بود و زمانی اجازه شناسایی اجساد به ما داده شد که وقت زیادی از دست رفته بود و شناسایی اجساد با توجه به تغییرشکل آن‌ها با مشکل روبه‌رو شد و در این زمینه که تعدادی از امدادگران جهت کمک مشغول عکس‌برداری بودند توسط مأمورین سعودی بازداشت شدند و یکی از نیروهای امدادی مدت 24ساعت را در بازداشت به سر برد و به تبع سختگیری‌های سعودی‌ها کار امدادرسانی را دشوارتر کرد.

 رئیس مرکزپزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر با بیان این مطلب که اصولاً تیم پزشکی در حج امسال خدماتی را فراتر از مسئولیت ذاتی ارائه کردند افزود: مسائل جان‌باختگان جزء خدمات تیم پزشکی محسوب نمی‌شد اما به هنگام وقوع حادثه منا کادر پزشکی بدون اغراق شبانه روزی به زائرین خدمت‌رسانی کردند.

*تیم پزشکی فراتر از مسئولیت ذاتی خدمت‌رسانی کرد

مرعشی با اشاره به اینکه 53 کاروان از مجموع کاروان‌های اعزامی آسیب دیدند، ادامه داد: تعدادی از زائران در جریان حادثه منا دچار شوک و ضربه روحی شده بودند که در جلسات متعدد توسط همکاران روانپزشک مورد درمان‌ قرار گرفتند.

* سخت‌ترین عملیات تیم پزشکی در حج94

وی تأکید کرد: با توجه به جابه‌جایی مجروحین در بیمارستان‌ها، سرکشی‌های مکرر از 4بیمارستان در عرفات، 12بیمارستان در مکه، 13بیمارستان در جده و 5بیمارستان در طائف روزانه انجام می‌شد و سعی شد تمام مجروحان به بیمارستان‌های هلال احمر منتقل شوند.

مرعشی با اشاره به ایجاد ستادی در بیمارستان مکه گفت: این ستاد به صورت 24ساعته و به همراه 2خط تلفن فعال بود که آشنایان و اقوام جان‌باختگان و مجروحان می‌توانستند کسب اطلاع کنند و به طور قطع می‌توان گفت گوشی تلفن لحظه‌ای قطع نمی‌شد.

وی درخصوص سخت‌ترین عملیات حج امسال اضافه کرد: یکی از دشوارترین عملیاتی که توسط کادر پزشکی صورت گرفت اعزام 7مجروحی بود که زیر دستگاه تنفس مصنوعی بودند و در واقع حدود 300میلیون تومان تجهیزات پزشکی به همراه این مجروحین به ایران ارسال شد.

*بازار شایعه در فضای مجازی خدمت‌رسانی را دشوارتر کرد

مرعشی با اشاره به انتشار اخبار نادرست از سوی فضای مجازی بیان کرد: علاوه بر سختی تیم پزشکی در حج امسال،‌ شایعات و  اخبار نادرستی در فضای مجازی به سرعت منتشر می‌شد که کارنیروهای امدادی را مستهلک می‌کرد.

رئیس مرکزپزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر گفت: در مجموع تعداد نیروهای پزشکی محیطی و بیمارستانی حاضر در حج امسال شامل 500نفر بود که 280 نفر همراه با کاروان‌ها بوده و 220 نفر در بیمارستان‌ها حضور داشتند.

وی افزود: در حال حاضر تمام کادر پزشکی به ایران بازگشتند و تنها یکی از پزشکان در عربستان حضور دارد و آن هم به دلیل بستری بودن یکی از بیماران در مدینه بوده که قرار است فردا تحت عمل جراحی قلب قرار بگیرد.

*گشت آمبولانس هوایی در 3مرز ایران در روز اربعین

مرعشی با اشاره به تمهیدات کادر پزشکی در روز تاسوعا و عاشورای حسینی گفت: تیم پزشکی 60نفره آماده خدمت‌رسانی در روز تاسوعا و عاشورا است.

وی در ادامه با بیان اینکه داروها و تجهیزات خریداری شده ،افزود: تعداد 24 تن دارو و تجهیزات برای ایام تاسوعا و عاشورای حسینی به عتبات ارسال می‌شود.

رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت جمعیت هلال احمر تأکیدکرد: گشت آمبولانس هوایی در 3 مرز مهران، چذابه و شلمچه در روز اربعین و همچنین تعداد 10چادر امدادی بین مسیر نجف تا کربلا و همچنین 4چادر در بین‌الحرمین مستقر خواهد بود.

وی بیان کرد: سپاه پاسداران نیز اعلام آمادگی کرده در هرجایی که هلال احمر صلاح بداند بیمارستان صحرایی برپا می‌کند.

مرعشی تصریح کرد: در حال حاضر 300هزار نفر در سامانه سما برای ورود به کربلا در روز اربعین ثبت نام کردند و از آنجایی که انتظار می‌رود تعداد ثبت‌نام شدگان افزایش یابد، تیم پزشکی از هر لحاظ آمادگی کامل را برای خدمت‌رسانی به زائران دارد.

انتهای پیام/