طوفانی که علی رغم پیش بینی ها رخ نداد
توفان هایی که پیش بینی می شوند و حس نمی شوند،توفان هایی که حس می شوند و پیش بینی نمی شوندبه گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ این روز‌ها اخبار پیش‌بینی آب و هوا همتراز برخی از اخبار مهم دیگر کلیک می خورد و به شدت مورد رصد مردم قرار می‌گیرد.
این در حالی است که برخی از پیش ‌بینی‌های ضد و نقیض سازمان هواشناسی کشورعلاوه بر ساخت حاشیه‌های خبری برای این سازمان، ‌تبعات بعضاً جبران ناپذیری را هم به همراه داشته است.

طبق گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران؛سازمان هواشناسی در خصوص پیش بینی آب و هوای روزهای گذشته کشور(مورخ 31تیر و 1 مرداد) اعلام کرده بود : طی روزهای چهارشنبه، پنجشنبه به وی‍‍ژه در ساعات بعد از ظهر و اوایل شب، وقوع طوفان تندری گاهی با رعد و برق و وزش باد شدید موقت به سبب رشد ابرهای جوششی و احتمال آبگرفتگی معابر عمومی و سیلابی شدن مسیل‌های رودخانه ها برای استان های چهار محال بختیاری، کهگیلویه و بویر احمر، لرستان،ایلان،جنوب کردستان،کرمانشاه،غرب و جنوب اصفهان،جنوب همدان،نیمه غربی کرمان،شمال و غرب فارس، شمال خوزستان و.... رخ خواهد داد.از این رو توصیه می‌شود تمهیدات لازم برای کاهش خسارات احتمالی  مهیا شود.


نکته قابل توجه آن است که،هر شهروند عام با مشاهده چنین اخطاریه تصور توفانی همچون توفان چند روز اخیر تهران و البرز را دارد. این در حالی است که در استان‌های ذکر شده شاید رگبار باران و وزش بادی رخ داده باشد.

از طرفی سوالی که ذهن را به خود معطوف می‌کند آن است که چرا برای توفان اخیر تهران و البرز که سبب بروز سیل و حادثه‌های بسیار جانی و مالی شد تنها از واژه وزش باد شدید و رگبار و رعد و برق استفاده شد و خبری از کلمه توفان تندری نبود.

در این خصوص احد وظیفه مدیریت  پیش بینی و هشدار سازمان هواشناسی کشور در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت:مشکل به وجود آمده در این بحث به تفاوت دید اصحاب رسانه، مردم عام و مرکز پیش بینی مربوط می شود. مرکز پیش بینی با عینکی دیگر به مسائل آب و هوایی نگاه می‌کنند که متفاوت با آنچیزی است که در رسانه منعکس می‌شود.

وی افزود:طوفان تندری از واژهThunderstorm گرفته شده است که اصطلاحا به ابری گفته می شود که به صورت جوششی در ساعات بعد از ظهر واوایل شب در مناطق کوهستانی رشد می کند و باعث رگبار، رعد و برق و وزش باد محلی می‌شود.

وظیفه گفت: ولی بسیاری از مردم از واژه توقان تندری انتظار پدیده ای مشابه توفان تهران را دارند که همراه با گرد و خاک بوده و سبب جاری شدن سیل شده است.

وی ادامه داد: پیش‌بینی برای استان های مذکور صحیح بوده است و در آن مناطق رگبار و رعد و برق اتفاق افتاده است. گرما و رطوبت زمین باعث جریانات صعودی می شود و معمولا در ساعات بعد از ظهر باد و بارندگی را به همراه می آورد.

توجیه سازمان هواشناسی کمی گنگ به نظر می‌رسد در شرایطی که وزش باد شدید ذکر می شود توفان با سرعت 70 کیلومتر اتفاق می افتد، سیلاب ها جاری می‌شود و ریزش کوه سبب تحمیل خسارات جانی و مالی بسیاربه هموطنان می شود، و زمانی که از واژه توفان تندری استفاده می‌شود فقط باید منتظر وزش بادی موقتی همراه بار رگبار باران باشیم.

چرا باید اطلاعیه ها و اخطاریه ها با زبانی مبهم بیان شود و سازمان هواشناسی به مسائل با عینکی مشابه عینک مردم نگاه نکند و پیش‌بینی‌های هواشناسی را به چالش بکشد. هرچند که این بحث‌ها برخی از کوتاهی های سازمان هواشناسی و بعضا پیش‌بینی های نا صحیح آن را همانند توفان اخیر در تهران و البرز توجیه نمی کند و این سوال را بی جواب می گذارد که سازمان هواشناسی بین المللی توفان تهران و شرایط آب و هوایی مشابه را به خوبی و از چند روز قبل اعلام می کند چرا سازمان هواشناسی کشور چنین توانایی پیش بینی را ندارند؟

انتهای پیام/