مصرف زیاد نمک یکی از عوامل خطر در بیماری پرفشاری خون
به گزارش گروه علمي باشگاه خبرنگاران به نقل از وب دا؛ کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور گفت: نمک طعام محصولی است متبلور، شورمزه و بدون بو که از کلروسدیم تشکیل شده است.

لیلا شورورزی افزود: از آغاز تاریخ زندگی بشر کاربرد کلروسدیم به ‌عنوان یک نوع چاشنی که به رژیم غذایی افزوده می‌شود، کاملاً روشن است و خواص ضد میکروبی نمک و خاصیت نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از فساد آنها روشی متداول در زندگی بشر بوده است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد آن ناشی از بیماری قلبی و عروقی است و سرانه مصرف نمک بنا به توصیه سازمان‌های بین‌المللی باید به حداکثر پنج گرم در روز کاهش پیدا کند و این در حالی است که این میزان در کشور ما دو تا سه برابر حداکثر میزان مجاز برآورد شده است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: باید از نمک یددار استفاده کنیم زیرا یک عنصر طبیعی مورد نیاز برای بدن است که باید از طریق برنامه غذایی روزانه تامین شود.

شورورزی خاطرنشان کرد: بزرگی غده تیروئید، اختلال در رشد مغزی و جسمی، کم‌شنوایی، لالی، لوچی چشم، کاهش بهره هوشی کودکان، کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی از عوارض کمبود ید است.

 وی یادآور شد: قرار ندادن نمک یددار در معرض نور مستقیم خورشید و یا رطوبت، نگهداری نمک در ظروف بدون منفذ پلاستیکی، چوبی، سفالی، ظرف شیشه‌ای رنگی و دربسته از روش‌های نگداری نمک یدار است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه دانشکده علوم پزشکی نیشابور ادامه داد: ذخیره کردن نمک به‌مدت طولانی سبب کاهش میزان ید آن می‌شود و حداکثر تا شش ماه پس از خرید، مصرف شود.
شورورزی گفت: با مصرف نمک یددار میزان ید مورد نیاز بدن به راحتی تامین می‌شود و کسانی که پزشک مصرف نمک را برای آنها ممنوع کرده است نباید از نمک یددار تصفیه (تبلور مجدد) هم استفاده کنند.

وی اظهار داشت: بعضی از افراد به‌صورت ژنتیکی مستعد ابتلا به پرفشاری خون در اثر مصرف نمک هستند و افراد مبتلا به بیماری‌های مزمن کلیه یا دیابت، کسانی که یکی یا هر دو والدین آنها مبتلا به پرفشاری خون هستند و افراد بالای50 سال با مصرف نمک نیز شانس بیشتری برای ابتلا به پرفشاری خون دارند.

وی افزود: وجود ناخالصی‌ها در نمک مانند شن، ماسه، خاک، گچ و مواد آلوده کننده و مواد محلول سختی مانند کلسیم و منیزیم، فلزات سنگین مثل سرب، جیوه، آرسنیک و کادمیوم، علاوه بر ایجاد عوارض نامطلوب، سبب کاهش شوری نمک شده و در نتیجه افزایش مصرف نمک را به‌دنبال دارد./ح