شهرکرد/
شیدای شیرین یك همایش پر شهد
گز، شهد شیرین شهری است در آستانه دو كوه بلند، كه سالهاست این شیرینی را به كام مردم دلچسب تر كرده اند.
گز، شیرینی پر مغزی است و هر چه گز، پر مغز تر باشد طرفداران آن نیز بیشتر خواهد بود.
گز، محصول تلاش و كوشش گذشته تاریخی مردمانی است در 70 كیلومتری مركز استان چهارمحال و بختیاری به نامبلداجی كه هنرشان شادكامی و شیرین كامی مردم است.
از دیر باز در تمام جشن ها، شادی ها و اعیاد خاص، گز، همواره یكی از شیرینی های مورد علاقه مردم در استان چهارمحال و بختیاری بوده است.
این محصول شیرین و خوش كام، از انگبین گیاهی، آرد شیرینی پزی، سفیده تخم مرغ، شكر، مغز بادام، پسته، گردو تهیه می شود و سابقه تهیه این شیرینی از 30 سال پیش در شهر بلداجی آغاز شده و تا به امروز نیز ادامه دارد.
این شیرینی در نوع های آردی، لقمه ای، ساده و با مغز پسته و بادام 10 تا 30 درصدی تهیه و روانه بازار می شود و بیشتر گز تولید شده به كشورهای خارجی و استانهای همجوار صادر می شود.
هم اكنون، تولید گز در شهر بلداجی شهرستان بروجن به عنوان سوغات استان چهارمحال و بختیاری شهرت جهانی دارد كه احداث خوشه های صنعتی به منظور فراهم شدن تمامی مراحل تولید گز نیز باعث افزایش بازده و افزایش كیفیت محصول می شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به اینكه شهر بلداجی پایتخت گز ایران در این استان واقع شده و به منظور دستیابی به رویكرد صادراتی علمی برای افزایش تولید و صادرات این محصول، شهركرد میزبان همایش ملی گز شد.
علی اصغر عنابستانی افزود: این همایش، فرصتی برای هم اندیشی صاحبان علم و فن و فعالان حوزه گزسازی در زمینه ارتقا كیفی محصولات و توسعه بازارهای هدف صادرات را فراهم كرده است.
وی اظهار داشت: با توجه به ظرفیت استان چهارمحال و بختیاری در این محصول و تبلیغات و بازاریابی كه در این زمینه در كشور انجام شده است، گز استان چهارمحال و بختیاری، باید به عنوان یك برند ویژه ایرانی در جهان مطرح شود.
عنابستانی افزود: هم اكنون، 100 واحد تولید گز سنتی و 23 واحد تولید گز صنعتی در شهر بلداجی فعال است كه به طور میانگین 13 هزار تن گز در این واحد ها تولید می شود.
استاندار چهارمحال و بختیاری، با اشاره به اینكه در سال گذشته چهار هزار تن گز از این استان صادر شده، تصریح كرد: طبق پیش بینی ها باید سالانه 30 هزار تن گز تا سه آینده در استان چهارمحال و بختیاری تولید شود.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری، از دریافت 84 مقاله در نخستین همایش ملی گز در این استان خبر داد و گفت: از مجموع مقالات ارسالی به دبیرخانه همایش نزدیك به 71 اثر برتر انتخاب شده است.
رحمان كرمی افزود: از این تعداد 12 مقاله قرائت و چهار مقاله به عنوان ذخیره برتر پذیرش شده است و 48 مقاله نیز به صورت پوستر تهیه و در روز همایش ارائه شد.
وی اظهار داشت: این مقالات در سه بخش اقتصادی، بهداشت و كیفیت و اجتماعی فرهنگی و در 18 محور تهیه و ارسال شد.
كرمی تصریح کرد: نقش خوشه ها در صادرات گز، بررسی كارایی روش های سنتی و صنعتی تولید، استاندارد سازی و بهبود روش های تولید، برند سازی در صنعت گز، نقش فناوری های نوین در بهبود كیفی، روشهای ارتقای ماندگاری گز، تركیبات، بهداشت و سلامت گز، فرهنگ سازی، اشتغال، پیشینه تاریخی، فرهنگی و اجتماعی و گردشگری و سوغات از مهمترین محورهای این همایش دو روزه است.
معاون بازرگانی خارجی اداره کل صنعت، معدن و تجارت استان چهارمحال و بختیاری نیز گفت: كمیته های علمی، اجرایی و تبلیغات تمامی زیرساختهای لازم برای برگزاری نخستین همایش ملی گز با رویكرد صادرات را فراهم كردند.
رحمت اله صفری افزود: همایش ملی گز در سه بخش اقتصادی، بهداشت و كیفیت و اجتماعی فرهنگی و در 18 محور برگزار شد.
هم اكنون، تولید كننندگان گز بلداجی 13هزار كیلوگرم انواع گزهای سكه ای، لقمه ای، شكلاتی، رژیمی، زعفرانی و آردی را تولید و روانه بازار مصرف می كنند.
گز بلداجی، به دلیل كیفیت بالا و مرغوبیت آن بهترین گز ایران است كه علاوه بر تامین نیاز داخلی كشور به كشورهای عربی و اروپایی و حاشیه خلیج فارس صادر شده است.

40درصد از گز تولیدی بلداجی به سایر كشورها صادر می شود و گزسازان بلداجی با تولید با كیفیت، مرغوب و بهره مندی از گز انگبین و عسل طبیعی در تولیدات گز تاكنون نشان های كیفیت بین المللی و دو نشان برتر كیفیت كشورهای آلمان و سوئیس را كسب كرده اند.

شهر بلداجی، از توابع شهرستان بروجن در استان چهارمحال و بختیاری، و در 35 كیلومتری شهر شهرکرد؛ مركز این استان قرار دارد که مركز تولید گز در کشور و یا به اصطلاح « پایتخت گز ایران » محسوب می شود و کمتر مسافر و گردشگری است که از سوغات « گز » این شهر، چشم پوشی کند. /س