فارس/
راه‌اندازی مرکز پرتودهی کشاورزی در فارس
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز فارس مهرزاد خرد در همایش نقش انرژی هسته‌ای در بخش کشاورزی اظهار داشت: پرتوهای گاما در بخش کشاورزی، پزشکی و صنعت استفاده فراوانی دارد.
وی افزود: در کشاورزی برای افزایش عمر محصولات از مواد شیمیایی استفاده می‌شود و از سال 2015 به بعد تمام محصولات صادراتی باید با استفاده از پرتوها استریل شوند.
خرد تصریح کرد: مسئله افزایش عمر نگهداری محصولات کشاورزی نیز در کاربردهای انرژی هسته‌ای جای می‌گیرد و به عنوان مثال 131 هزار تن خرمای تولیدی فارس به همین دلیل در نگهداری و بازار‌رسانی دچار مشکل است.
وی اضافه کرد: با استفاده از پرتودهی می‌توانیم خرمای این استان را بدون استفاده از محصولات شیمیایی از پاتوژن‌ها عاری کنیم.
به گفته رئیس جهاد کشاورزی فارس، استفاده از پرتوها و احداث تجهیزات آن کار هزینه‌بر و پیچیده‌ای نیست و با قول مساعد مسئولان استان تسهیلات آن نیز فراهم است.
وی اضافه کرد: در بخش کشاورزی همچنین تولید ارقام جدید حاصل از پرتودهی با استفاده از جهش و موتاسیون محصولات کشاورزی یکی از مباحثی بوده که برای اجرای آن بستر لازم توسط محققان مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی فارس فراهم شده است.
خرد تصریح کرد: در حوزه صنایع غذایی تبدیلی کشاورزی نیز برای استریل کردن محصولات می‌توان از کاربردهای مختلف انرژی هسته‌ای بهره برد.
وی ادامه داد: با نصب واحد پرتودهی گاما در استان، داروهای مورد استفاده در بخش کشاورزی به رادیودارو تبدیل می‌شوند که به عنوان مثال می‌توان از واکسن قزل‌آلا نام برد.
این مسئول تصریح کرد: با تلفیق یافته‌های مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی فارس و پژوهشکده هسته‌ای می‌توان مواردی مانند کرم گلوگاه انار را به سادگی کنترل کرد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس اظهار داشت: برای احداث مرکز پرتودهی فارس حدود 4 تا 5 میلیارد تومان اعتبار اولیه نیاز است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی جهاد کشاورزی استان و رئیس پژوهشکده تحقیقات کشاورزی، پزشکی و صنعتی پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای سازمان انرژی اتمی و جمعی از کارشناسان و مدیران سازمان انرژی اتمی و جهاد کشاورزی انجام فعالیت‌های مشترک در زمینه تحقیقات کاربردی کشاورزی انرژی هسته‌ای را امکان‌سنجی کردند./س