مشهد/رییس سابق سازمان میراث فرهنگی کشور:
مهم‌ترین ویژگی هنرمند در فرهنگ ایرانی، سیر باطني است


به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد سیدمحمد بهشتی در حاشيه بازدید از نمایشگاه پرندگان در فرهنگ و هنر ایرانی «سی‌مرغ» در کتابخانه و موزه ملی ملک، عنوان كرد: کتابخانه و موزه ملی با برگزاری چهارمین جشنواره ماه هشتم و نمايشگاه «سي‌مرغ» زمینه آشنایی فرهنگ‌دوستان و دوست‌داران تمدن ایرانی-اسلامی را با نقش و حضور پرندگان در پهنه تاریخی و جغرافیای ادب و فرهنگ ایران فراهم آورده است.

وي با اشاره به حضور جذاب پرندگان در آثار نگارگری مجموعه گنجینه حاج حسین ملک، افزود: بی‌شک، مرغ نزد ایرانیان شامل دو وجه کارکردی و معنایی است و برای پی‌بردن به مقام معنوی پرندگان باید به مهم‌ترین ویژگی آن‌ها توجه کرد.

بنیان‌گذار موزه سینمای ایران تاکید کرد: در فرهنگ ایرانی، مرغ همچنین متذکر و تسبیح‌گوی حق است و مرغ سمبل مسافری است که می‌تواند به هر دو عالم سر بزند.

بهشتي اضافه كرد: حضور پرندگان در نگارگری‌ها، قلمدان‌ها و جلدهای لاکی گنجینه ملک نگارگری‌ها، تصویرهای روی قلمدان‌ها، جلدهای لاکی و قاب‌آیینه‌ها، بخشی از مهم‌ترین نفایس گنجینه کتابخانه و موزه ملی ملک را تشکیل می‌دهند.

وي با بيان اينكه مفهوم پرنده در فرهنگ ما با بقیه فرهنگ‌ها متفاوت است، تصریح کرد: فرهنگ‌ها را می‌توان از زوایای مختلف با هم مقایسه کرد که یکی از این زوایا نشانه‌های حیوانی فرهنگ‌ها است.

اين کارشناس حوزه فرهنگ و تمدن ایرانی بيان کرد: یکی از راه‌های تقرب به مباني فرهنگ‌ها، تعمق در نشانه‌ها است. بنابراین وقتی از پرندگان در فرهنگی چون فرهنگ ايراني صحبت می‌کنیم، پرندگان افسانه‌ای‌ و کمال‌یافته‌ مدنظر هستند و نه موجودیت واقعی پرندگان.

رییس پیشین سازمان میراث فرهنگی کشور خاطرنشان كرد: بلبل، هدهد، سیمرغ و ققنوس، قهرمانان اسطوره‌ای اذهان ما هستند و مراد از هر کدام، موجودیتی مثالی آنها است.