باغ ايراني تمثيلي از جهان هستي
سيد عليرضا قهاري رئيس انجمن مفاخر معماري ايران به خبرنگار حوزه ميراث فرهنگي باشگاه خبرنگاران گفت: اينكه باغ ايراني به صورت هنري بوده يا شرح مهندسي و نشات گرفته از اسطوره و جان انسان است يا تنها خط زيبايي بر گستره شرق جغرافيايي خواهد بود موضوع چالش و گفتمان انديشمندان و علاقمندان در اين حوزه از دانش است كه مي‌تواند سال ها نقل محافل باشد.

وي افزود: اگر باغ ايراني پا به پاي تمدن اين سرزمين زنده مانده و به خيالي بازگشت ناپذير تبديل نشده جزء اين نيست كه اين حقيقت نشانه اي از هويت پايدار ايرانيان را درون خويش دارد و مي‌تواند به مشتاقان نويد احيا را در هر زمان كه فرصت يابد بدهد.

قهاري تصريح كرد: بسياري از پژوهشگران باغ ايراني را تمثيل و بازتابي از ذهنيت بهشت مي‌دانند. مبناي اصلي چنين برداشتي شباهت و در عين حال مطابقت با كالبد و اجزاي باغ ايراني و توصيفات مادي از بهشت موعود دارد.

رئيس انجمن مفاخر معماري ايران بيان كرد: مورخين يوناني زماني كه باغ هاي پارسيان را مي ‌ستودند و درباره آن مي نوشتند كمتر به نقش عميق شكل پذيري عناصر آن اشاره داشتند و خطوط هنري آن را تنها نوعي شكل دهي منظم به طبيعت مي شمردند حال ‌آنكه اين خطوط به ساختارهاي مقدس و كيهاني، اشاره اي ظريف دارد.

وي اظهار داشت: باور ايراني اگرچه از واقعيت مادي سرچشمه مي گيرد اما در برابر آن جهان معنوي مي آفريند.

قهاري تاكيد كرد: چنين رويكردي در فرهنگ اين مردمان سبب شده تا در ايران كهن و پيش از اسلام، همگام با تقديس طبيعت، باغ تمثيلي از جهان هستي قلمداد شود و پس از پيوند با تفكر اسلامي روحي نو در كالبدش دميده شود.

رئيس انجمن مفاخر معماري ايران خاطرنشان كرد: جستجو و بازخواني باغ ايراني از ديدگاه هاي متفاوت سبب مي شود تا حوزه اي چند جانبه نگر و با توجه به تطور جسم و ذهن و خوانش عرفاني و فلسفي بر مبناي شناخت معنا و ارزش عناصر كالبدي پيرامون آن شكل گيرد و حضور انسان ايراني را در پيدايي شگفت انگيز آ‌ن بپذيرد.

شايان ذكر است، انجمن مفاخر معماري ايران در پنجاه و يكمين گفتمان هنر و معماري كه با حضور محمد مهدي محمودي، حسين سلطانزاده، شهريار قديمي، فرامرز پارسي و فريبرز جبارنيا 11 مرداد ساعت 15 در موزه هنر امام علي (ع) برگزار مي شود به موضوعي با عنوان در جستجوي باغ ايراني مي پردازد./ي2