
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی - غلامرضا گل محمدی رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: سال ۱۴۰۱، اعتبار مورد نیاز برای اجرای مصوبه الگوی کشت با احتساب دلار ۲۵ هزارتومان، ۳ همت برآورد شده بود که اکنون با نوسان نرخ ارز اعتبار بیشتری نیاز است.
به گفته وی، در بحث زراعت ۱۰۰ درصد برنامه الگوی کشت دادیم، اما اجرای آن منوط به تخصیص منابع جدی مالی است تا با بحران منابع آبی روبرو نباشیم.به عنوان مثال در استانی ۱۰ هزارهکتار سطح زیرکشت در یک محصول پیشنهاد شده است، درحالیکه امسال بدلیل افزایش قیمت محصول به ۳۰ هزارهکتار رسیده است که این امر منجر به بحران جدی و مازاد محصول روی دست کشاورزان می ماند.
گل محمدی با بیان اینکه الگوی کشت ۷۰ درصد موفق بوده است، افزود: در حوزه زراعت، مصوبه الگوی کشت را ۱۴۰۴ به اتمام می رسانیم و در سایر حوزه ها سال اول را شروع می کنیم.
رئیس سازمان تحقیقات و آموزش و ترویج کشاورزی ادامه داد: طرح مهم در جهش تولید برنج و شکر است که در برنامه هفتم خودکفایی ۹۰ درصدی پیشبینی شده است، درحالیکه با برنامههایی که این سازمان در چغندرقند پاییزه دارد تلاش داریم تولید شکر را در کشور به ۱۰۰ درصد خودکفایی برسانیم.
وی با اشاره به طرح جهش تولید در دیمزارها افزود: اگر در جهش تولید موفق عمل شد و افزایش تولید ۳۵ درصدی محقق کردید ۶۰ درصد مدیون ارقام اصلاح شده سازمان تات بوده است.
گل محمدی با بیان اینکه ۱۸۲ رقم از ۱۲۰۰ رقم در عرصه، کشت میشود، بیان کرد: نقشه راه تدوین شده سازمان، آینده پژوهی است و تمام کسانی که میتوانند در نقشه راه ۲۰ سال آینده کمک کند استقبال میشود و طرحها در حال بازبینی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه سازمان از بدو تولد انسان و تولید واکسن تا پایان زندگی و تولید پنبه پارچه نقش دارد، افزود: کل بودجه این سازمان حدود ۶۰ میلیون دلار است که فقط بهره وری این سازمان حدود ۲ میلیارد دلار در نهادههای فناوری است که از این عدد یک میلیارد دلار در هسته اولیه بذر است. در واقع اگر در بذر به ۹۸ درصد خودکفایی رسیدیم هستههای اولیه آن در این سازمان تولید میشود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، با اشاره به برنامههای توسعهای این سازمان، از راهاندازی سامانههای هوشمند در بخش کشاورزی و استفاده از فناوریهای نوین همچون هوش مصنوعی خبر داد و افزود: در سال گذشته، با استفاده از سیستمهای آبیاری هوشمند، ۱۰ هزار هکتار از اراضی کشور تحت پوشش قرار گرفت که منجر به کاهش ۱۸ درصدی مصرف آب و افزایش بهرهوری آب به میزان ۲۶ درصد شد.
به گفته وی، در حوزه ترویج، توانستهایم بیش از ۲۷۸ فناوری را از میان فناوریهای ارائهشده توسط ۴۰۰ شرکت، به عرصه منتقل کنیم. همچنین بیش از ۱۰۰ قرارداد تجاری فناوری با بخش خصوصی امضا شده که گامی مهم در جهت تجاریسازی دانش و اتصال پژوهش به تولید است.
گل محمدی با اشاره به نقش تات در حوزه نظارت بیان کرد: حداقل ۲۰۰ هکتار از مزارع بذری کشور تحت نظارت مستقیم این سازمان قرار دارد. همچنین همکاران ما سالانه بیش از ۱.۸ میلیون نهال تولید و دهها رقم بذر را برای ثبت و تجاریسازی ارزیابی میکنند.
وی ادامه داد: در حوزه ذخایر ژنتیکی، باغ ملی گیاهشناسی با بیش از ۴ هزار گونه گیاهی، یکی از افتخارات ملی ماست. در کنار آن، هفت باغ دیگر نیز احیا شدهاند. در مرکز ذخایر زیستی گیاهپزشکی، بیش از ۴ میلیون نمونه زنده و غیرزنده نگهداری میشود که در خاورمیانه بینظیر است.
گل محمدی با اشاره به بند م ماده ۳۳ قانون برنامه هفتم توسعه، بیان کرد: این بند به بحث چابکسازی، منطقهایسازی و اثربخشی سازمان تات اشاره دارد. ما در همین راستا برنامههای متناسب با سند دانشبنیان امنیت غذایی کشور را طراحی کردهایم؛ سندی که بر مبنای الگوی تولید منطبق با ظرفیتهای اکولوژیک کشور تدوین شده است.
وی تاکید کرد: در هر شورای راهبردی تات، دستکم دو طرح کلان با حضور معاونان اجرایی وزارتخانه، نمایندگان دانشگاهها، تشکلها و بخش خصوصی مطرح و بدون نوبت تصویب میشوند. در صورت طرح یک مشکل از سوی بخش خصوصی، پروژه مربوطه بلافاصله مورد حمایت قرار میگیرد.
رئیس سازمان تات با بیان اینکه تعامل با دانشگاهها گسترش یافته، تصریح کرد: در حال حاضر بیش از ۱۰۰ عنوان موضوع تحقیقاتی در سامانه ثبت شده که در اختیار دانشگاهها، موسسات پژوهشی و دیگر فعالان این حوزه قرار گرفته است. همچنین، ۲۵ درصد هزینه پایاننامههای دانشجویی مرتبط با مسائل کشاورزی، توسط سازمان تقبل میشود.