به گفته رئیس مرکز ملی فضای مجازی، اقداماتی در راستای تشخیص محتوا‌های غیر واقعی و اهمیت به اخلاق در فضای مجازی در حال انجام است.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطمه کربلایی - محمدامین آقامیری، رئیس مرکز ملی فضای مجازی در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به مناسبت سالروز تشکیل شورای عالی فضای مجازی،  مطرح کرد: « در این ۱۳ سال و در آینده، با توجه به توسعه فضای مجازی، تغییراتی در زندگی مردم در حوزه‌های مختلف داریم و اگر بتوانیم کشور را در‌ این زمینه پیشرو قرار دهیم، می‌توانیم موقعیت خوبی به دست بیاوریم؛ اما اگر جا بمانیم ممکن است در نقشه فضای مجازی دنیا، کشوری به نام ایران وجود نداشته باشد.»

دبیر شورای عالی فضای مجازی بیان کرد: «مصوبات شورا ترتیب آثار قانونی دارد. شورای فضای مجازی تقریبا تنها شورا در ۳۵ سال گذشته است که رؤسای سه قوه در آن هستند و اختیارات سطح بالایی دارد. در حوزه فضای مجازی چارچوبی داریم؛ بخش‌های زیرساخت، خدمات پایه، خدمات کاربردی و حوزه محتوا، چارچوب ما هستند و در کنار این‌ها بحث نظا‌م‌های قانونی و حقوقی و امنیت مطرح است.»

نحوه برگزاری جلسات شورای عالی فضای مجازی 

محمدامین اقامیری گفت: «در دولت جدید ۴ جلسه برگزار شده است. طبق آیین نامه حداکثر هر ۴ هفته یک بار زمان برگزاری جلسه است. تغییر دولت و به دنبال آن ایجاد سایر تغییرات، می‌تواند در تعداد کمتر جلسات نقش داشته باشد. جلسات باید با حضور رئیس جمهور برگزار شود و به حضور ایشان یا نایبشان نیاز است.»

حذف نهاد‌های موازی

رئیس مرکز ملی فضای مجازی درباره حذف نهادهای موازی در این زمینه که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده است، با اشاره به این که نهاد موازی در این زمینه وجود ندارد، پاسخ داد: «اگر موضوعی مصداقی، خاص و مشترک باشد، با تعامل و سازوکار‌هایی که وجود دارد، انجام می‌شود و با توجه به این که حکم مقام معظم رهبری، عدم موازی کاری است، همه نسبت به این موضوع تمکین دارند.»

امنیت کودک در فضای مجازی

محمدامین آقامیری درباره موضوع حضور کودک در فضای مجازی توضیح داد: «بحث کودک، یک موضوع بین المللی است و همه کشور‌ها برای این موضوع تدبیر دارند؛ چرا که کودک روح لطیفی دارد و نباید دچار ناامنی شود. سند کودک در فضای مجازی حدود ۸ سال پیش تصویب و پیگیری‌هایی در وزارت‌خانه‌های مرتبط در این باره انجام شده، اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیده است.»

دبیر شورای عالی فضای مجازی اضافه کرد: « یکی از چالش‌هایی که داریم بر سر حکمرانی بر خدماتی است که به مردم داده می‌شود. مقرراتی که ما داریم برای خدمات دهندگان داخلی‌ اعمال می‌شود، اما برای خدمات دهنده‌های خارجی هنوز این امکان وجود ندارد؛ اما در چند ماه گذشته مذاکراتی توسط وزارت ارتباطات با این‌ها انجام شده و در حال پیگیری است که امیدواریم به جای خوبی برسد.»

نقطه قوت ایران در حوزه فضای مجازی

رئیس مرکز ملی فضای مجازی با اشاره به نقات قوت کشور در حوزه فضای مجازی گفت: «ما در نقشه فضای مجازی قرار داریم. خدمات فروشگاهی، حمل و نقل، رمزارز و نمایش خانگی همه داخلی است و بخش عمده ای در چارچوب مقررات کشور به خوبی ارائه می‌شود. این نقطه قوت را خیلی از کشور‌ها ندارند و تمام خدماتشان وابسته به یک کشور است. در بسیاری از حوزه‌ها، جوانان و دانش بنیان‌های ما خدمات را ارائه می‌دهند و ما تلاش می‌کنیم در برخی  موارد این خدمات به خارج از کشور هم برود.»

محمدامین آقامیری ادامه داد: «در حوزه فرهنگی و اجتماعی چالش‌هایی داریم. بحث اخلاق، خانواده، سبک زندگی، جرایم و فروش کالا‌های غیرمجاز مسائلی است که باید سعی کنیم در چارچوب بیاوریم. آسیب‌ها مشخص و فراگیر است و قابل کتمان نیست. ما می‌خواهیم تعهداتی که سکو‌ها به سایر کشور‌ها داده‌اند به ما هم بدهند. وقتی جرمی انجام می‌شود، سکو‌ها باید پاسخ بدهند و این کاملا طبیعی است.»

اقدامات لازم برای پیشبرد هوش مصنوعی

رئیس شورای عالی فضای مجازی درباره هوش مصنوعی مطرح کرد: « در بحث هوش مصنوعی در نقطه‌ای هستیم که بیشتر به عمل در این زمینه نیاز داریم تا سندنویسی؛ باید اهداف راهبردی و نقاط مورد نظر مشخص باشد، اما مسیر را نیاز نیست بلند مدت برنامه ریزی کنیم؛ چون به سرعت عوض خواهد شد. در هوش مصنوعی باید خلاق باشیم و اگر جز این باشد، مدام باید دنباله روی مسیر‌های دیگر کشور‌ها باشیم.»

او ادامه داد: «مهم است هوش مصنوعی را درست درک کنیم. هوش مصنوعی یک مسئله نیست که بخواهیم آن را حل کنیم، لایه‌های مختلف دارد که علوم مختلفی را در بر می‌گیرد و این زنجیر زمانی که تکمیل شود، خروجی مطلوب دارد.»

آقامیری گفت: «یک فرایندی با حوزه‌های مخلتف شروع شده و در مدارس هم قرار شده اقداماتی انجام شود تا همه با این فناوری آشنا شوند و تشخیص محتوای واقعی و غیرواقعی در فضای مجازی برای کاربران ممکن شود. یک سری ضوابط و آیین نامه‌ها در زمینه اخلاق در فضای مجازی هم به صورت جهانی پیگیری می‌شود که  ایران هم در آن نقش دارد. در این زمینه یک اجماع جهانی باید اتفاق بیفتد تا بتوانیم این مسیر را برای مردم امن کنیم.»

او همچنین خبر داد: « در مورد حق مالکیت معنوی برای محتوای دیجیتال در برنامه هفتم، قدم بزرگی برداشته شده است.»

پیش نویس سند راهبردی

دبیر شورای عالی فضای مجازی گفت: « از دستگاه‌ها ۱۳ سند برای ما ارسال شده و ۳ سند کارشان در کمیسیون تکمیل شده بود؛ اما وزارتخانه‌ها خواستند سند به آن‌ها برگردد تا تغییراتی ایجاد شود. سند رمزارز ابلاغ شد. کار سند حکمرانی داده و نظام جامع تنظیم گری در کمیسیون انجام شده و باید توسط وزارتخانه بازنگری شود.»

مزیت و لزوم داشتن شبکه ملی اطلاعات 

محمدامین آقامیری توضیح داد: «شبکه ملی اطلاعات متمرکز بر زیرساخت و خدمات پایه است؛ در حوزه زیرساخت به این معنی که مردم یک شبکه امن، همیشگی و دسترس پذیر داشته باشند و وابستگی به خارج از کشور نداشته باشیم. اگر خدمات داخل کشور داشته باشیم، در صورتی که مشکلی پیش بیاید می‌توان با خدمات داخلی جبران کرد. خدمات پایه هم سرویس‌های اصلی هستند که بقیه خدمات بر آن‌ها سوار می‌شوند و باید تقویت شوند. گله مردم از اینترنت هم می‌تواند با شبکه ملی اطلاعات رفع شود.»

او درباره پیشبرد شبکه ملی اطلاعات گفت: «ارزیابی سال پیش ۵۹.۱۸ بود؛ امیدواریم تا پایان سال یا در فروردین، آمار جدید را بتوانیم اعلام کنیم. افق مشخصی برای تکمیل آن وجود ندارد، از این جهت که مدام در حال توسعه است و باید به آن برسیم.»

آقامیری مطرح کرد: «بخشی از اقتدار سایبری، امنیت سایبری و بخش دیگر امنیت روانی است. گاهی انقدر مخاطب در فضای مجازی غرق اطلاعات غلط می‌شود که تصورش از فضای حقیقی و فیزیکی تغییر می‌کند.»

دبیر شورای عالی فضای مجازی در پایان گفت: «اگر نتوانیم خدمت‌های محتوایی و کاربردی به مردم بدهیم، حتما این میراث تاریخی، فرهنگی و دینی ما آسیب می‌بیند و نمی‌تواند به عامه مردم منتقل شود.»

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار