در شهرستان «دَیِّر» الگویی از مهارت‌آموزی وجود دارد که می‌تواند ظرفیت سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای را مطابق با الگوی هندی‌ها نشان دهد.

میدری نوشت: در زمانی که معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودم، از مسئول برنامه‌ریزی دولت هند دعوت کردم به ایران بیاید. از جمله نشست‌های این مقام هندی، دیدار با گروهی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود. در آن نشست که حدود ۳۰ نماینده مجلس شرکت داشتند، یکی از نمایندگان پرسید «وقتی در کشور شما یعنی هند بیکاری زیاد می‌شود، مجلس از چه کسی سؤال می‌کند؟» او پاسخ داد: «رئیس سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای.»

همه متعجب شدیم. نماینده پرسید چرا؟ مقام هندی گفت: «سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای باید نیروی انسانی را آن‌گونه تربیت کند و مهارت بیاموزد که بتواند در بازار شغل مناسب بیابد. سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای هند یک سازمان تنظیم‌گر و کوچک است، اما رسالتی بزرگ را به عهده دارد. «هند، پایتخت مهارت‌آموزی جهان» شعار کنونی نخست‌وزیرهند است.»

در سفر چهارشنبه و پنجشنبه گذشته به استان بوشهر، در شهرستان «دَیِّر» که حدود ۶۰ هزار نفر جمعیت دارد، الگویی از مهارت‌آموزی وجود دارد که می‌تواند ظرفیت سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای را مطابق با الگوی هندی‌ها نشان دهد. مرکز آموزش شیلاتی، دریایی و بندری این شهرستان که یک سالی از افتتاح آن می‌گذرد، کانونی برای همکاری‌های مختلف سازمان‌های دولتی و همچنین همکاری دولت و بخش خصوصی است.

در این مرکز، چند الگوی همکاری موفق دیده می‌شود:

همکاری با آموزش و پرورش

دانش‌آموزان رشته برق، دروس نظری را در مدرسه (هنرستان) خود می‌خوانند و برای آموزش عملی به این مرکز می‌آیند. مربی آموزشی از آموزش و پرورش است و تجهیزات را سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای تأمین کرده است. در ساعات خالی، کارگاه برق مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای به‌صورت رایگان در اختیار آموزش و پرورش قرار داده می‌شود و دانش‌آموزان علاوه بر دیپلم، مدرک فنی و حرفه‌ای نیز با گذراندن آزمون دریافت می‌کنند.

همکاری بین چند سازمان

در رشته مکانیک دریایی، مربی از نیروی دریایی سپاه پاسداران تأمین شده است و مکان و تجهیزات را سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای در اختیار دانش‌آموزان هنرستان قرار داده است. مربی و امکانات بسیار خوب و دانش‌آموزان بسیار باانگیزه بودند.

همکاری بخش خصوصی با دولت

در رشته غواصی، فضای آموزش در اختیار یک مؤسسه آموزش غواصی خصوصی قرار داده شده است. این مؤسسه در چند شهر ایران دفتر آموزشی دارد و سالانه حدود ۵۰۰ نفر را آموزش می‌دهد. سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای علاوه بر تأمین مکان، آزمون برگزار می‌کند که مدرک صلاحیت حرفه‌ای آن در سطح بین‌المللی نیز معتبر است.

همکاری با کارآفرینان

در این مرکز، ساخت صنایع‌دستی با صدف دریایی از سوی یک خانم کارآفرین آموزش داده می‌شود. این کارآفرین از میان هنرجویان آموزش‌دیده، همکار و شریک تجاری انتخاب می‌کند. صنایع‌دستی او که چشم‌نواز و خیره‌کننده بود، به کشور قطر صادر می‌شود و در سکو‌های نرم‌افزاری در ایران به فروش می‌رسد.

هر چهار الگوی همکاری را می‌توان در همه مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای کشور تعمیم داد. استفاده بهینه از هر متر فضای این مرکز، الگویی موفق از همکاری‌های مختلف است. سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای مکان و برگزاری آزمون را برای همه این رشته‌ها فراهم می‌کند که برای شرکت‌کنندگان داشتن مدرک آن یک مزیت است. همچنین، برای برخی از رشته‌ها تجهیزات آموزشی مانند موتور‌های قایقی را در اختیار بخش خصوصی یا دولتی قرار می‌دهد. افزایش بهره‌وری با این همکاری‌ها امکان‌پذیر است. در سفر‌های استانی، چیز‌های زیادی می‌توان از ابتکارات مردمی و کارمندان دلسوز آموخت.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار