![ترامپ: معامله با ایران و چین ممکن است](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/23/20339192_610.jpg)
باشگاه خبرنگاران جوان؛ مینا عظیمی - بلومبرگ در گزارش اخیر خود اعلام کرد که روسیه، ایران و ونزوئلا علیرغم تحریمهای شدید کشورهای غربی به صادرات نفت در مقادیر زیاد ادامه میدهند. این کشورها که مجموعا حدود ۱۶ میلیون بشکه در روز تولید میکنند، اغلب نفت خود را با تخفیف به فروش میرسانند که تخمین زده میشود روزانه یک میلیارد دلار درآمد داشته باشند.
این گزارش حاکی از آن است که تحریمهایی که با هدف جلوگیری از صادرات نفت این کشورها انجام شده است، به نتایج ملموسی دست نیافته است. در حالی که دولتهای غربی متعهد به تشدید کنترلها هستند، این اقدامات تنها در کاهش تجارت غیرقانونی و افزایش هزینه برای واسطهها موفق بوده است.
به گزارش بلومبرگ، با این حال، نفت همچنان به جریان میافتد و فروشندگان برای جذب خریداران تخفیفهای بیشتری ارائه میدهند، بهویژه در بازارهایی که نفت ایران یا روسیه غیرقانونی تلقی نمیشود، مانند چین و هند.
خاویر پالاس، نویسنده این گزارش ادعا کرد: بازار سیاه نفت از اراده سیاسی ضعیف کشورهای غربی برای مقاومت در برابر قیمتهای بالاتر نفت ناشی از تحریمهای شدیدتر استفاده میکند. تجارت غیرقانونی همچنان ادامه دارد، زیرا بازده مالی بسیار زیاد است و مقامات ذیربط همیشه آمادهاند تا راههای جدیدی برای دور زدن تحریمها بیابند.
به گزارش بلومبرگ، به نظر میرسد در رویکرد کشورهای غربی نسبت به اجرای تحریمها تناقض آشکاری وجود دارد. دولتها از یک سو بر اعمال تحریمهای شدید اصرار دارند و از سوی دیگر به دنبال حفظ ثبات قیمت جهانی نفت هستند.
به گفته بلومبرگ، این رویکرد دوگانه به بازار سیاه اجازه شکوفایی میدهد، به ویژه اینکه کشورهای بزرگی مانند چین و هند آماده حمایت از تحریمهایی نیستند که میتواند منجر به افزایش قابل توجه قیمت انرژی شود.
این آژانس خاطرنشان میکند که برای مثال، ایران توانسته است تولید نفت خود را در سال ۲۰۲۴ به حدود ۴.۵ میلیون بشکه در روز برساند. بلومبرگ در ادامه گفت ایران برای حمل و نقل تولیدات خود به ناوگانی متشکل از بیش از ۵۰۰ نفتکش متکی است و همین امر باعث میشود تحریمهای آمریکا به طور کامل جریان خود را متوقف کند. تا به امروز، بیش از ۶۰ درصد از این نفتکشها بدون تحریم باقی ماندهاند.
در مورد روسیه، علیرغم تحریمهایی که پس از حمله به اوکراین علیه این کشور اعمال شد، توانست به سرعت خود را با این کشور سازگار کند. مسکو مجبور است نفت را با قیمتهای پایینتر بفروشد و هزینههای حمل و نقل بیشتری را متحمل شود، اما راهحلهایی از جمله استفاده از تانکرهای نفتی بهعنوان ذخیرهسازی شناور در حین جستجوی خریداران پیدا کرده است.
این گزارش تأیید میکند که روسیه توانسته است صادرات خود را در کمتر از یک ماه سازماندهی مجدد کند و انعطاف پذیری و سازگاری آن را برجسته میکند.
منبع: الجزیره