خواننده و نوازنده دوتار با اشاره به ضرورت ثبت و ضبط موسیقی ترکمنی به ویژه داستان‌ها و روایت‌های بخشی‌ها گفت: آنان در قالب موسیقی و روایت، فرهنگ و تاریخ ترکمن‌ها را حفظ و منتقل می‌کردند که نقش بخشی‌ها با تغییر سبک زندگی و ورود موسیقی مدرن کمرنگ شده است.

بخشی امین سعادتی درباره ویژگی‌های موسیقی ترکمن گفت: این نوع موسیقی، یکی از شاخه‌های مهم موسیقی فولکلور است که در تاریخ و فرهنگ قوم ترکمن ریشه دارد و می‌تواند عاشقانه، حماسی و عرفانی باشد. همچنین موسیقی ترکمنی با طبیعت ارتباط دارد. زیرا سبک زندگی عشایری ترکمن‌ها همواره تحت تاثیر محیط طبیعی پیرامون‌شان بوده است و این پیوند در ملودی‌ها، ریتم‌ها، اشعار و حتی شیوه نوازندگی ترکمن‌ها هم دیده می‌شود.

سعادتی افزود: موسیقی ترکمن‌ها نه تنها یک هنر که بازتاب زندگی مردم در هماهنگی با طبیعت است. این موسیقی با الهام از طبیعت و ریتم‌هایی که حرکت‌های طبیعی را تداعی می‌کنند، نشان‌دهنده پیوند ناگسستنی ترکمن‌ها با محیط زیست‌شان است. چراکه در فرهنگ ما، طبیعت مقدس است و باید به آن احترام گذاشته شود.

عضو گروه موسیقی مقامچیلر با اشاره به ارتباط میان اسب و موسیقی ترکمنی بیان کرد: بسیاری از مقام‌های موسیقی ترکمنی درباره اسب و اهمیت آن و دلاوری‌های سوارکاران است. اسب ترکمن، تنها وسیله‌ای برای سفر و جنگ نبوده بلکه جایگاهی ویژه در افسانه‌ها و اسطوره‌های ترکمن داشته و بخشی‌ها در داستان‌سرایی‌های خود، قهرمامان ترکمن را سوار بر اسب‌های وفادارشان توصیف می‌کنند.

وی، ثبت و ضبط موسیقی ترکمنی، به ویژه داستان‌ها و روایت‌های بخشی‌ها را ضروری دانست و افزود: بخشی‌ها، نوازندگان معمولی دوتار نبودند. آنان در قالب موسیقی و داستان و روایت، فرهنگ و هویت و تاریخ ترکمن‌ها را حفظ و سینه به سینه منتقل می‌کردند. به همین خاطر در بین مردم، جایگاه ویژه‌ای داشتند. امروز، نقش بخشی‌ها با تغییر سبک زندگی و ورود موسیقی مدرن کمرنگ شده و لازم است این داستان‌ها و روایت‌ها ثبت و ضبط شود.

موسیقی اقوام ایرانی به درستی معرفی شود

سعادتی با تاکید بر لزوم برگزاری جشنواره‌های موسیقی اظهارداشت: جشنواره‌ها نه تنها به زنده نگهداشتن این موسیقی کمک می‌کنند بلکه فرصتی برای آموزش و گسترش آن هم فراهم می‌آورند. در شرایط امروزی که جوانان به موسیقی پاپ گرایش پیدا کرده‌اند، برنامه‌هایی همچون جشنواره‌های موسیقی فجر و موسیقی نواحی می‌توانند مجالی برای معرفی موسیقی اقوام مختلف با همه توانایی‌هایش باشد.

این بخشی ترکمن و نوازنده دوتار گفت: اگر موسیقی اقوام ایرانی به درستی معرفی شود، آن قدر جذابیت دارد که با مخاطب خود ارتباط برقرار کند، اما برای رسیدن به این منظور باید تعداد جشنواره‌ها بیشتر و از روش‌های تبلیغی درست برای معرفی موسیقی محلی استفاده شود. همچنین باید در استان‌ها و شهر‌های مختلف، برنامه‌های گوناگونی اجرا شده و تقویم مشخص و زمان دقیقی برای هر کدام وجود داشته باشد.

«شب گلستان» (ترکمن و کتول) با حضور امین سعادتی (ترکمن) و سیداحمد حسینی (کتول) پنجشنبه ۲۵ بهمن ساعت ۲۱:۳۰ در بخش موسیقی نواحی و مقامی چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر در برج آزادی برگزار می‌شود.

چهلمین جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر به دبیری رضا مهدوی، ریاست احمد صدری و مدیریت اجرایی محمدعلی مرآتی، به همت معاونت امور هنری و همکاری دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، انجمن موسیقی ایران و بنیاد فرهنگی هنری رودکی ۲۳ تا ۲۹ بهمن امسال با بخش‌های رقابتی (جایزه باربد) و غیررقابتی با موضوع و محوریت وفاق ملی در تهران و ۲۰ استان کشور برگزار می‌شود.

معرفی و تقدیر از آثار برگزیده هنرمندان موسیقی ایران، اعتلای هنر موسیقی و ارتقای سطح سلیقه و فرهنگ شنیداری مخاطبان، مراقبت از هویت ملی مبتنی بر آموزه‌های آیینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق به ویژه ایده و اجرا‌های صدا و موسیقی نسل جوان و شناسایی و تحکیم فرم و محتوای کیفی برای گونه‌های مختلف موسیقی از اهداف این دوره از جشنواره است.

منبع: ایرنا

برچسب ها: موسیقی ، دوتار
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.