اجرای برنامه محدودیت مصرف برق در خوزستان همانند سایر نقاط کشور، باعث متضرر شدن کشاورزان و خسارت به بخش کشاورزی شده است.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ مروارید استوار-مسعود اسدی، رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان به وجود مشکلاتی در زمینه تامین برق اشاره کرد و گفت: ناترازی برق در سال جاری فشار‌هایی را به بخش کشاورزی تحمیل کرده است، کشاورزان در تابستان پارسال سختی‌های زیادی را تحمل کردند، فعالیت در حوزه کشاورزی به این گونه نیست که وقتی برق به مدت ۲ یا ۴ ساعت قطع شود، بعد از وصل برق باید آب به زمین برسد و علاوه بر ۴ ساعت بی آبی ناشی از قطع برق، ۴ تا ۵ ساعت زمان می‌برد تا زمین آبیاری شود، در اینصورت مجموعا ۸ تا ۹ ساعت زمان می‌برد آب از مزرعه خارج شود که همین تاخیر و اختلال در برنامه، دچار از بین رفتن محصول و خسارت‌های هنگفت به بخش کشاورزی خواهد شد.

او افزود: در زمینه قطع برق، زمان بندی‌هایی شده است، اما مشکلاتی وجود دارد که از آن جمله می‌توان به وفور قطع برق بدون برنامه در سراسر استان اشاره کرد، در این رابطه گزارش‌هایی مبنی بر ادامه پیداکردن قطعی برق به بیشتر از آنچه در زمان بندی اعلام شده داشتیم. در مواردی نیز مشاهده می‌شود تعداد زیادی کشاورز دارای ایستگاه پمپاژ هستند و مثلا دو کشاورز اشتراک مجاز ندارند و شرکت توزیع برق اقدام به قطع برق همه مشترکان می‌کند تا استفاده کنندگان غیر مجاز مجبور به دریافت اشتراک مجاز شوند که این موضوع نشانه ضعف مدیریتی است.

اسدی با بیان اینکه کشاورزان شهرستان باوی بیشترین خسارت را به دلیل سوء مدیریت میدانی تحمل می‌کنند، ادامه داد: قطع برق منظم و نامنظم کمر کشاورزی را شکسته است. باید توجه داشت که برق برای کشاورزانی که آب مورد نیاز اراضی خود را با استفاده از ایستگاه‌های پمپاژ تامین می‌کنند، به منزله آب، برق، نان و نفس است، بنابراین وقتی برق قطع شود، مشکلات جدی به وجود می‌آید.

او تاکید کرد: تابستان گذشته را کشاورزان نجیبانه تحمل کردند و در کنار دولت ماندند، فصل زمستان را هم باوجود محدودیت‌های برق تحمل کرده‌اند، اما خواهشمندم از هم اکنون برای تابستان ۱۴۰۴ اندیشیده شود، درصورتیکه نمی‌توانند برق مورد نیاز را تامین کنند، دیزل‌های جمع آوری شده را به کشاورزان برگردانند تا بتوانند با موتوربرق‌های گازوئیلی آب مورد نیاز اراضی کشاورزی را استخراج کنند، در غیر اینصورت تکرار اینگونه مسائل غیر قابل قبول خواهد بود.

اسدی درخصوص علت اصلی قطع و محدودیت برق گفت: براساس برنامه‌های زمان بندی اعلام شده از سوی شرکت توزیع برق استان، بیشتر از ساعت ۱۷، قطع برق اعلام نشده است، بنابراین به این نتیجه می‌رسیم که از ساعت ۱۷ تا ۲۲ قطع ناشی از سوءمدیریت بوده یا شرکت برق گمان کرده صدای کشاورزان به جایی نمی‌رسد و ناترازی از سوی مراکز خرید و فروشگاه‌های بزرگ و مراکز تجاری را جبران کند.

او قطع برق خارج از زمان بندی را ظلم آشکار به کشاورزان دانست و افزود: با قاطعیت اعلام می‌کنم که در سراسر استان قطع برق غیر قانونی بیش از حد معمول اعمال شده و براساس آمار‌ها و مستندات، بیشترین نارضایتی از قطع برق در شهرستان‌های شوشتر، گتوند و باوی و کمترین نارضایتی در شهرستان دزفول بوده است.

لزوم تامین اعتبارات طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در خوزستان

اسدی با قدردانی از پیگیری‌های نماینده مردم اهواز، باوی، کارون و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی در زمینه قطع اعتبارات استان مربوط به طرح ۵۵۰ هزار هکتاری، گفت: از استاندار خوزستان درخواست می‌شود در رابطه با طرح ۵۵۰ هزار هکتاری که قرار بود مرحله دوم آن از محل فروش ۲۰ درصد سهم دولت انجام شود، کمتر از یکماه فرصت داریم، زیرا این قانون تا پایان امسال معتبر است و درصورتیکه در این مدت کوتاه اقدام نشود، سال آینده نمی‌توانیم از این قانون استفاده کنیم.

رئیس انجمن صنفی کشاورزان خوزستان تاکید کرد: از همه نخبگان، استاندار، نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی، ائمه جمعه به نمایندگی از کشاورزان و فعالان بخش کشاورزی درخواست می‌کنم همه تلاش خود را برای اجرای این قانون مصوب به کار گیرند، زیرا اگر این فرصت از دست برود، بعید است اعتباری برای اجرای مرحله دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری وجود داشته باشد.

مسعود اسدی حداقل انتظار انجمن صنفی کشاورزان استان از رئیس جمهور در سفر اخیر به خوزستان را صدور دستور برای اجرای این قانون عنوان کرد و افزود: موضوع، سهام و سایر موارد لازم مشخص است، ولی باید برای اجرای این موضوع که قانون است، التماس کنیم که انتظار می‌رود با تلاش‌ها و پیگیری‌های مسئولان و نمایندگان استان در روز‌های باقیمانده مرحله دوم این طرح مهم اجرایی شود.

سرآمدبودن خوزستان در زمینه تولید برق

سیدمحسن موسوی زاده، نماینده مردم اهواز کارون باوی و حمیدیه درخصوص اعمال قطع برق به دلیل کمبود سوخت نیروگاهی و خسارت‌های ناشی از اجرای این برنامه بر تولید محصولات کشاورزی و بهره برداران این حوزه گفت: دولت چهاردهم به بهانه ناترازی در برق و تولید انرژی محدودیت‌هایی را ایجاد کرده است.

او افزود: ترویج مصرف بهینه و صرفه جویی از نعمت‌های موجود در دین سفارش شده و وظیفه همه افراد جامعه است و باید در زمینه مصرف آب، برق، گاز و سایر نعمت‌های موجود اهتمام ویژه‌ای داشته باشیم، ولی دیدن استان خوزستان مانند دیگر سایر استان‌های کشور از جانب وزارت نیرو، اشتباه است و این موضوع در سفر اخیر هیات دولت به استان و جلسه‌های برگزار شده با وزیر نیرو منعکس شد، زیرا خوزستان در زمینه تولید برق یکی از استان‌های سرآمد کشور محسوب می‌شود، بنابراین وقتی که میزان تولیداتش از سایر نقاط کشور بیشتر است و برق تولیدی اش را به سایر استان‌ها صادر می‌کند، نباید به آن نگاهی شبیه به سایر استان‌ها داشت.

موسوی زاده ادامه داد: سالهاست که کشاورزان استان را به استفاده از برق به جای سوخت فسیلی تشویق می‌کنیم و این قشر زحمتکش نیز با لبیک به ندای دولت، تامین برق اراضی کشاورزی را از استفاده موتور‌های دیزلی به الکتروپمپ‌ها تغییر دادند، از سویی دیگر کشاورزان را به آبیاری اراضی با استفاده از آبیاری قطره‌ای تشویق می‌کنیم که لازمه استفاده از این روش‌های نوین، دسترسی به انرژی برق است.

او خوزستان را استان اول کشور در زمینه تولید محصولات کشاورزی عنوان و اضافه کرد: اگر بخواهیم اقتصاد کشاورزی را بیمه کنیم و به دنبال تامین امنیت غذایی هستیم، باید توجه ویژه‌ای به خوزستان که استانی سرتاسر کشاورزی است، داشته باشیم، این مسائل و وجوه تمایز را به وزیر نیرو منعکس کرده‌ایم و گفته‌ایم که باید این استان از سایر نقاط کشور از نظر اعمال محدودیت‌های مصرف انرژی متفاوت دیده شود.

خوزستان نقش اول تامین امنیت غذایی کشور

نماینده مردم اهواز، باوی، کارون و حمیدیه با بیان اینکه خوزستان در امنیت غذایی کشور نقش اول را به خود اختصاص داده است، گفت: مطالبه نمایندگاه استان از دولت چهاردهم توجه به خوزستان و بخش کشاورزی و صنعتی است، علاوه بر بخش کشاورزی، شاهد متضرر شدن صنایع استان از جمله کارخانه‌های فولادسازی هستیم، زیرا در تابستان محدودیت برق و در زمستان محدودیت گاز اعمال می‌شود و باید توجه داشت که این اقدامات باعث مواجهه این استان در فعالیت‌های اقتصادی با چالش‌های رو‌به‌رو خواهد شد.

او افزود: در بخش کشاورزی نیز شاهد اعمال محدودیت‌هایی از سوی سازمان آب و برق استان در زمینه کشت برنج و مصرف آب در تابستان هستیم و هم اکنون که در فصل کشت گندم و سایر محصولات قرار داریم، در زمینه برق محدودیت‌هایی ایجاد شده است، ما نمی‌گوییم که محدودیت نباشد، محدودیت باشد، اما معقول، برنامه ریزی شده و دقیق.

موسوی زاده عنوان کرد: کشاورزان بر کشت گندم چشم انتظار بارش رحمت الهی هستند، اما وقتی بارندگی نباشد، از زمان کشت تا فصل برداشت، نیازمند چندین بار تامین آب هستند و زمانیکه در این بازه زمانی حساس آب تامین نشود و برق قطع شود، قطعا تولید محصولات زراعی با مشکل مواجه خواهد شد و نتیجه مورد نظر برای تامین امنیت غذایی دچار چالش می‌شود.

نقش ماینر‌ها در ناترازی برق

او وجود دستگاه‌های استخراج رمز ارز در نقاط مختلف استان را از دیگر عوامل مهم در ناترازی برق عنوان کرد و ادامه داد: مسئولان صنعت برق استان با همکاری مخابرات می‌توانند این مشترکان را به راحتی شناسایی کنند. مسئولان باید به جای ایجاد محدودیت‌ها برای کشاورزانی که همه توان خود را برای زمین کشاورزی و تولید محصولات مهمی از جمله گندم می‌گذارند تا نقشی در امنیت غذایی کشور و پایداری اقتصادی داشته باشند، با متخلفان در این رابطه برخورد کنند و این نشانه کوتاهی در عمل به مسئولیتهاست.

نماینده مردم اهواز، باوی، کارون و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی به نارضایتی کشاورزان از سهمیه کود کشاورزی اشاره کرد و افزود: ما به عنوان نمایندگان مردم در مجلس، به وزارت جهاد کشاورزی مراجعه کردیم و بر شناسایی و بستن گلوگاه‌هایی که افراد سودجو سهمیه‌های کشاورزان را در بازار آزاد به فروش می‌رسانند، تاکید کردیم.

سیدمحسن موسوی زاده از دیگر عوامل نارضایتی کشاورزان را سهمیه گازوئیل تراکتور‌ها اعلام کرد و ادامه داد: باوجود این مشکلات و نارضایتی، شاهد محدودیت برق هستیم و به مسئولان تاکید می‌کنیم که برای پیگیری مشکلات این قشر زحمتکش و موثر در تامین امنیت غذایی و پایداری اقتصاد کشور کوتاهی نمی‌کنیم و پیگیر مشکلات و عدیده آنها هستیم.

او تاکید کرد: کشاورزان زحمتکش خوزستان در تابستان با دسته‌ای از مشکلات رو‌به‌رو هستند و در زمستان با دسته‌ای دیگر، این درحالیست که این استان پهناور و زرخیز تولیدکننده ۱۸ درصد محصولات کشاورزی مورد نیاز کشور است.

موسوی زاده افزود: نخیلات، باغات و ۱۸ درصد نیاز کشاورزی کشور توسط خوزستان تامین می‌شود، بنابراین از دولت انتظار می‌رود این استان را در همه زمینه به صورت ویژه ببیند.

اجرای طرح ۵۵۰ هزار هکتاری رضایت بخش نیست

او با بیان اینکه از ظرفیت و استعداد کشاورزی خوزستان به خوبی استفاده نمی‌شود، ادامه داد: طرح ۵۵۰ هزار هکتار مقام معظم رهبری به خوبی اجرا نمی‌شود، زیرا بعد از گذشت سال‌های زیاد، فقط ۵۰ درصد از طرح عملیاتی شده است.

موسوی زاده تاکید کرد: برای اجرای این طرح باید دولت اهتمام داشته باشد و ۵۰ درصد باقیمانده را به سرانجام برساند، از روزی که این طرح آغاز شد، اعتبار‌های آب و خاک استان خوزستان قطع شده است، وظیفه دولت است که براساس دستور مقام معظم رهبری اقدام کند، زیرا منفعت آن برای همه کشور خواهد بود.

نماینده مردم اهواز، باوی، کارون و حمیدیه در مجلس شورای اسلامی درخصوص راه اندازی نیروگاه‌های خورشیدی می‌گوید: در این رابطه با وزیر نیرو مذاکراتی شد، زیرا تامین اعتبار پیش بینی شده و بستر راه اندازی این نیروگاه در خوزستان وجود دارد ساخت اولین نیروگاه خورشیدی ۲۰۰ مگاواتی در استان در شهرستان بهبهان آغاز شد، البته به دلیل آلودگی‌ها و رطوبت در خوزستان، همه مناطق استان استفاده از سلول‌های خورشیدی جوابگو نباشد، ولی در مناطق شمالی استان قابل بهره برداری است و براساس قول آقای علی آبادی، وزیر نیرو، در سال آینده مشکل ناترازی برق رفع شود.

تدوین برنامه قطع برق براساس سیاست‌های کشوری است

موسوی، سخنگوی صنعت برق خوزستان درخصوص قطع برق در استان گفت: ۹۰ درصد سوخت مورد نیاز نیروگاه‌های مولد تولید برق در کشور، گاز است و باتوجه به محدودیت‌های اعمال شده در حوزه سوخت رسانی به نیروگاه ها، تولید برق هم دچار چالش خواهد شد و اجباراً سهمیه‌هایی به مراکز دیسپاچینگ استان‌ها ابلاغ شده است و مراکز موظف و موکلف به اعمال آن هستند.

او با بیان اینکه در بخش کشاورزی هم محدودیت مصرف از ساعت ۱۰ تا ۲۰ یا ۱۲ تا ۲۲ تعیین شده است، افزود: این اقدام براساس تولید نیروگاه‌ها و باهدف پایداری شبکه است، ضمن اینکه در بخش خانگی و صنعتی نیز محدودیت‌ها بصورت برنامه ریزی شده و براساس سهمیه ابلاغی به دیسپاچینگ استان‌ها اعمال می‌شود.

موسوی در پاسخ به این سوال که " آیا نباید قطع برق در بخش کشاورزی جزو اولویت‌های آخر در اعمال برنامه باشد؟ " گفت: باتوجه به نقش کشاورزی و تولید محصولات در پایداری اقتصاد و امنیت غذایی، موافق این موضوع هستیم، ولی به دلیل اینکه شبکه سراسری و نگاهمان ملی است، بدون شک کمبود و محدودیت سوخت نیروگاهی، تولید برق را با محدودیت مواجه کرده است، تبعات آن برای همه افراد خواهد بود.

این مقام مسئول درخصوص زمان نامناسب قطع برق در بخش کشاورزی می‌گوید: برنامه‌های زمان بندی شده به صورت کشوری بوده و در استان تدوین نشده است.

سخنگوی صنعت برق خوزستان درخصوص وجود مشکلاتی در برنامه زمان بندی قطع برق گفت: براساس بخش‌های خانگی، صنعتی، تجاری و کشاورزی و باتوجه به کمبود سوخت، محدودیت‌هایی اعمال شده است، در بخش صنعتی نیز تفاهم نامه‌هایی وجود دارد که با وزارت صمت انجام شده است و براساس آن ها، وزات نیرو سیاست‌های خود را اعمال می‌کند، قطعا این موضوع خوشایند این دو وزارتخانه نیست.

او با بیان اینکه مدیریت ۱۰ ساعته مصرف برق در بخش کشاورزی به شرکت توزیع برق خوزستان ابلاغ شده است، افزود: تاکید می‌شود این برنامه براساس سیاست‌های استانی نیست و بصورت کشوری است.

موسوی مصرف برق استان در تابستان گذشته را حدود ۱۱  هزار مگاوات عنوان و اضافه کرد: این میزان در زمستان امسال حدود ۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات است، ولی باتوجه به اینکه نیروگاه‌ها سوخت گاز مصرف می‌کنند، این چالش وجود دارد و قطعا در یک تا دو ماه آینده برطرف خواهد شد.

او سیاست‌های جدید وزارت نیرو را استفاده از انرژی‌های جدید و انرژی خورشیدی عنوان کرد و گفت: مقرر شد باتوجه به مرحله بندی این موضوع، در آینده شاهد کاهش مشکلات در زمینه تولید و تامین برق و اعمال خاموشی‌های برنامه ریزی شده باشیم.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.