معاون پیشین وزارت امور خارجه گفت: آمریکا همیشه با دموکراسی و رای مردم، مخالفت داشته است. 

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مریم رضایی - محمدرضا باقری، استاد دانشگاه و سفیر سابق ایران در کویت، ترکیه و سوریه، و معاون پیشین وزارت امور خارجه، در حاشیه پانزدهمین نشست سالانه اندیشمندان و استادان درس انقلاب اسلامی دانشگاه‌های کشور در شیراز پیرامون موضوع «جنگ نرم دشمن و تحولات منطقه و سوریه»، و چرایی بدبینی ملت‌ها به آمریکا گفت: برخلاف آنچه که برخی در داخل می‌گویند، آمریکایی‌ها ضد دموکراسی هستند؛ نه تنها از مردم‌سالاری حمایت نمی‌کنند، بلکه با آن هم می‌جنگند.

او افزود: در این زمینه چند مثال را بیان می‌کنم؛ آقای سالوادور آلنده در شیلی، که با وجود رأی مردم، او را کنار گذاشتند. همچنین آمریکایی‌ها علیه دولت مصدق که مردم با حمایت‌های حضرت آیت الله کاشانی، انتخاب کرده بودند، کودتا کردند؛ و در ترکیه، علیه حکومت آقای نجم الدین اربکان، اقدام کردند. 

سفیر سابق ایران در ترکیه گفت: بنده ترکیه بودم که آقای نجم‌الدین اربکان بر سر کار آمد، ایشان رهبر حزبی در مجلس بودند، استاد دانشگاه، صاحب نظر، فرهیخته و متدین بودند و علاقه‌مند به انقلاب اسلامی، که سعی در تشکیل حکومت داشت و در مجلس رای آورد و توانست دولت تشکیل بدهد، آمریکا به چه دلیلی ضد دموکراسی عمل کرد و با این که فقط یک سال و نیم از عمر حکومت مردمی ایشان گذشته بود، ایشان را کنار گذاشت؟ در مصر، آقای مرُسی (محمد مرسی، سیاستمدار مصری، پنجمین رئیس جمهور مصر و نخستین و تنها رئیس جمهور منتخب با شیوه دموکراتیک در این کشور بود)، فردی از اخوان المسلمین آمده و رای آورده است، به چه دلیل ایشان را کنار می‌گذارید. آمریکا همیشه با دموکراسی و رای مردم، مخالفت داشته است. 

این استاد دانشگاه گفت: آمریکایی‌ها، اربکان را در ترکیه که با رای بالای مردمی حکومت تشکیل داده بود، به یک بهانه‌هایی خانه نشین کردند. لااقل‌ای کاش یک نفر دیگر را با روش برنامه‌ریزی شده و دموکراتیک بر سرکار می‌آوردند، اما آقای «بولنت اجویت» را که تنها پنج نماینده در مجلس داشت، بدون هیچ برنامه‌ای نخست‌وزیر کردند.

مدیرکل سابق اروپای مرکزی و شمالی وزارت امور خارجه، خاطرنشان کرد: این یک ادعاست که آمریکایی‌ها مبلغ دموکراسی هستند؛ آنها تاکنون با بهانه‌های مختلف به کشور‌های زیادی حمله کرده‌اند و جنایات بسیاری مرتکب شده‌اند. سال ۱۹۸۸ هواپیمای ایرباس ما را با ۲۹۰ مسافر ساقط کردند. تمامی حملاتی که رژیم اشغالگر قدس انجام داده است با حمایت و همکاری آمریکا بوده که تجهیزات را در اختیار آنها قرار داده است و اکثر حملات این رژیم جنایتکار با هواپیما‌های F۳۵ آمریکایی بوده است.

او از دیگر دلایل بدبینی به آمریکا را حمایت از رژیم طاغوتی گذشته، توطئه کودتا، تحمیل جنگ هشت ساله، آشوب در قومیت‌ها و بد عهدی‌های مکرر دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران در چندین موقعیت به آمریکای‌ها کمک کرد؛ از جمله در سال ۱۹۸۲، در زمانی که بوش پدر ریاست جمهوری را در اختیار داشت و بیان می‌کرد حسن نیت در مقابل حسن نیت. «جاندو منیکوپیکو»، دیپلمات ایتالیایی و معاون سابق سیاسی دبیرکل سازمان ملل متحد در زمان «خاویر پرز دکوئیار»، به ایران آمد و درخواست داشت که ایران کمک کند تا گروگان‌های آمریکایی که در لبنان بودند آزاد بشوند، کمک شد؛ آخرین گروگانی که به واشنگتن رسید، «مارلین فیتز واتر» سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که از نظر ما چیزی تغییر نکرده است! در یک دوره‌ای برای نشان دادن حسن نیت، یک پروژه میلیارد دلاری به دستور دولت وقت در جزیره سیری به آمریکایی‌ها داده شد، اما کسانی که دل می‌سوزانند و می‌گویند که کمی آرام‌تر باشید، این را بدانند مگر نه اینکه ملتی که تاریخ نمی‌داند مجبور به تکرار آن است؛ بدانیم که چه کار‌هایی با ما کردند، نه تنها در این پروژه کار‌شکنی کردند، حتی دیگرانی هم که از اروپا مایل بودند در این پروژه همکاری کنند، به آنها اجازه ندادند.

باقری خاطرنشان کرد: زمانی که به افغانستان حمله کردند، دچار گرفتاری‌هایی شدند، با گفت‌و‌گو‌هایی که بین طرفین صورت گرفت، باز برخی در ایران خوش بین بودند و گفتند به آنها کمک کنید، در عرصه دیپلماتیک، کانال ژنو درست شد، در چارچوب این کانال کمک‌های بسیار خوبی در رابطه با افغانستان به آنها شد، «رایان کراکر» سفیر سابق آمریکا در افغانستان اظهار خوشبختی و تشکر کرد ولی صهیونیست‌ها به آنها گفتند: نه! و بوش پسر گفت که ایران محور شرارت است. این بیان آنها نسبت به ایران بعد از کمک ما به آنها در قضایای افغانستان بوده است. زمانی که به عراق حمله کردند، دولت وقت ما نهایت خوشبینی را اعمال کرد، حتی در نامه‌ای به آنها اعلام شد که بیایید تا مشکلات را با کمک یکدیگر حل کنیم، ولی آنها در پاسخ مکتوبی که به ما دادند، نوشته بودند که ما با اشرار همکاری نمی‌کنیم! و در دولت اوباما بر تحریم‌ها افزودند. اوباما بیان کرد که من تمام پیچ و مهره‌های صنعت هسته‌ای ایران را باز کرده‌ام. در آمریکا، دموکرات‌ها و جمهوری‌خوا‌هان هیچ فرقی با یکدیگر ندارند، فقط در روش متفاوت هستند. تا زمانی که ما از انقلاب، اسلام، رهبری و شهادت صحبت می‌کنیم، سیاست آمریکا با ما یکسان است و هیچ فرقی نمی‌کند که چه کسی رئیس جمهور باشد.

او اظهار کرد: در سال ۲۰۲۰ دنبال یک خاورمیانه جدید بودند و به گفته خودشان نزدیک به هفت تریلیون دلار در این زمینه هزینه کردند، در حالی که «رمزی کلارک» از مقامات سابق حکومت فدرال ایالات متحده آمریکا اعلام کرد که ما می‌خواهیم کار بزرگی انجام دهیم؛ بعد از آن روزنامه نیویورک تایمز آمریکا نوشت که به پنج کشور حمله خواهیم کرد که پنجمین کشور ایران بود، باور کنید که آنها اگر می‌توانستند، به کشور ما حمله و آن را تجزیه می‌کردند. اگر کار‌هایی که ایران در بازدارندگی انجام داد، به خصوص در حیطه نظامی نبود، و خود را ضعیف نشان می‌داد، آمریکایی‌ها به ایران حمله می‌کردند. در این دنیا اگر ضعیف باشید، شما را از بین خواهند برد، آن هم بر اساس قانون جنگلی که خود آنها دارند. باید قوی بود و در مقابل آنها ایستاد.

مدیرکل سابق اروپای مرکزی و شمالی وزارت امور خارجه، با بیان اینکه ما باید با همه جهان در ارتباط باشیم، از آذربایجان گرفته تا تمام کشور‌های عربی خلیج فارس، حتی با روسیه و سایر کشور‌های همسایه‌های خود باید رابطه داشته باشیم، گفت: همه به دنبال منافع ملی خود هستند همانطور که حضرت آقا در سخنان خود فرمودند بعضی‌ها منافع ملی خود را در سایه سلطه‌گری می‌بینند، مانند آمریکا و یک عده زیادی هم منافع خود را سایه سلطه پذیری می‌بینند، حال اگر یک کشور منافع خود را نه در سایه سلطه پذیری و سلطه‌گری قرار داد، یعنی «لا تَظلِمونَ وَ لا تُظلَمون»؛ این چالش دارد، باید همه متوجه این موضوع باشیم.

سفیر سابق ایران، اظهار کرد: آمریکایی‌ها دیگران را نیز تحقیر می‌کنند؛ بنده با آقای کاظمی قمی که در آن زمان سفیر بودند و امروز در افغانستان حضور دارند، در عراق با اتومبیل سفارت به دیدار نخست وزیر آقای مالکی رفتیم، مشاهده کردیم که در مسیر، راه بسته شده است، ماشین‌های مختلفی در خیابان ایستاده‌اند، به راننده گفت برو جلو ببین چه خبر است، گفت که نگهبانی آمریکایی می‌گوید سگ خواب است، منتظر باشید تا سگ از خواب بیدار بشود، تا بتواند بررسی بکند و شما حرکت کنید، اینگونه ملت عراق را تحقیر می‌کردند، یک نگهبان آمریکایی سر چهار راه اجازه حرکت به اتومبیل‌ها را نمی‌داد، چونکه سگش هنوز از خواب بیدار نشده. اینگونه بودند. فرمان می‌دادند، تحقیر و غارت می‌کردند. آنها قبل از این اتفاقات، سوریه را غارت می‌کردند، منطقه دیرالزور سوریه خودش دارای منابع نفت است، قبلا به ما می‌گفتند شما به آنها نفت می‌دادید در صورتی که آنها خودشان منبع نفت هستند و نیاز به نفت ما ندارند؛ حافظ اسد به دستور حضرت امام (ره)، خط لوله‌ای که نفت عراق را از طریق سوریه به دریای مدیترانه منتقل می‌کرد، قطع و صدام را از درآمد هنگفت این صادرات نفت، محروم کرد. از دیرالزور و رقه دزدی می‌کنند، رقه همان سرزمین صفین است که مرقد مطهر چند تن از صحابه پیامبر (ص) در آنجا است، به دستور امام خمینی (ره) در آنجا زیارتگاه درست کردند و به مرکز محبین اهل بیت علیهم السلام تبدیل شد، ولی داعش آنجا را به دستور آمریکا خراب کرد تا آنجا مرکزیت پیدا نکند.

او با بیان اینکه اسرائیل، پادگان آمریکا است، گفت: سوریه را تصرف کرده‌اند و قصد تجزیه آن را دارند، در نظر دارند منطقه جولان را که قسمتی از آن، از قبل در اختیار اسرائیل بوده، مابقی را نیز در اختیار او قرار دهند، با تصرف این منطقه، بر اردن و سایر مناطق مسلط می‌شوند. ترکیه هم پیمانکار می‌باشد که البته مشخص نیست چیزی به آنها بدهند، ضمن اینکه ممکن است ورق برگردد و قصه عوض شود و چه بسا یک مشکلات جدی به لحاظ مسئله کرد‌ها برای خود ترکیه درست بشود.

باقری گفت: آمریکا امروز جنگ نرم را جدی‌تر از گذشته شروع کرده است. خانم «سوزان ساندرز» آمریکایی کتابی به نام «جنگ فرهنگی سرد» دارد که سال‌ها پیش در آن بیان می‌کند که باید از طریق فیلم، مطبوعات، پایگاه‌های خبری، مراکز فرهنگی، هنری، تبلیغی و سازمان‌های مردم نهاد کار کرد و از این طریق در دل و ذهن مردم آنها رسوخ پیدا کرد. البته حواس مسئولین مربوطه ما جمع است، اما اساتید و معلمین نیز باید حواسشان بسیار جمع باشد. ملاحظه کردید که آنها با فروپاشی پیمان ورشو، ناتو را که منحل نکردند، مگر این دو در مقابل یکدیگر قرار نداشتند، آنها نه تنها ناتو را منحل نکردند بلکه ناتو فرهنگی را هم به راه انداختند. به اساتید محترم توصیه می‌کنم کتاب «جهاد فرهنگی» دکتر کلانتری را برای افزایش دانش در مورد ناتوی فرهنگی و جنگ نرم، مطالعه بفرمایند.

او اضافه کرد: در کتاب‌های درس انقلاب از ولایت فقیه خیلی کوتاه صحبت کرده‌اند، خیلی بیشتر از این باید در این زمینه مطلب در کتاب‌ها نوشته شود و دانشجویان را بسیار فعال کنیم. آنها دنبال جنگ سرد با ایران هستند، دنبال جنگ سخت نیستند، چون که می‌دانند در این نوع جنگ ضرر خواهند کرد و شکست می‌خورند.

مدیرکل سابق اروپای مرکزی و شمالی وزارت امور خارجه، گفت: آقایی به نام «دیوید کیو»، که از مسئولان CIA می‌باشد، کتابی به نام «هویت» نوشته است و بیان می‌کند که مهمترین حرکت برای براندازی جمهوری اسلامی، تغییر فرهنگ مردم ایران است. آنها حتی از اسم بچه‌های ما شروع کردند، اسم‌هایی که بسیار نامتعارف باشد و حتی بعضی از بچه‌ها معنی اسم خودشان را هم نمی‌دانند. آنها گفته بودند که ما می‌خواهیم ریشه مردم ایران را بخشکانیم. آقای مارک پالمر از استراتژیست‌های آمریکا است که می‌گوید سرنگون‌کردن رژیم ایران از راه نظامی ممکن نیست، جنگ نرم چاره کار است. سخنان فوکویاما را نیز همه می‌دانند که می‌گوید شیعه پرنده‌ای است که افق پروازش خیلی بالاتر از تیر‌های ما است؛ پرنده‌ای است که دو بال دارد یک بال سبز و یک بال سرخ؛ بال سبز این پرنده، همان مهدویت و عدالت‌خواهی آن است؛ و بال سرخ آن شهادت طلبی می‌باشد. فوکویاما گفت در حال حاضر سلاح ما به آن کبوتر نمی‌رسد، ما باید ابتدا یکی از بال‌ها را و در ادامه بال دیگر را از کار بیندازیم. به همین دلیل است که حضرت امام خمینی (رحمت الله علیه) فرمودند: «هرچه فریاد دارید بر سر آمریکا بزنید».

او خاطرنشان کرد: شاید بعضی‌ها این را متوجه نباشند، مذاکره با آمریکا را باید معادله یک طرفه بدانیم، لیکن مذاکره که یک طرفه نمی‌شود، وقتی که ما در مقابل آنها باشیم به ما تحمیل می‌کنند که چه کار‌هایی انجام بدهیم. همان کاری را که بر سر لیبی آوردند که دولت وقت آنها را با وعده و وعید فریب دادند که هزینه‌هایی برای تشکیل کشور کردستان بدهد و یک زمانی هم به او گفتند که تمام تسهیلات هسته‌ای خود را جمع کنید. در جنگ نرم، دشمن به دنبال تصرف ذهن مردم است و به دنبال اقناع‌گری و همراه سازی و ناامید کردن و ایجاد نافرمانی اجتماعی است. در جنگ نرم دشمن خواص را مزدور، حرام‌خوار و آنگاه آنها را بی تفاوت می‌کند.

باقری ادامه داد: آن روزی که آمریکایی‌ها در طبس شکست خوردند و شن‌ها بلند شدند و آن اتفاق‌ها برای آنها افتاد، ما در آن زمان هیچ چیزی نداشتیم. امام خمینی (ره) در این زمینه گفت: ریگ بیابان، ماموریت خدا را داشت و پس از آن اعلام کردند که آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند. امروز که ما همه چیز داریم، با کشتی و زیر دریایی‌هایمان دنیا را طی می‌کنیم، در حال حاضر وضع ما بسیار قوی‌تر از گذشته است. در مورد سوریه نیز حضرت آقا فرمودند که جوانان سوری از همه قشر و مذهب بیکار نمی‌شینند و به میدان خواهند آمد و سوریه را پس می‌گیرند. ما قدرت منطقه و تصمیم گیر در سوریه هستیم.

باقری در ادامه به بیان مطالبی از کتاب جهاد فرهنگی، اثر دکتر ابراهیم کلانتری پرداخت و گفت: در کتاب جهاد فرهنگی که مطالعه کردم، آن فرمایش حضرت امیرالمومنین علیه السلام، در نامه ۶۲ خیلی تکان دهنده است؛ «أَ لَا تَرَوْنَ إِلَى أَطْرَافِکُمْ قَدِ انْتَقَصَت»، «نمی بینید که به مرزهایتان دست انداخته‌اند، شهرهایتان را اشغال کرده‌اند» و در آخر می‌فرمایند: «مَن نامَ لَم یُنَم عَنه»، «اگر شما بخوابید آن‌ها نمی‌خوابند». نمی‌بینید که فضا‌های خانه هایتان، از آنچه دیگران می‌خواهند پر شده است. مگر حتماً باید نظامی با سلاح و توپ و تانک وارد بشود، با جنگ نرم شروع کرده‌اند و به شهر‌ها و خانه هایتان وارد شده‌اند، بیدار باشید.

سفیر سابق ایران در کشور سوریه، در پایان اظهار کرد: از وضعیت سوریه خوشحال نیستیم و نباید گناه را به گردن دیگران بیندازیم. مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرمودند خاندان بشر اسد چه پدر و چه پسر به ما خدمت کردند؛ صدام در دنیا اعلام می‌کرد که من عرب هستم و جنگ ما با ایران یک جنگ عرب و عجم است ولی حافظ اسد بیان می‌کرد که من عربم ولی با ایران هم دوست هستم.

این استاد دانشگاه، با اشاره به توصیه‌های مسئولان کشور به بشار اسد رئیس جمهور وقت سوریه، برای تغییر در برخی رویه‌ها گفت: شهید بزرگوار ما حاج قاسم سلیمانی بار‌ها به من گفتند که در مورد نیرو‌های ارتش و نحوه تعامل با مردم توصیه‌هایی به بشار اسد کرده‌ام. در مورد حقوق ارتشی‌ها بار‌ها توصیه شده بود که حقوق ارتشی‌ها خوب نیست. چیزی که گرفتاری بشار بود و حافظ اسد این گرفتاری را نداشت، قدرتمند شدن حزب بعث علیه بشار بود. حضرت آقا فرمودند از شهریور به آنها گفته شده بود، ولی آنها باور نداشتند. ما این را می‌دانستیم ولی طبق قانون بین الملل اجازه ورود را بدون اینکه آنها درخواست داشته باشند، نداشتیم. نظامی و ارتش آنها را خریدند و ترکیه هم به دنبال سود خود بود و در این زمینه کمکی نکرد و در نهایت اینها باعث شد که سوریه، سقوط کند.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.