مسعود خانی مجری طرحهای بهینهسازی مصرف شرکت توانیر با اشاره به وضعیت برق در برنامه هفتم پیشرفت، اظهار داشت: در جدول اهداف کمّی رشد اقتصادی در ماده ۲ برنامه هفتم پیشرفت، رشد اقتصادی ۸ درصدی برای صنعت برق در نظر گرفته شده که یکی از اجزای رشد ۸ درصدی اقتصاد کشور است.
وی با بیان این که در ماده ۴۲ این برنامه مقرر شده که ظرفیت برق کشور با افزایشی در حدود ۳۵ هزار مگاوات به ۱۲۴۴۸۵ مگاوات تا پایان برنامه هفتم افزایش یابد، افزود: هدف کمّی برای رشد انرژیهای تجدیدپذیر، رسیدن ظرفیت این انرژیها از ۱۵۰۰ مگاوات فعلی به ۱۲ هزار مگاوات تا پایان برنامه است. این موضوع علاوه بر تنوع بخشی و تضمین امنیت عرضه انرژی در کشور، نقش بسزایی در حفظ محیط زیست دارد.
خانی از تکلیف برنامه به کاهش تلفات انتقال و توزیع برق از ۱۳ درصد کنونی به ۱۰ درصد خبر داد و گفت: یکی دیگر از تکالیف برنامه هفتم، رشد شبکه انتقال و توزیع همپای گسترش ظرفیت نیروگاهی است.
وی افزود: برای نخستین بار در برنامههای پیشرفت کشور، مقرر شده که سهم شمارشگرهای هوشمند اندازهگیری مصرف برق مشترکان تا پایان برنامه هفتم به ۹۰ درصد برسد که قابلیتهای فنی و اقتصادی زیادی برای صنعت برق به وجود خواهد آورد.
مجری طرحهای بهینهسازی مصرف شرکت توانیر خاطرنشان کرد: در این برنامه پیشبینی شده که بهرهوری نیروگاههای جدید به ۵۵ درصد برسد که نقطه ایدهال تکنولوژی در دنیا است.
خانی در ادامه، ماده ۴۶ برنامه هفتم را بزرگترین گام پیشرفت در بحث بهینه سازی مصرف انرژی در کشور برشمرد و گفت: در این ماده از برنامه تکلیف شده که "سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی" با ادغام مجموعههای متولی بهینهسازی در وزارتخانههای نفت و نیرو و ستاد مدیریت حملونقل و سوخت زیر نظر مستقیم ریاستجمهوری تشکیل شود.
وی افزود: رییس جمهور دستور تشکیل این سازمان را صادر کرد و پیشبینی میشود که از ابتدای سال ۱۴۰۴ فعالیت خود را آغاز کند.
خانی با بیان اینکه منابع خوبی برای این سازمان در قالب حساب بهینه سازی در نظر گرفته شده است، تصریح کرد: یکی از دلایلی که تاکنون شاهد سرمایهگذاری در بهینهسازی مصرف انرژی نبودیم، ریسک بازپرداخت در این حوزه بود. منابع حساب بهینهسازی، بازپرداخت سرمایه سرمایهگذاران را تضمین میکند و این دغدغه سرمایهگذاران برطرف خواهد شد.
مجری طرحهای بهینهسازی مصرف شرکت توانیر ادامه داد: در شرح وظایف این سازمان دیده شده که بهینهسازی مصرف در قالب بازار صرفهجویی اتفاق بیفتد که در آن، گواهیهای صرفهجویی خرید و فروش میشود؛ بنابراین بحث صرفهجویی انرژی از یک فعالیت تجاری به فعالیتی مردمی تبدیل خواهد شد.
خانی همچنین عنوان کرد: در بند "پ" ماده ۴۸ برنامه هفتم، بحث بهینهسازی مصرف برای صنایع دیده شده است. بر این اساس، صنایع میبایست یا نیروگاه اختصاصی احداث کنند و یا به جای آن، در کاهش مصرف انرژی سرمایهگذاری کنند تا از شمول محدودیتهای تامین برق در زمان ناترازی خارج شوند.
وی در ادامه با ابراز خوشبینی نسبت به تحقق اهداف برنامه در حوزه بهینهسازی، خاطرنشان ساخت: منابع لازم در قالب حساب بهینهسازی برای آن پیشبینی شده است، اما در مورد باقی اهداف که نیاز به سرمایهگذاری کلان دارند، برنامهریزی برای تامین منابع مالی مورد توجه قرار نگرفته است.
خانی با بیان اینکه صنعت برق از نظر اقتصادی و مالی یک صنعت بحرانزده است، گفت: ما همین حالا ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به بخش خصوصی بدهی داریم و در مقابل، درآمد ما حتی تکافوی نیازهای جاری را هم نمیکند.
وی افزود: برای تحقق اهداف برنامه هفتم میبایست سالی ۳۰۰ هزار میلیارد تومان به این صنعت تزریق شود، اما منابع ما بسیار کمتر از این رقم است.
مجری طرحهای بهینهسازی مصرف شرکت توانیر در عین حال ابراز امیدواری کرد که دولت با تصویب یک بسته تامین مالی برای صنعت برق، زمینه تحقق اهداف برنامه هفتم را فراهم کند.
منبع: شرکت توانیر