![قیمت سکه و طلا در بازار آزاد ۲۱ بهمنماه ۱۴۰۳](https://cdn.yjc.ir/files/fa/news/1403/11/21/20333848_169.png)
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی- محمدرضا اردیخانی عضو هیئت ندیره صندوق توسعه صادرات زعفران با بیان اینکه ۹۰ درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود، گفت: زعفران سابقه ۳ هزار ساله در کشور دارد و خاستگاه زعفران ایران است که از سال ۹۷ با جدی شدن رفع تعهد ارزی، صادرات با روند کاهشی روبرو شد.
به گفته او، با توجه به آنکه بزرگترین تولید کننده زعفران در دنیا محسوب می شویم، انتظار می رود که سهمی در بازارهای جهانی داشته باشیم، درحالیکه اکنون بخشی از محصول تولیدی بصورت خام صادر یا بخشی قاچاق می شود. آمار تولید و صادرات زعفران افغانستان گویای قاچاق محصول از کشورماست. وقتی کشوری ۲۰ تن تولید دارد و ۹۰ تن صادر می کند، مصداق بارز این امر است. همچنین برخی زعفران تولیدی توسط کارت های اجاره ای صادر می شود که ارز آن به کشور باز نمی گردد.
اردیخانی از رشد ۲۰ تا ۳۰ درصدی قیمت زعفران در ۲ تا ۳ ماه اخیر خبر داد و گفت: در حال حاضر قیمت هرکیلو زعفران در بازارهای صادراتی ۱۱۵۰ تا ۱۳۰۰ دلار، زعفراننگین در بورس کالا ۱۰۵ میلیون تومان و زعفران درجه یک در بازار ۱۲۰ میلیون تومان است.
این مقام مسئول درباره آخرین وضعیت صادرات زعفران بیان کرد: بنابر آمار در ۷ ماهه ابتدایی سال ۶۶ تن زعفران صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۲ درصد کاهش داشت که در فصل برداشت با افزایش ۴۷ درصدی تا حدودی کاهش صادرات جبران شد. گفتنی است از ابتدای سال تا پایان دی ماه ۱۶۱ تن زعفران صادر شده که پیش بینی می شود تا پایان سال به بیش از ۲۰۰ تن برسد.
عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران ادامه داد: در سه ماهه آبان، آذر و دی ۹۵ تن زعفران صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۷ درصد رشد داشته است، اما کماکان با کاهش ۱۰ درصدی صادرات زعفران نسبت به سال قبل روبرو هستیم که با استمرار این روند کاهش صادرات جبران خواهد شد. گفتنی است صادرات زعفران به ۴۰ کشور دنیا در حال انجام است که عمده آت به چین، امارات و اسپانیا انجام می شود
او درباره آخرین وضعیت تولید زعفران گفت: سال گذشته ۲۳۸ تن زعفران تولید شد که امسال برآوردها حاکی از آن است که تولید زعفران به ۳۵۰ تن رسیده باشد.
اردیخانی با بیان اینکه تحریم ها عامل اصلی صادرات خام فروشی است، افزود: صادرات با بسته بندی های ریز آغاز شده است، اما هنوز سهم عمده ای که باید داشته باشیم نرسیدیم چراکه مبادلات بانکی دشوار است و همین امر منجر به قاچاق زعفران می شود.
عضو هیئت مدیره صندوق توسعه صادرات زعفران با اشاره به راهکار جلوگیری از قاچاق زعفران گفت: بخش کشاورزی باید از پتروشیمی جدا شود تا زعفران به سرنوشت فرش و پسته دچار نشود، هرچند در شرایط کنونی با وجود تمامی مسائل بازار را در اختیار داریم، اما مشکل تحریم و مبادلات ارزی مشکلاتی ایجاد کرده است، البته این بدان معنا نیست که صادرکنندگان نمی خواهند رفع تعهد ارزی داشته باشند، اما امکان بازگشت ارز به سامانه طلا و ارز وجود ندارد.
او تصریح کرد: وقتی صادرکنندگان زعفران را با ارز آزاد از بازار خریداری می کنند، امکان بازگشت به سامانه طلا و ارز با نرخ ۶۷ هزارتومان وجود ندارد که از این رو انتظار می رود دولت بخش کشاورزی را مجزا کند.