نوزدهم بهمن روزی بود که نظامیان فداکار و متعهد نیروی هوایی با حضور در محضر امام خمینی (ره)، سندی از حماسه و ایمان را به ثبت رساندند.

باشگاه خبرنگاران جوان ؛ محمد حسین نیک خوی متین - پس از ورود و بازگشت امام خمینی (ره) به ایران در ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ انقلاب اسلامی مردم ایران شکل جدی تری به خود گرفت. از همان روز بود که اقدامات گروه‌های مردمی و یا دولتی مختلف برای پیوستن به انقلاب مردم ایران آغاز شد و از ۱۲ بهمن روزی نبود که کشورمان با رخداد‌های متفاوتی رو به رو نشود. به نحوی که درباره تمامی روز‌های بهمن ۵۷ می‌توان داستان‌ها نوشت و ساعت‌ها صحبت کرد. اما اوج روز‌های بهمن پر حادثه ۵۷ از ۱۲ تا ۲۲ این ماه بود. ده روزی که ایران شاهنشاهی را به جمهوری اسلامی ایران تبدیل کرد.

این ۱۰ روز که از ارزشمندترین روز‌های تاریخ انقلاب اسلامی ایران است، اتفاقاتی را در خود جایی داده که می‌توان از آن به عنوان سنگ بنای تاریخی انقلاب اسلامی ایران یاد کرد.

نوزدهم بهمن ۵۷ همان سنگ بنای انقلاب اسلامی ایران بود. روزی که نظامیان فداکار و متعهد نیروی هوایی با حضور در محضر رهبر انقلاب امام خمینی (ره)، سندی از حماسه و ایمان را به ثبت رساندند.

رونامه کیهان

بهمن آن سال روز‌های شلوغی بود و ۱۹ بهمن هم به همین منوال سپری شد. از فرار شریف امامی و علی امینی از وزیران رژیم پهلوی و بیعت یازده وزارت خانه با دولت جدید ایران به ریاست مهندس بازرگان تا راهپیمایی گسترده مردم تهران و سایر شهرستان‌ها در حمایت از دولت جدید از اتفاقات این روز است، اما حضور همافران نیروی هوایی ارتش ایران در کنار امام خمینی ۱۹ بهمن را روزی فراموش نشدنی تبدیل کرد.روزی که البته با ثبت یک عکس عجیب و تاریخی برای همیشه در تاریخ انقلاب اسلامی ایران ثبت شد.

حسین پرتویی عکاس این عکس درباره این تصویر ماندگار تاریخ ایران اسلامی می‌گوید:

پس از مذاکرات فراوان قرار شد به جهت عدم شناسایی افسران، من از پشت سر آنها عکس بگیریم با چنین شرایطی آنها رضایت دادند و من همین کار را کردم. در حدود هفت، هشت فریم عکس گرفتم و ... از مدرسه رفاه خارج شدم. از آنجا که اهمیت عکس می‌دانستم بلافاصله با یک تاکسی دربست به روزنامه [کیهان]رفتم و وقتی واقعه را برای شورای سردبیری تعریف کردم، همگی آنها به اهمیت عکس پی بردند ... به رغم این که صفحه روزنامه بسته شده بود، آن را عوض کردند و یک عکس هفت ستونی از رژه افسران نیروی هوایی در مقابل امام چاپ کردند ... برای اینکه ثابت شود که عکس ما مونتاژ نیست آن را به روزنامه آیندگان که آن روز‌ها چاپ می‌شد، دادیم.

این عکس در مدرسه علوی واقع در خیابان ایران (خیابان عین الدوله) در تهران گرفته شد که در آن روز‌ها اولین اقامتگاه خمینی (ره) در تهران بعد از مراجعت از تبعید در نوفل لوشاتوی فرانسه بود. این عکس از دو جنبه اهمیت دارد، نخست آن که انتشارش در آن روز‌ها روی انقلاب اثرگذار بود و دوم این که تنها عکس‌های ثبت‌شده از این واقعه‌است.

محمد حسین نورشاهی، یکی از همافرانی که در جریان بیعت با امام (ره)، حاضر بوده، در تشریح خاطرات آن روز می‌گوید: «جلسه‌ای در روز‌های نزدیک به پیروزی انقلاب با مرحوم آیة ا... طالقانی داشتیم و ایشان به ما گفتند که اگر قصد دارید کاری انجام دهید، باید اقدامی باشد که یک سر و گردن از پیرزنی که عصازنان به خیابان آمده، بالاتر باشد. این سخنان در حقیقت یک نوع حرکت روانی و کار تهییج کننده محسوب می‌شد و پس از آن بود که تصمیم گرفته شد تا در روز ۱۹ بهمن، رژه رسمی برگزار شود. 

نوزدهم بهمن 1357

همافران، پس از دیدار با آیة ا... طالقانی، تصمیم گرفتند تا صبح روز ۱۹ بهمن در مدرسه علوی تهران لباس‌های خود را عوض کرده و در حضور امام خمینی (ره) به صف شوند تا به رهبرشان ادای احترام و اعلام بیعت کنند. از آن جایی که در مدرسه رفاه فضای کافی وجود نداشت، عده‌ای نماینده شدند و در محضر امام (ره) حضور یافتند. بعد از این دیدار نیز به خیابان‌ها ریختند و با دیگر همافران و مردم در خیابان انقلاب همراه شدند.

رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه‌ای نیز در سخنانی با اشاره به اهمیت نوزدهم بهمن ۵۷ و حرکت تاریخی همافران نیروی هوایی کشورمان فرمودند حادثه ۱۹ بهمن ۵۷ یک پیش‌درآمد مؤثری بود برای پیروزی نهضت، برای پدیدآمدن عملی و واقعی انقلاب. این حادثه صرفاً این نبود که حالا یک جمعی جوان مثلاً از نیروی هوایی بیایند به رهبر انقلاب مهم آن روز سلام بدهند. نه، این یک حرکتی بود که در خود پیروزی انقلاب اثر داشت. چرا؟ چون موج‌آفرینی کرد.

این حرکت موج‌آفرینی کرد. علت موج‌آفرینی‌اش هم انعکاس سریع آن بود. به فاصله‌ی دو سه ساعت، سه چهار ساعت بعد از آنکه این حادثه اتفاق افتاد، روزنامه‌ِ عصر آن روز تهران تصویر حادثه را منتشر کرد و یکباره اوضاع مبالغ زیادی تغییر پیدا کرد. از طرفی مردم روحیه گرفتند، احساس کردند که ارتش در مقابلشان نیست. چون تنها ابزار رژیم حقیر و ظالم پهلوی فقط همین بود دیگر که به وسیله‌ی ارتش مردم را سرکوب کنند. مردم دیدند نه، ارتش در جهت آنها، در جهت مردم است، در جهت انقلاب است. روحیه گرفتند. در طرف مقابل روحیه‌ها باخته شد.

رهبر معظم انقلاب

در هنگام حادثه ۱۹ بهمن هیچ روشن نبود که نتیجه چه خواهد شد؛ ممکن بود تا یک ماه دیگر دو ماه دیگر قضایا طول بکشد پدر اینها را درمی‌آوردند در آن صورت. این جوانان نیروی هوایی ارتش نمیدانستند چه اتفاقی بناست بیفتد، خطرپذیری کردند، شجاعت به خرج دادند آمدند. این نشان داد که ارتش آینده خطرپذیر است و ارتش خطرپذیری کرد انصافاً در طول این سال‌های متمادی. اینها نشان دادند که ارتش مشت گره کرده‌ای است در مقابل متجاوز. متجاوز آن روز البته عوامل آمریکا بودند و عوامل حکومت پهلوی بودند بعد‌ها متجاوزین دیگری هم پیدا شدند ارتش در مقابل همه‌ی اینها سینه سپر کرد. 

اما حرف پایانی را به سخنان امام خمینی با همافران تاریخ ساز انقلاب اسلامی ایران به اتمام می‌رسانیم.

امام خمینی در جمع همافران فرمودند: «درود بر شما سربازان امام عصر سلام الله علیه، همانطور که فریاد زدید، تاکنون در خدمت طاغوت بودید، طاغوتی که همه هستی ما را ساقط کرد، طاغوتی که ما را برده خارجی‌ها کرد و از امروز در خدمت امام عصر سلام الله علیه و در خدمت قرآن کریم هستید.»

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار