کوروش نوروزی مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خوزستان گفت: با توجه به بالابودن قیمت جهانی دانههای روغنی و روغن خام و همچنین سرانه مصرف روغن در کشور، کشت دانههای روغنی از اهمیت بسیار بالایی در اقتصاد و جلوگیری از خروج ارز در کشور برخوردار است. در همین راستا برنامهریزیهایی جهت کشت دانههای روغنی هر ساله در کشور و همچنین استان خوزستان انجام میشود.
او در خصوص کشت غالب دانههای روغنی در ایران افزود: اغلب دانههای روغنی که در کشور کشت میشوند به ترتیب شامل کلزا، آفتابگردان، کنجد، سویا، گلرنگ و کاملینا است.
نوروزی ادامه داد: در استان خوزستان دانههای روغنی در دو فصل پاییزه و تابستانه کشت میشوند. عمده کشت دانههای روغنی در پاییز محصول مهم کلزا است که به صورت دیم و آبی در استان کشت میشود.
او اضافه کرد: در سال جاری کلزا بیش از ۵۵ هزار هکتار از اراضی کشت پاییزه را به خود اختصاص داده و این سطح کشت بیشترین سطح کشت کلزا در کشور است.
نوروزی بیان کرد: در تابستان عمده کشت دانههای روغنی در استان مربوط به گیاه کنجد است که بیش از ۲۰ هزار هکتار کشت در تابستان گذشته انجام شد.
او در خصوص کشت دیگر دانهها در استان گفت: برنامهریزی برای کشت سویا نیز در حال انجام است و در تابستان آینده این محصول به الگوی کشت تابستانه استان اضافه خواهد شد.
نوروزی با اشاره به نیاز بالای کشور به سویا بیان کرد: نیاز به سویا از لحاظ تولید دانه روغنی و مصارف دامی، بسیار مورد تاکید بوده و برنامهریزی جهت افزایش کشت آن در سالهای آینده انجام شده است. نیاز آبی این گیاه نسبت به سایر محصولات عمده تابستانه استان مانند برنج بسیار پایینتر و تقریبا برابر با مصرف ذرت دانهای است. بنابراین با توجه به عملکرد مناسب ارقام جدید کشت، به صرفه و اقتصادی است که می تواند بخشی از نیازهای روغنی و همچنین دامی را برطرف کند.
نوروزی در خصوص جایگاه استان خوزستان در تولید دانههای روغنی، عنوان کرد: اکثر نقاط استان برای کشت دانه روغنی کلزا مناسب بوده و در اکثر شهرستانهای استان به صورت دیم و آبی کشت میشود. از لحاظ سطح زیر کشت و تولید در استان خوزستان در سال زراعی گذشته رتبه دوم کشور و در سال جاری از نظر سطح زیر کشت احتمالاً در جایگاه نخست کشور قرار خواهیم گرفت.
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با اشاره به میزان برداشت در هر هکتار افزود: میزان برداشت بسته به شرایط و عوامل محدودکننده اقلیمی و خاکی است. همچنین با کنترل عوامل کاهنده عملکرد مانند آفات، بیماریها، علفهای هرز و همچنین شرایط برداشت، عملکرد متفاوت خواهد بود. در مجموع عملکرد دانههای روغنی خصوصا کلزا که کشت عمده استان بوده، اقتصادی است.
منبع: ایسنا