سید حسن خمینی گفت: امروز حتی اگر اغنیاء هم بخواهند زندگی بهتری داشته باشند، باید فقرا را از فقر خارج کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین سید حسن خمینی طی سخنانی در دیدار با وزیر و کارکنان وزارت امور اقتصادی و دارایی با تبریک سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی و اعیاد شعبانیه، گفت: چهار نوع نسبت بین علوم مختلف با دین قابل تصویر است؛ از نسبت حداکثری شروع می‌شود تا حداقلی. یک سری علوم پیوند بسیار عمیقی با معارف و دستورات دینی دارند و می‌توان گفت علمِ دین هستند. یک سری از علوم را هم می‌توان گفت بی ارتباط با دین هستند؛ ولو در سال‌های اول انقلاب یک عده دنبال این بودند که اینها را هم دینی کنند. یک عده بودند که می‌خواستند ریاضی اسلامی را هم تعبیه کنند، اما اینها ارتباطی با دستورات دینی ندارد.

سیدحسن خمینی با اشاره به اینکه دو نوع دیگر از ارتباط هم بین علم و دین هست، افزود: گاهی دین ستون‌های اصلی یک علم را تعبیه می‌کند، اما اینکه چگونه در آنها بحث داشته باشید و بر این ستون‌ها ساختمان خودتان را بنا کنید، خیلی کاری ندارد؛ خیلی‌ها اقتصاد را از این نوع می‌دانند. اما نوع چهارم مقداری از این حداقلی‌تر است و به شما می‌گوید من با ساختار این علم هم کاری ندارم، ولی فقط یک سری دستورات کلی دارم و اینها را رعایت کنید؛ برخی اقتصاد را از سنخ چهارم می‌دانند. مثلا می‌گویند فرقی نمی‌کند اقتصاد دولتی باشد یا نباشد؛ ربوی نباشد.

وی اظهارکرد: رابطه دین و اقتصاد به رابطه دولت و اقتصاد هم قابل تسری است. البته فکر نمی‌کنم کسی به بی ارتباطی محض قائل باشد. حتی طرفداران اقتصاد آزاد هم برای دولت نقش نظارتی قائل هستند. البته دولت‌های سنتی در اقتصاد دخالت نمی‌کردند. پیدایش گمرک از وقتی است که دولت‌ها مدرن می‌شوند و بعد دولت‌های رفاه شکل می‌گیرند و بعد هم لیبرال دموکراسی و اقتصاد آزاد به وجود می‌آید.

سید حسن خمینی تأکید کرد: به نظر می‌رسد دین در حوزه اقتصاد قاعده‌های ایجابی الزامی ندارد و یا اگر هم هست، به اندازه‌ای نیست که شما از آن یک نظام یا ساختار استفاده کنید؛ ولی دستورات سلبی زیاد دارد که این کار‌ها را نکنید. پس روش‌های ما در حوزه اقتصاد باید عالمانه و علمی باشد، چون از ناحیه دین دستوری نرسیده است. شما باید آنها آن موارد اندک را رعایت کنید و مابقی را با خرد و عقل‌تان پیش ببرید.

وی افزود: گزاره‌ای علمی است که بتواند پیش‌بینی کند. یعنی مثلا می‌گوید اگر نقدینگی بالا برود، تورم بالا می‌رود؛ یا چاپ بی پشتوانه [پول]این معضلات را دارد. البته ممکن است اشتباه در بیاید؛ چون گزاره علمی ممکن است اشتباه هم باشد. ما از نظر عقلی و شرعی موظف هستیم رفتارمان را علمی کنیم؛ یعنی بتوانیم پیش‌بینی کنیم و احاله به مجهولات و تقدیر ندهیم. اگر بگوییم «هرچه خدا بخواهد می‌شود»، این نوع برخورد از جنس تقدیرگرایی‌هایی است که نه پایه دینی دارد و نه پایه و اساس عقلی دارد.

وی تأکید کرد: ما باید بسیار مراقب باشیم که عقل بشریت و یافته‌های عقلی بشریت را در رفتارهای‌مان به کار بگیریم. فرق امیرالمؤمنین (ع) و معاویه در پشت کردن یا رو آوردن به قواعد نیست. اگر لشکر آن روزگار دارای میمنه، میسره، قلب، پیشرو و عقب بود، لشکر معاویه اینها را داشت و لشکر امیرالمؤمنین (ع) هم داشت. این طور نبود که امیرالمؤمنین (ع) بگوید، چون ما لشکر حق هستیم، هیأتی وسط میدان می‌رویم. فرق آنها در نیّت‌هایشان است؛ نه در نوع رفتارشان.

وی با تأکید بر اینکه نسبت اقتصاد با علم روز باید روشن شود، گفت: اگر خودتان را به قله‌های دانش بشری مجهز نسازید و با شجاعت آن را انجام ندهید، مسئول هستید. مهمترین شعار آقای پزشکیان در انتخابات «کار کارشناسی» بود. باید تمام همت مجموعه این باشد که کار کارشناسی داشته باشد؛ و از تقدیرگرایی پرهیز کنید. چون تقدیرگرایی در دینداران بسیار می‌تواند کشنده باشد.

سید حسن خمینی افزود: بحث‌تان را معطوف به این کنید که حداکثر نفع به طبقات ضعیف برسد. این سخن اگر توصیه دینی هم نبود، نیاز عقلانی جامعه ما است؛ سیاست و روشی باید اعمال شود که بیشترین نفع را به حال فقرا و محرومین پدید بیاورد. همه اینها درست است که انقلاب برای محرومین است و انقلاب را محرومین پدید آورده‌اند، اما امروز حتی اگر اغنیاء هم بخواهند زندگی بهتری داشته باشند، باید فقرا را از فقر خارج کنند. سیاست‌هایتان را معطوف کنید به اینکه شکاف طبقاتی را کم کنید. سیاست‌های دولت باید معطوف به کمک‌رسانی هرچه بیشتر به فقرا، محرومین و طبقات ضعیف باشد.

وی اظهار کرد: انسان‌ها عدد نیستند که ارقام مربوط به آنها بعضا تخمینی بیان شود. مراقب باشید در اقتصاد، مردم را عدد نبینید؛ این خیلی خطرناک است. مردم دهک نیستند؛ انسان هستند. جهت نگاه باید علمی و ساختارمند باشد، ولی ما مواجه با متر مکعب یا کیلووات نیستیم، چرا که ما با انسان مواجه هستیم. تمام دنیای هر انسان، فردیت خودش است؛ پس نسبت به درد آنها توجه داشته باشیم.

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۴
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۳۷ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
پس بیا نصف بودجه حرم ببخش به مردم
United States of America
ناشناس
۲۱:۲۶ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
خنده دارترين حرف تاريخ بشريت بود! تمام دولتها در اين چندين سال درخدمت ثروتمندان و لاكچريان و سرمايه داران بوده و هست و خواهد بود! واردات خودروهاى لاكچرى و ايفون جديد در تمام دولتها اولويت اول بوده مردم اكثريت هم توى صف مسكن بى كيفيت مهر و قسط و اقساط كه همشم تله هست كه بيوفتن توى وام و سود بدن به ثروتمندان اونوقت خودشون پنت هاوس با استخراى لاكچرى بالاشهر دارن فرزند هم ندارن يا نهايت يدونه فرزند ميارن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۲۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
پوشک سایز صفر در بازار نیست ایها الناس
فروشنده ها میگن میخان گرون کنن ارسال نمیکنن
بعد میگید فرزند اوری چه وضعشه
Iran (Islamic Republic of)
حسن
۲۱:۲۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
باید . چشم.
Iran (Islamic Republic of)
ع
۲۱:۱۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
فعلا که معلوم نیست چیکار می کنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۵۱ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
فعلا که دولت با کمک آقای وزیر اقتصاد کمر همت بسته و قصد آسیب به گروه آسیب پذیر را دارد تا امنیت غذایی مردم و کشور را مورد هجمه و هجوم قرار دهد.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
ازاین همه حرف خسته نشدید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۱ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
دولت با بالابردن نرخ ارز و طلا و موادغذایی وکالاهای اساسی حسابی ازخجالت طبقات پایین درآمد.
شما چرا این حرفو میزنید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۷ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
بله دقیقا مثل واردات آیفون و گران کردن بنزین و سیب زمینی و از این قبیل
Iran (Islamic Republic of)
کارمند ساده
۲۰:۳۴ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
اگر طبقه ضعیف منظور خانواده تحت حمایت بهزیستی و کمیته امداد و خیریه ها وامثالهم است اینها شرعا و عرفا مدیریت اش بعهده ی نظام است و ۱۵, درصد جمعیت ایران هستند ، ولی اگر منظور طبقه متوسط رو به فقر و شامل خانواده ی کارمند و کارگر ساده کسبه و کشاورز خرد است که اینها ۷۵, درصد جمعیت ایران است و مابقی هم که معلوم است ، دقیقا منظور کدام طبقه است این را ایرانیان نزدیک به ۵۰, سال است که نمی دانند ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۷ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
متاسفانه سیاست دولت چهاردهمین فقط به دنبال FATF وبه دنبال رضایت آمریکا وترامپ قمارباز جنایکار وقاتل است
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۰۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
مگه آدم قوی هم توی این مملکت وجود دارد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۶ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
باید؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۵ ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
اگر راست میگی اول از خودتون شروع کنید و بودجه های الکی تون که میگیرید رو قطع کنید
آخرین اخبار