تیمی از دانشمندان دانشگاه آکسفورد دریافتند که سیاره‌ای فراخورشیدی به نام HD20794d ممکن است شرایط مناسبی برای زندگی داشته باشد.

باشگاه خبرنگاران جوان؛ جواد فراهانی سیاره HD20794d در صورت فلکی Eridanus، در منطقه قابل سکونت اطراف ستاره خود قرار دارد؛ به این معنی که آب مایع و در نتیجه حیات، ممکن است در آن وجود داشته باشد. از آن جایی که شش برابر بزرگتر از زمین است، دانشمندان آن را به عنوان یک ابر زمین توصیف می‌کنند.

دانشمندان توضیح دادند که هیجان‌انگیزترین چیز در مورد این کشف این است که این سیاره تنها ۱۹.۷ سال نوری از زمین فاصله دارد که امکان گرفتن عکس از موجودات فضایی احتمالی را که در آن جا زندگی می‌کنند (در صورت وجود) فراهم می‌کند.

این سیاره برای اولین بار توسط دکتر مایکل کرتینر در سال ۲۰۲۲ با استفاده از طیف نگار HARPS (جستجوگر سیاره با سرعت شعاعی با وضوح بالا) در رصدخانه لاسیلا در شیلی مشاهده شد.

هارپس یکی از موفق‌ترین ابزار‌های شکار سیاره است که شب‌ها را به تماشای ستارگان می‌گذراند تا نشانه‌هایی از سیارات فراخورشیدی را تماشا کنند.

روش تشخیص بر تکنیکی به نام سرعت شعاعی یا داپلر متکی است که ارتعاشات ستاره میزبان ناشی از تأثیر گرانشی یک سیاره در حال گردش را تشخیص می‌دهد.

کرتینر تغییرات دوره‌ای ظریفی را در طیف نور ساطع شده توسط ستاره HD20794 مشاهده کرد که به گفته او ناشی از گرانش یک سیاره مجاور است. با این حال، به دلیل سیگنال ضعیف، مشخص نیست که آیا این اتفاق ناشی از یک سیاره واقعی است یا فقط نتیجه صدای پس زمینه یا یک خطای ابزار است.

برای تایید این کشف، یک تیم بین المللی دو دهه داده‌های دقیق ثبت شده با استفاده از HARPS و جانشین آن ESPRESSO در شیلی را تجزیه و تحلیل کردند. با ترکیب داده‌ها در نهایت وجود این سیاره تایید شد.

کرتینر گفت: «روشی که ما استفاده می‌کنیم، فقط فاصله مداری و حداقل جرم سیاره را ارائه می‌دهد؛ اما شعاع آن را مشخص نمی‌کند. به یاد داشته باشید که فقط به دلیل این که یک سیاره در منطقه قابل سکونت قرار دارد، برای پشتیبانی از حیات کافی نیست.»

سؤالات زیادی وجود دارد که هنوز باید پاسخ داده شوند، از جمله این که آیا این سیاره دارای آب است یا اتمسفر دارد.

کرتینر گفت: «ما هنوز به چندین دهه تحقیق برای پاسخ به این سؤالات نیاز داریم.»

مدار HD20794d به جای دایره، بیضوی است که باعث می‌شود در طول سال خود بین لبه‌های داخلی و خارجی منطقه قابل سکونت حرکت کند. این وضعیت ممکن است بر شرایط آب و هوایی و محیطی آن تأثیر بگذارد.

کرتینر خاطرنشان کرد که ستاره میزبان سیاره با چشم غیر مسلح از نیمکره جنوبی قابل مشاهده است و آن را به یک هدف نسبتاً آسان برای شناسایی تبدیل می‌کند.

اگرچه این کشف ممکن است اولین نشانه‌های وجود حیات در خارج از منظومه شمسی را به ما بدهد؛ اما بسیاری از سیارات فراخورشیدی امیدوارکننده دیگری نیز وجود دارند که ممکن است نامزد میزبانی حیات باشند.

کرتینر در پایان گفت: «این سیاره یکی از اهداف اولیه برای مأموریت‌های فضایی آینده در دهه آینده خواهد بود.»

جزئیات این کشف در مجله Astronomy & Astrophysics منتشر شد.

منبع: دیلی میل

برچسب ها: زمین ، سیارات ، قابل سکونت
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۱
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۱۶:۱۹ ۲۲ بهمن ۱۴۰۳
خیلی‌خیلی عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۱:۰۲ ۲۱ بهمن ۱۴۰۳
چقدر این رویاپردازی ها رو دوست دارم
هربار مطلب در مورد فضا و سیارات و این اراجیف میبینم با این که اعتقادی بهشون ندارم ولی به دید رمان تخیلی مطالبشو دنبال میکنم و لذت میبرم
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۰:۳۸ ۱۹ بهمن ۱۴۰۳
ستاره میزبان این سیاره با چشم غیرمسلح از نیمکره جنویی قابل رویت بوده و الان کشف شده!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۰ ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
ما اگه مواظب زمین خودمان باشیم دیگر ب جایی نیاز نداریم ، ولی ما ب زمین رحم نمی‌کنیم، هوا را آلوده ، اقیانوس‌ها همه پر از پلاستیک و آشغال، خلاصه اینکه بشر ب خانه خودش رحم نمیکنه ، و اینکه دانشمندا واقعا دارن زحمت میکشن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۲۰ ۲۰ بهمن ۱۴۰۳
اگر انسان ها تا ۴ میلیارد سال بیشتر بمونن، اونموقع شروع انبساط ستاره ما یعنی خورشید هست و به قدری بزرگ میشه که سیاره ما و مریخ رو میبلعه. یعنی به پایان زمین و عمر خورشید نزدیک میشیم. پس خوبه که از الان به فکر سیارات فراخورشیدی قابل سکونت و توسعه فن آوری های فضایی شیم که بتونیم مصافت های دور رو زود طی کنیم و نسل بشر رو حفظ کنیم.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۸ ۱۸ بهمن ۱۴۰۳
زمین متری چنده؟
Iran (Islamic Republic of)
حمیدرضا
۲۲:۳۶ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
**این سیاره تنها ۱۹.۷ سال نوری از زمین فاصله دارد که امکان گرفتن عکس از موجودات فضایی احتمالی را که در آن جا زندگی می‌کنند (در صورت وجود) فراهم می‌کند**
این قسمت از مطلبتان واقعاً خنده دار و دور از ذهن بود .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۰۴ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
نا امید ...هرکی میخاد اونجاوبره باید گوشیشو با خودش نبره وگرنه اونجارو هم الوده میکنن .بدون گوشی .نام نویسی کنید..
Iran (Islamic Republic of)
سیدعلاءالدین موسوی
۲۱:۳۴ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
سلام. وجود یک ابر زمین در فاصله ۲۰ سال نوری ، بر تنهایی انسان روی زمین می افزاید. ستاره شناسان باید به دنبال القاء شادی در مردم زمین باشند و از انتشار خبر های مایوس کننده جلوگیری کنند. بدون وجود زمین دیگر و یا زمین دوم ! شادی مردم کامل است. آنچه برای زمین لازم است. صلح است. بدون وجود آتش افروزانی مثل آمریکا و اسرائیل.
United States of America
ناشناس
۲۱:۰۷ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
بسیار عالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۵ ۱۷ بهمن ۱۴۰۳
مادرزمین خودمان خرخره هم را پاره می کنیم می خوایم بریم سیارات دیگه چی کار کنیم
آخرین اخبار