باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، دیروز شنبه اعلام کرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، میتواند به وعده خود برای پایان دادن به جنگ در اوکراین عمل کند، اما تنها در صورتی که کییف (پایتخت اوکراین) را در هرگونه مذاکرهای مشارکت دهد.
زلنسکی همچنین مدعی شد که شرایط هر توافقی که ممکن است تحت ریاست ترامپ حاصل شود، هنوز مشخص نیست و حتی ممکن است خود ترامپ نیز از جزئیات آن اطلاعی نداشته باشد، زیرا ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، علاقهای به پایان دادن به جنگ ندارد.
ترامپ که روز دوشنبه کار خود را به عنوان رئیسجمهور آغاز کرد، در طول کمپین انتخاباتی خود وعده داد که جنگ را در ۲۴ ساعت اولیه حضورش در کاخ سفید به پایان برساند، بدون اینکه جزئیاتی درباره چگونگی انجام این کار ارائه دهد. همکارانش پس از آن پیشنهاد کردهاند که ممکن است یک توافق چندین ماه طول بکشد.
زلنسکی در کنار مایا ساندو، رئیسجمهور مولداوی، که به عنوان یک متحد از اوکراین بازدید میکرد، به خبرنگاران گفت: «پایان دادن به جنگ ممکن نخواهد بود مگر اینکه ترامپ اوکراین را در هرگونه مذاکرهای مشارکت دهد. در غیر این صورت، این کار جواب نخواهد داد. زیرا روسیه نمیخواهد جنگ را پایان دهد، در حالی که اوکراین میخواهد.»
زلنسکی در یک مصاحبه جداگانه که بعداً روز شنبه پخش شد، گفت که معتقد است ترامپ واقعاً میخواهد به جنگ پایان دهد، جنگی که ماه آینده (فوریه) وارد سه سالگی خود میشود. او گفت: «در حال حاضر، ما نمیدانیم این اتفاق چگونه رخ خواهد داد، زیرا جزئیات را نمیدانیم. من معتقدم که خود رئیسجمهور ترامپ نیز از تمام جزئیات اطلاعی ندارد. زیرا بسیار بستگی به این دارد که چه نوع صلح عادلانهای میتوانیم به دست آوریم؛ و اینکه آیا پوتین اساساً میخواهد جنگ را متوقف کند یا نه. من معتقدم که او نمیخواهد.»
زلنسکی افزود که ترامپ تمام چالشهای مرتبط با فرآیند صلح را درک میکند و «به سادگی میگوید این جنگ باید پایان یابد، وگرنه بدتر خواهد شد.»
ترامپ تمایل خود را برای صحبت با پوتین درباره پایان جنگ ابراز کرده است، که این رویکردی متفاوت با دولت جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا، است که از هرگونه تعامل با رهبر روسیه اجتناب میکرد.
کییف که مدتها نگران این موضوع بوده است که سرنوشت اوکراین بدون مشارکت آن توسط قدرتهای بزرگتر تعیین شود، اعلام کرده است که در حال تلاش برای ترتیب دادن یک جلسه بین زلنسکی و ترامپ است.
زلنسکی در کنار ساندو به خبرنگاران گفت که معتقد است متحدان اروپایی نیز باید در هرگونه مذاکرات صلح آینده مشارکت داشته باشند. او گفت: «در مورد ساختار مذاکرات من واقعاً امیدوارم که اوکراین در آنجا حضور داشته باشد، آمریکا، اروپا و روسیه. بله، من واقعاً میخواهم که اروپا مشارکت کند، زیرا ما عضو اتحادیه اروپا خواهیم شد.» اوکراین و مولداوی هر دو چند روز پس از حمله روسیه به اوکراین در سال ۲۰۲۲، درخواست عضویت در اتحادیه اروپا را ارائه کردند.
روز جمعه، پوتین گفت که مایل است با ترامپ ملاقات کند تا درباره اوکراین صحبت کند. او به فرمانی از زلنسکی در سال ۲۰۲۲ اشاره کرد که مذاکره با پوتین را ممنوع کرده است و آن را مانعی برای مذاکرات دانست.
زلنسکی روز شنبه گفت که این ممنوعیت را برای جلوگیری از تلاش پوتین برای ایجاد کانالهای ارتباطی با گروههای دیگر در اوکراین وضع کرده است، تلاشی که به گفته او روسیه انجام داده بود، به ویژه با گروههایی که از دیدگاههای جداییطلبانه حمایت میکردند. او گفت: «بنابراین من یک تصمیم کاملاً عادلانه گرفتم. من رئیسجمهور اوکراین هستم و رهبر این یا هر مذاکره دیگری و من همه دیگران را ممنوع کردم.»
زلنسکی همچنین گفت که اوکراین آماده است به مولداوی زغالسنگ ارائه دهد، کشوری که پس از قطع جریان گاز روسیه از طریق اوکراین در سال جدید، با بحران انرژی مواجه شده است. مولداوی مسکو را متهم کرده است که از ارسال گاز از مسیرهای دیگر خودداری میکند.
ساندو به خبرنگاران گفت: «آخرین اقدام روسیه ایجاد یک بحران انرژی بوده است.» او گفت که قیمت انرژی در مناطق تحت کنترل دولت او به شدت افزایش یافته است و وضعیت در منطقهای که توسط جداییطلبان طرفدار روسیه کنترل میشود، بدتر است، جایی که آنها به انرژی روسیه وابسته هستند و هر روز با قطع برق مواجه میشوند.
ساندو گفت که این بخشی از یک استراتژی حسابشده روسیه برای ایجاد هرجومرج در مولداوی و به قدرت رساندن یک دولت طرفدار روسیه در این کشور است.
منبع: رویترز