باشگاه خبرنگاران جوان، اعظم پورکند - دنی دانون، نماینده دائمی رژیم صهیونیستی در سازمان ملل متحد، به آژانس امداد و کار سازمان ملل برای پناهندگان فلسطینی در خاور نزدیک موسوم به آنروا (UNRWA) اطلاع داد که تمامی فعالیتهای خود را متوقف کرده و قدس اشغالی (اورشلیم) را تا تاریخ ۳۰ ژانویه ترک کنند.
در اکتبر سال گذشته، پارلمان اسرائیل قانونی را تصویب کرد که به موجب آن، ارتباطات این رژیم با آنروا قطع شد. پس از آن، اسرائیل به سازمان ملل اطلاع داد که مجوز فعالیت این سازمان در اسرائیل و قدس شرقی را لغو خواهد کرد.
توقف فعالیتهای آنروا در قدس اشغالی در پی تصویب قانونی توسط پارلمان اسرائیل (کنست) در اکتبر ۲۰۲۴ اتخاذ شد که فعالیتهای آنروا را در سرزمینهای اشغالی ممنوع میکند.
اسرائیل مدعی است که برخی از کارکنان آنروا در عملیات طوفان الاقصی ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس مشارکت داشتهاند. این اتهامات شامل ادعای نفوذ حماس و سایر گروههای مسلح به این آژانس است. اسرائیل همچنین ادعا کرده است که حدود ۴۵۰ کارمند آنروا عضو سازمانهای تروریستی هستند، هرچند تحقیقات سازمان ملل تنها ۹ مورد از این اتهامات را تأیید کرده است.
اسرائیل آنروا را به دلیل حمایت از حق بازگشت فلسطینیها و تداوم وضعیت پناهندگی آنها مورد انتقاد قرار داده است. این رژیم معتقد است که فعالیتهای آنروا به جای حل بحران، به طولانیتر شدن مناقشه کمک میکند. همچنین، اسرائیل ادعا میکند که محتوای آموزشی آنروا ضد اسرائیلی است و احساسات ضد یهودی را تقویت میکند.
اسرائیل قصد دارد با قطع ارتباط با آنروا، نقش این آژانس را در مناطق تحت کنترل خود کاهش دهد. این اقدام بخشی از استراتژی بلندمدت اسرائیل برای تغییر نقشه ژئواستراتژیک منطقه و محدود کردن نفوذ سازمانهای بینالمللی در امور فلسطینیها است.
این تصمیم با انتقادهای گستردهای از سوی جامعه بینالمللی مواجه شده است. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، هشدار داده است که این اقدام میتواند عواقب مخربی برای آوارگان فلسطینی داشته باشد و هیچ جایگزینی برای خدمات آنروا وجود ندارد. بسیاری از کشورها نیز از جمله آمریکا، کانادا و اتحادیه اروپا نگرانی خود را ابراز کردهاند.
آنروا نقش حیاتی در ارائه خدمات بهداشتی، آموزشی و امدادی به میلیونها فلسطینی در غزه، کرانه باختری و سایر مناطق دارد. قطع فعالیتهای این آژانس میتواند بحران انسانی را تشدید کند، بهویژه در غزه که بیش از ۲ میلیون نفر به کمکهای آنروا وابسته هستند.
در مجموع، اسرائیل با این اقدام به دنبال کاهش نفوذ آنروا و تغییر ساختار کمکرسانی به فلسطینیها است، اما این تصمیم با چالشهای جدی انسانی و بینالمللی همراه است.
منبع: تایمز اسرائیل/ آناتولی