باشگاه خبرنگاران جوان؛ سمانه هرمزی - اصغری رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در برنامه پرسمان صدا و سیمای استان گفت: مصرف نان در کشور ۲ تا ۳ برابر سرانه جهانی است و هفتمین کشور در جهان از نظر مصرف گندم هستیم بنابراین این اعداد این حساسیت را ایجاد میکند که در انتخاب آرد مناسب برای پخت نان دقت کافی را داشته باشیم؛ از ۱۵ عامل شناخته شده برای مرگ زود هنگام سه عامل مربوط به تغذیه شامل مصرف کم غلات، مصرف کم حبوبات و مصرف زیاد نمک است که در ایران مصرف کم غلات بیشتر به چشم میخورد.
او افزود: برای اصلاح الگوی مصرف نان باید ابتدا دسترسی مردم به نان سالم و کامل فراهم باشد و نان سفید به نان کامل تبدیل شود؛ آرد سفید آردی است که جوانه سبوسش گرفته شده و فقط درصد کمی کربوهیدرات و پروتئین در آن باقی میماند در حالی که آرد کامل سرشار از ویتامین، پروتئین، املاح معدنی و اجزای تغذیهای است.
اصغری بیان کرد: حداکثر سبوسگیری آرد باید ۵ درصد باشد در حالی که هم اکنون آرد نان سنگک ۶ تا ۱۲ درصد، آرد نان لواش و تافتون ۱۲ تا ۱۸ درصد، آرد نان بربری ۱۸ تا ۲۱ درصد سبوس گیری میشود و نان تولید شده ارزش تغذیهای آنچنانی ندارد.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند ادامه داد: سبوس باید داخل خود آرد باشد و جداگانه به آرد اضافه نشود؛ همچنین فرایند خمیر کردن و پخت باید درست انجام شده و فرایند دو ساعته تخمیر را طی کند و اگر سبوس جداگانه به آرد اضافه شود ممکن است در برابر حرارت حتی ترکیبات سمی ایجاد کند که این خود برای سلامتی مضر است؛ بنابراین آرد کامل حساس است و باید ضوابط خاصی برای پخت داشته باشد و امیدواریم روزی برسد که نانواییهای استان تمایل بیشتری برای پخت این نان داشته باشند.
بیشتر بخوانید
او عنوان کرد: یکی از موارد دیگری که میبایست به آن توجه شود ضایعات نان است، زیرا هم اکنون ۳۰ درصد از نان تولیدی تبدیل به ضایعات نان میشود و اگر تولید نان کامل بیشتر شود میتواند از این مقوله جلوگیری کند.
اصغری تصریح کرد: فیبر قسمت اعظم سبوس است که باعث سیری زودرس و کنترل چاقی شده و همچنین به کند شدن جذب قند و لیپید کمک میکند که این تاثیر بسیار زیادی در پیشگیری و کنترل دیابت و بیماریهای قلبی - عروقی دارد، همچنین فیبر در روده بزرگ توسط باکتریهای مقوی استفاده شده و سوخت آنهاست و عملکرد مفیدی دارد و باعث افزایش ترشح انسولین میشود.
رئیس گروه بهبود تغذیه دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اظهار کرد: نان کامل به خاطر وجود منیزیم و پتاسیم در خود در پیشگیری از فشار خون بالا بسیار کمک کننده است؛ نان کامل غنی از ویتامینهای گروه b است که در کنترل اعصاب، داشتن پوست و موی خوب و جلوگیری از خستگی و بیحالی بسیار موثر است و همچنین به پیشگیری از ابتلا به کبد چرب کمک میکند.