باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - تحلیلگران و بازرگانان حوزه انرژی میگویند که پالایشگاههای چینی و هندی به دلیل تحریمهای جدید ایالات متحده علیه تولیدکنندگان نفت و نفتکشهای روسی، بیشتر نفت خود را به اجبار از خاورمیانه، آفریقا و آمریکا تأمین خواهند کرد، که این امر منجر به افزایش قیمتها و هزینههای حملونقل خواهد شد. این تحریمها عرضه نفت به بزرگترین مشتریان روسیه را محدود میکند.
وزارت خزانهداری ایالات متحده روز جمعه تحریمهایی را علیه بزرگترین تولیدکنندگان نفت روسیه از جمله گازپروم نفت و سورگوتنفتهگس و همچنین ۱۸۳ کشتی که نفت روسیه را حمل کردهاند، اعمال کرد. ادعا شده این اقدام با هدف محدود کردن درآمدهایی است که مسکو از آن برای تأمین هزینههای جنگ با اوکراین استفاده میکند.
بسیاری از این کشتیها برای حمل نفت به هند و چین استفاده شدهاند، زیرا تحریمهای غربی و سقف قیمتی که توسط گروه هفت در سال ۲۰۲۲ اعمال شد، تجارت نفت روسیه را از اروپا به آسیا منتقل کرد.
دو منبع تجاری چینی که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند که صادرات نفت روسیه به شدت تحت تأثیر این تحریمهای جدید آمریکا قرار خواهد گرفت و این امر پالایشگاههای مستقل چینی را مجبور به کاهش تولید خواهد کرد.
اختلال پیشبینیشده در عرضه نفت روسیه، قیمت جهانی نفت را در روز دوشنبه به بالاترین سطح در چند ماه اخیر رساند و قیمت نفت برنت به بیش از ۸۱ دلار در هر بشکه افزایش یافت.
مت رایت، تحلیلگر ارشد حوزه حملونقل شرکت کپلر، در یادداشتی نوشت که از میان کشتیهای تحریمشده جدید، ۱۴۳ فروند نفتکش هستند که سال گذشته بیش از ۵۳۰ میلیون بشکه نفت خام روسیه را جابجا کردهاند، که حدود ۴۲ درصد از کل صادرات نفت خام دریایی این کشور را تشکیل میدهد. او افزود که از این مقدار، حدود ۳۰۰ میلیون بشکه به چین و بقیه عمدتاً به هند صادر شدهاست.
رایت گفت: «این تحریمها به طور قابل توجهی ناوگان کشتیهایی که نفت روسیه را جابجا میکنند در کوتاهمدت کوچک میکند و نرخ حملونقل را افزایش خواهد داد.»
یک تاجر مستقر در سنگاپور گفت که نفتکشهای تحریمشده در ۱۲ ماه گذشته نزدیک به ۹۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام روسیه را به چین حمل کردهاند. او افزود: «این رقم به شدت کاهش خواهد یافت.»
در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۲۴، صادرات نفت خام روسیه به هند ۴.۵ درصد افزایش یافت و به ۱.۷۶۴ میلیون بشکه در روز رسید که ۳۶درصد از کل واردات هند را تشکیل میدهد. در همین مدت، حجم واردات چین، از جمله عرضه از طریق خط لوله، ۲ درصد افزایش یافت و به ۲.۱۵۹ میلیون بشکه در روز رسید که ۲۰ درصد از کل واردات این کشور را شامل میشد.
چین نفت خود را عمدتاً از نفت خام ESPO Blend روسیه وارد میکند که بالاتر از سقف قیمتی فروخته میشود، در حالی که هند بیشتر نفت اورال خریداری میکند.
اما لی، تحلیلگر شرکت وورتکا، گفت که صادرات نفت خام ESPO Blend روسیه در صورت اجرای دقیق تحریمها متوقف خواهد شد، اما این موضوع به این بستگی دارد که آیا دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، تحریمها را لغو میکند یا خیر و همچنین آیا چین این تحریمها را به رسمیت میشناسد یا نه.
برخی منابع آمریکایی مدعی هستند که تحریمهای جدید وزارت خزانه داری آمریکا، چین و هند را به بازار نفت مطابق با قوانین بازمیگرداند و آنها را مجبور میکند تا بیشتر از خاورمیانه، آفریقا و آمریکا نفت بخرند. آنها افزودند که قیمت نفت خام خاورمیانه، آفریقا و برزیل در ماههای اخیر به دلیل افزایش تقاضای چین و هند و کاهش عرضه نفت روسیه و ایران افزایش یافتهاست.
در همین راستا، یک مقام پالایش نفت هند گفت: «قیمت نفت خام خاورمیانه در حال افزایش است. ما چارهای جز خرید نفت خاورمیانه نداریم. شاید مجبور شویم نفت آمریکا را نیز خریداری کنیم.»
منبع: رویترز