باشگاه خبرنگاران جوان؛ مینا عظیمی - بدون هیچ شکی سوریه پس از تحولات اخیری که در آن رخ داد در آن چیزی که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی پس از طوفان الاقصی، خاورمیانه جدید میخواند، قرار دارد.
پس از سقوط بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع سوریه و کم شدن نقش ایران در این کشور، پر رنگترین بازیگر در سوریه کنونی ترکیه است. مقامات صهیونیست در حال حاضر در خصوص اینکه نفوذ ترکیه در منطقه و سطح تهدید آن برای این رژیم چقدر است بحث میکنند، اما از سویی دیگر سران رژیم به کمیته ناگل (نهاد صهیونیستی که بودجه نظامی و طراحی نیروها این رژیم برای آینده را تعیین میکند) توصیه کردند که برای درگیری با ترکیه آماده شود.
اما واقعا رژیم تروریستی اسرائیل برای جنگ احتمالی با ترکیه آماده میشود؟ ترکیه چه تفاهم امنیتی میتواند با مقامات جدید سوریه ایجاد کند و آیا توسعه ترکیه تهدیدی جدید و بزرگ برای رژیم اسرائیل ایجاد میکند که از تهدید ایران خطرناکتر است یا همه اینها احتمالات است؟
محمود علوش، تحلیلگر و کارشناس مسائل ترکیه در خصوص تحولات جدید سوریه و نقش آنکارا در آن گفت که در ابتدا صهیونیستها ترکیه را یک رقیب در سوریه میببیند که حرکت رژیم را در این کشور کند میکند، مورد دوم نگرانی صهیونیستها این است که ترکیه با سران جدید سوریه توافقات امنیتی و راهبردی ایجاد کند که به آنکارا نقش میانجیگری در منطقه بدهد. سومین نگرانی صهیونیستها در خصوص ترکیه این است که تل آویو، آنکارا را مانند عنصری میبیند که مانع از بروز نقش موثر رژیم صهیونیستی در منطقه میشود.
این کارشناس مسائل ترکیه در ادامه افزود که تکفیریها در صحنه سوریه تا حدی نگرانیهای رژیم صهیونیستی را تقویت میکند، زیرا رژیم بر این باور است که دولت اسلام گرای ترکیه از حزب عدالت و توسعه میتواند رابطه قوی با یک نظام سیاسی جدید در سوریه داشته باشد که پیشینهای مرتبط با حزب اخوان المسلمین دارد.
محمود علوش در ادامه توضیح داد که ترکیه و رژیم صهیونیستی به سمت جنگ نظامی پیش نمیروند، اما رقابت آنها با یکدیگر درحال تشدید است با این وجود روابطی در پس پرده میان آنکارا و تل آویو وجود دارد که برای دو طرف حیاتی است و نباید نقش آمریکا را به عنوان کنترلگر روابط ترکیه و رژیم اسرائیل از یاد برد.
ترکیه روابط و منافع متعددی با اسرائیل دارد و نقش آن تهدیدی برای اسرائیل به گونهای نیست که تهدید ایران انجام میدهد. اما از منظر استراتژیک، به نظر علوش، نفوذ فزاینده ترکیه در منطقه، توانایی اسرائیل را برای عمل به روشی که از زمان جنگ ۷ اکتبر انجام داده است، تضعیف میکند.
کارشناس مسائل ترکیه تاکید کرد که با وجود تنشهای بین آنکارا و تل آویو پس از نسل کشی غزه، روابط دیپلماتیک آنها به هم نخورد و همچنان ارتباطات اطلاعاتی وجود دارد، اما ممکن است تا زمانی که نتانیاهو در قدرت است، بازگرداندن روابط عادی میان ترکیه و رژیم صهیونیستی دشوار باشد، اما این رابطه همچنان برای هر دو طرف حیاتی است. از نظر علوش اگر ترکیهایها و صهیونیستها بتوانند رقابت خود در سوریه را مدیریت کنند، میتوانند خطرات این رقابت را کاهش دهند.
تغییر حکومت در سوریه در اولین وهله فرصتی را به رژیم تروریستی اسرائیل داد که بتواند تواناییها سوریه را بمباران و بخش دیگری از خاک این کشور را اشغال کند، سعید الحاج، کارشناس مسائل ترکیه در این خصوص گفت: این تغییر به خودی خود خطری برای اسرائیل محسوب میشود، زیرا ابهامات و تردیدها در مورد آینده سوریه وجود دارد.
الحاج تاکید کرد که اداره سوریه اکنون به دست ابو محمد الجولانی یا همان احمد الشرع است که به اندازه بشار اسد شناخته شده نیست به همین دلیل در حدود درگیری، حرکت و مانورهایی که میخواهد انجام دهد دارای محدودیت است.
الحاج تاکید کرد که اکنون ترکیه به عنوان اصلیترین بازیگر در سوریه در حال پر کردن خلاهاییست که پس از سقوط بشار اسد رخ داده است، اما این به معنی جنگیدن با رژیم اسرائیل نیست، اما افزایش نفوذ ترکیهایها در سوریه به خودی خود برای منافع تل آویو خطر به حساب میآید، اما آن هم جنسش از نوع خطری نیست که ایران برای منافع صهیونیستها داشت.
الحاج در پایان تاکید کردند که علی رغم اینکه ترکیه اکنون اصلیترین بازیگر در سوریه است، اما در حالت جنگ با اسرائیل نیست، زیرا روابط حیاتی با آن در زمینههای سیاسی و اقتصادی دارد.
از سال ۲۰۲۰ رژیم صهیونیستی ترکیه را در لیست طرفهایی قرار داد که احتمالا در آینده با آنها به مشکل بر خواهد خورد و آنها یک تهدید برای آینده رژیم هستند. چند روز پیش نیز کمیته صهیونیستی ناگل در بیانیهای اعلام کرد که به دلیل افزایش احتمال رویارویی با ترکیه، قدرت و هزینههای نظامی خود را افزایش خواهد داد.
الحاج معتقد است که ترکیه به احتمال زیاد پایگاههای نظامی در سوریه ایجاد خواهد کرد و توافقات امنیتی و نظامی با سران جدید این کشور منعقد خواهد کرد که به معنای حضور مستقیم ترکیه در مرزهای سرزمینهای اشغالی فلسطین است. به عقیده این کارشناس، ترکیه به دنبال این است که یک حکومت مرکزی در سوریه ایجاد کند تا خطراتی که خاک آن را تهدید میکند از بین ببرد، اما از سویی دیگر رژیم صهیونیستی به دنبال تجزیه کردن سوریه است تا برای کشورهای همسایه با او خطر بیافریند.
الحاج میگوید گنجاندن ترکیه از سوی رژیم اسرائیل در میان کشورهایی که خطر و تهدیدی برای آن ایجاد میکنند، منطقی است، اما آمریکا متحد هر دو طرف است و ابزارهایی برای جلوگیری از هر گونه درگیری بین آنها دارد که تا حد زیادی حداقل در دوره کنونی از تنش میان دو طرف میکاهد.
منبع: النهار