رئیس اداره میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس در خصوص موارد ارزیابی شده برای بحث رتبه‌بندی ناشران نکاتی را مطرح کرد.

امیر طایفه ابراهیمی رئیس اداره میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ارزیابی که برای استخراج کل امتیاز ناشران برای بحث رتبه‌بندی انجام شد در سه حوزه شفافیت اطلاعاتی، حاکمیت شرکتی و نقش آفرینی در توسعه بازار سرمایه  صورت گرفت.

در ادامه این مقام مسئول می‌گوید: در قسمت شفافیت اطلاعاتی به ارائه به موقعی که ناشران باید طبق دستورالعمل افشا، دستورالعمل پذیرش و دستورالعمل اجرایی افزایش سرمایه باید انجام دهند به بخش زمان‌بندی‌ها رجوع کردیم ناشران باید طبق زمان‌بندی‌های مشخص اطلاعات را به سازمان بورس ارائه می‌کردند بر این اساس ناشران هر نکته که رعایت کرده باشند امتیاز مثبت دریافت و هر نکته که رعایت نکرده باشند به میزان عدم رعایت امتیاز مثبت را دریافت نکرده است.

او افزود: از سوی دیگر در قسمت شفافیت اطلاعاتی بخشی تحت عنوان قابلیت اتکا وجود دارد قابلیت اتکا مطرح می‌کند سودی که ناشران اعلام می‌کنند تغییر کرده یا نه؟( اگر تغییر کند یعنی ضریب اتکا سود کم است که این هم متناسب با تغییراتی که می‌دهند یک ضریب را به صورت کاهنده در نظر می‌گیریم) یا نوع گزارش حسابرس در قسمت قابل اتکا بررسی می‌شود( نوع گزارش حسابرس برای سازمان بورس با اهمیت است شرکتی که گزارشات معقول می‌گیرد به نظر شرکت خوبی است و در قسمت قابل اتکا یک قسمت از این امتیاز را به آن می‌دهیم و شرکت‌هایی که بند‌های حسابرسی دارند و بند‌ها را رفع نکردند به نسبت در قسمت گزارش حسابرسی امتیاز آنها را کم می‌کنیم). قسمت دیگری در قابلیت اتکا داریم که به اصلاحیه‌هایی که شرکت‌ها می‌زنند بازمی‌گردد هر چقدر شرکت تعداد اصلاحیه کمتری بزند هم از لحاظ تعداد و هم مبلغ مورد ارزیابی قرار گرفته است.

حاکمیت شرکتی در رتبه‌بندی ناشران بورسی لحاظ شده است

او در ادامه می‌گوید: قسمت دیگر حائز اهمیت بحث حاکمیت شرکتی است؛ طبق ضوابط دستورالعمل حاکمیت شرکتی که سال ۹۷ تصویب و سال ۱۴۰۱ اصلاح شد بر این مبنا پرسشنامه‌ای تهیه و در اختیار حسابرسان و موسسان رتبه‌بندی قرار گرفت و به ناشران ابلاغ کردیم که اگر می‌خواهید امتیاز حاکمیت شرکتی برای شما در رتبه‌بندی لحاظ شود باید از طریق موسسات حسابرسی و یا موسسان رتبه‌بندی این پرسشنامه را اخذ و به سازمان بورس بدهید بر این مبنا هم با همکاری بورس تهران و فرابورس ایران امتیازات از حسابرسان اخذ شد بورس تهران و فرابورس موارد را بررسی امتیازات را استخراج کردند و مهرماه و آبان‌ماه هم امتیاز حاکمیت شرکتی محاسبه شد و در تارنمای بورس و فرابورس قرار داده شد.

این مقام مسئول در ادامه در خصوص بخش سوم اظهار کرد: قسمت بعدی هم نقش آفرینی در توسعه بازار سرمایه است در این قسمت سعی شد یکسری آیتم‌های خاص برای شرکت‌ها لحاظ شود به طوری مثال سعی کردیم سایز شرکت‌ها را لحاظ کنیم شرکتی که سایز بزرگتری دارد و باید مقررات بیشتری را رعایت کند؛ بر این اساس مطرح شد هر شرکتی که بزرگتر است و درصد شناوری سهم بیشتری دارد امتیاز بالاتری دارد؛ مورد دیگر هم بحث تامین مالی از بازار بود.

او افزود: مورد دیگر که در این قسمت لحاظ شد بحث برگزاری مجامع و برگزاری مجامع پرسش و پاسخ به صورت الکترونیکی است شرکت‌هایی که این دو مورد را الکترونیکی انجام دادند سعی کردیم امتیاز مثبت برای آنها در راستای آگاهی سهامداران و حضور حداکثری سهامداران در مجامع لحاظ کنیم.

رئیس اداره میز صنعت و رتبه‌بندی ناشران سازمان بورس بیان کرد: در این بخش موارد تنبیهی هم در نظر گرفته شد به طور مثال شرکتی که زمان‌بندی پرداخت سود خود را رعایت نکند و سهامدار از آن شکایت کند و برای ما این موضوع قطعی شود که شرکت سود را پرداخت نکرده و یا شرکتی که تخلفاتی را در حوزه بازار سرمایه انجام داده باشد برای این شرکت‌ها برای بازده زمانی یکساله مورد بررسی امتیاز منفی سنگینی لحاظ کردیم.

در حال حاضر ۸۵۱ ناشر در بازار سرمایه داریم

او در خصوص شرکت‌هایی که مشمول ارزیابی بودند گفت: در حال حاضر ۸۵۱ ناشر در بازار سرمایه داریم از این تعداد ناشر شرکت‌هایی که یکسال از تاریخ عرضه آنها گذشته را در نظر گرفتیم و به یک فهرست ۵۴۲ شرکتی رسیدیم و این تعداد شرکت را برای بازه زمانی یکساله منتهی به شهریور ۱۴۰۳ بررسی کردیم یعنی هر شرکتی که از ابتدای مهر ۱۴۰۲ تا انتهای شهریور ۱۴۰۳ اطلاعت ارائه کرده باشد برای بحث رتبه‌بندی مورد ارزیابی قرار دادیم.

گفتنی است، سومین دوره آیین اهدای تندیس شفافیت بازار سرمایه ایران قرار است فردا یک‌شنبه ۲۳ دی ماه در محل سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شود.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار