باشگاه خبرنگاران جوان؛ اعظم پورکند - پاناما تأکید کرد که حاکمیت کانال این کشور «غیرقابل مذاکره» است. این اظهارات چند ساعت پس از آن مطرح شد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، احتمال اقدام نظامی یا فشار اقتصادی در مورد کانال پاناما و گرینلند، که به اعتقاد وی باید تحت کنترل ایالات متحده باشد را رد نکرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه خاویر مارتینز-آچا، وزیر امور خارجه پاناما، گفت: «حاکمیت کانال ما غیرقابل مذاکره است و بخشی از تاریخ مبارزات ما محسوب میشود.»
او افزود که رئیسجمهور خوزه رائول مولینو موضع خود را به وضوح بیان کرده است. مولینو پیشتر اعلام کرده بود که حاکمیت بر کانال پاناما غیرقابل مذاکره است و جزئی از تاریخ مبارزاتی این کشور است. او تأکید کرد که کانال پاناما «به طور غیرقابل بازگشتی به پاناما بازگشته است».
اظهارات دونالد ترامپ، درباره کانال پاناما در طول کمپین انتخاباتی و پس از آن، جنجالبرانگیز بود. او در مصاحبهها و سخنرانیهای خود گاهی به موضوع کانال پاناما اشاره کرده و مواضعی را بیان کرد که باعث نگرانی و واکنشهایی در پاناما و جامعه بینالمللی شد.
ترامپ در دوران کمپین انتخاباتی خود در سال ۲۰۱۶، در سخنرانیها و مصاحبههایش به موضوع کانال پاناما اشاره کرد و گفت که ایالات متحده باید کنترل کانال پاناما را دوباره به دست بگیرد. او ادعا کرد که انتقال کنترل کانال به پاناما در سال ۱۹۹۹ (طبق پیمان توریخوس-کارتر) یک «معامله بد» بود و ایالات متحده باید آن را بازپس گیرد.
ترامپ حتی در یکی از سخنرانیهای خود گفت: «ما کانال را ساختیم، ما آن را پرداختیم، و حالا آنها (پاناما) آن را گرفتهاند.» این اظهارات نشان میداد که او ممکن است از ابزارهای نظامی یا اقتصادی برای تحقق این هدف استفاده کند.
اظهارات ترامپ باعث نگرانی مقامات پاناما شد. پاناما همچنین یادآوری کرد که انتقال کنترل کانال به این کشور در سال ۱۹۹۹ بر اساس یک توافق بینالمللی و با حمایت جامعه جهانی انجام شده است و هرگونه تلاش برای بازپسگیری آن غیرقانونی و غیراخلاقی خواهد بود.
کنترل کانال پاناما تا سال ۱۹۹۹ در اختیار ایالات متحده بود، اما بر اساس پیمان توریخوس-کارتر که در سال ۱۹۷۷ بین دو کشور امضا شد، کنترل کامل کانال به پاناما منتقل گردید. این پیمان به عنوان یک توافق تاریخی و نمادین در روابط بینالمللی شناخته میشود.ترامپ در اظهارات خود این پیمان را زیر سؤال برد و آن را یک «اشتباه بزرگ» خواند.
اظهارات ترامپ نه تنها در پاناما، بلکه در سطح بینالمللی نیز با انتقادهایی مواجه شد. بسیاری از تحلیلگران و سیاستمداران این اظهارات را تهدیدی برای حاکمیت ملی پاناما و نقض قوانین بینالمللی دانستند. برخی نیز معتقد بودند که این اظهارات بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت و ترامپ قصد داشت از این طریق توجه رسانهها و هواداران خود را جلب کند.
پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۱۶، او دیگر به طور جدی به موضوع کانال پاناما نپرداخت و این موضوع در سیاستهای رسمی دولت او جایگاهی نداشت. با این حال، اظهارات اولیه او در دور دوم ریاست جمهوری اش که از ۲۰ ژانویه آغاز میشود همچنان به عنوان یکی از جنجالبرانگیزترین مواضع او تبدیل شده است.
منبع: خبرگزاری فرانسه