باشگاه خبرنگاران جوان؛ ساسان ناصری زاده- منوچهر رشتی، مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق اهواز میگوید: از سال ۱۴۰۳، مشترکین ذیل ماده ۵ قانون خدمات کشوری، شامل ارگان ها و سازمانهای دولتی مکلف شدهاند که ۲۰ درصد از برق مصرفی خود را طی چهار سال از منابع انرژی پاک تامین کنند و در صورت عدم اجرای این طرح، هزینه انرژی با بالاترین نرخ تابلو سبز محاسبه خواهد شد.
او افزود: در این راستا و جهت همکاری با بانکها و شهرداری ها و سایر ارگانها جلسات منظمی برگزار تا ضمن آشنایی با نحوه اجرای رویه ها، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر تسهیل شود.
به گفته آقای رشتی همچنین، بر اساس ماده ۱۶ قانون جهش تولید دانشبنیان، همه صنایع با دیماند مصرفی بالای یک مگاوات موظفند که ۵ درصد از انرژی مصرفی خود را از انرژی خورشیدی تامین کنند، سیاستی که از سال ۱۴۰۲ الزامی شده است.
او ادامه داد: به عنوان نمونه، صنایع فولاد خوزستان در تلاش برای احداث یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت ۶۰۰ مگاوات بوده که در چند فاز اجرایی خواهد شد و در حال حاضر پیگیری ها جهت تامین زمین مناسب برای این پروژه در حال انجام است.
مدیر دفتر بازار برق شرکت توزیع نیروی برق اهواز به ابلاغ جدید شرکت توانیر اشاره کرد و یادآور شد: صنایع حاضر در شهرک های صنعتی جهت معافیت در برنامه های مدیریت مصرف تابستان ۱۴۰۴ موظفند به اندازه ۵۰/۶۵/۸۰ درصد «دیماند» خود بر اساس نحوه کارکرد تک شیف/دو شیفت/سه شیفت، اقدام به احداث نیروگاه تجدیدپذیر (خورشیدی) نمایند.
چالشهای تامین زمین و ایجاد شهرکهای خورشیدی
این مقام مسئول همچنین به کمبود زمین و نبود شهرکهای خورشیدی در اهواز اشاره کرد و افزود که بر اساس طرح جدید وزارت نیرو مبنی بر احداث ۵۰۰ نیروگاه خورشیدی سه مگاواتی در کشور، چهار نقطه در محدوده کلانشهر اهواز پیشنهاد شده است که با همکاری استانداری خوزستان و سازمان منابع طبیعی استان این موضوع در حال پیگیری است و انتظار میرود هرچه سریعتر به نتیجه برسد.
او افزود: طبق بند الف ماده ۸ شورای عالی انرژی کشور، شرکت توزیع برق اهواز پروژهای را برای آغاز تامین ۲۰ درصد انرژی خورشیدی خود آغاز کرده و مناقصه ای را برای احداث یک نیروگاه ۲۰۰ کیلوولتی برگزار نموده که بزودی اجرایی میشود.
طرحهای حمایتی و همکاریهای بینسازمانی
به گفته آقای رشتی طرح نیروگاههای حمایتی نیز با همکاری نهادهایی چون بسیج سازندگی، بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و استانداری خوزستان به اجرا در میآید.
او تاکید کرد: این طرح شامل نصب نیروگاههای خورشیدی ۵ کیلوواتی برای خانوادههای کمبضاعت و کمبرخوردار است و از طریق وامهای بانکی و با حمایت پیمانکاران اجرایی میشود. اقساط وام هم از درآمد نیروگاه توسط مددجویان پرداخت خواهد شد.
آقای رشتی میگوید: در حال حاضر، ۱۰۰ قرارداد نیروگاه خورشیدی ۵ کیلوولتی در مناطق کارون، حمیدیه، باوی و اهواز منعقد گردیده که با همکاری بانک ها جهت پرداخت تسهیلات آماده احداث هستند.
در مجموع این اقدامات نشاندهنده تلاش گسترده استان خوزستان برای توسعه و بهرهبرداری از منابع انرژی تجدیدپذیر به منظور کاهش وابستگی به انرژیهای فسیلی و حمایت از محیطزیست است.