آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا که تا چند روز دیگر وزارت خارجه کشورش را ترک میکند تا وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ به جای او بر این صندلی تکیه زند، در پایان دوره تصدی خود اعتراف کرد که آمریکا ارسال تسلیحات به اوکراین را مدتها قبل از شروع جنگ در فوریه ۲۰۲۲ آغاز کرد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه دولت دموکرات جو بایدن رئیس جمهور کنونی آمریکا در مصاحبهای با نیویورک تایمز گفت: «ما در سپتامبر و سپس دوباره دسامبر، بی سر و صدا سلاحهای زیادی را به اوکراین رساندیم تا مطمئن شویم تسلیحات مورد نیاز را در اختیار دارند. تسلیحاتی مانند موشکهای استینگر، جاولین.»
این اظهارات البته به سختی میتواند به عنوان یک "اعتراف" شناخته شود، زیرا از مدتها قبل مشخص بود رهبران غربی که توافقنامه مینسک در مورد اوکراین را در سال ۲۰۱۴ امضا کردند، هرگز قصد احترام به آنها را نداشتند.
در سال ۲۰۲۲، آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان و فرانسوا اولاند، رئیس جمهور سابق فرانسه، اعتراف کردند که معاهدههای مینسک، که به طور قانونی بر اساس تصمیم شورای امنیت سازمان ملل تنظیم شده است، از سوی غرب به عنوان فرصتی برای آموزش ارتش اوکراین و ارسال گسترده سلاح به رژیم کی یف تلقی میشود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در دسامبر ۲۰۲۲، در اظهار نظری خاطرنشان کرد: «ما فکر میکردیم همچنان بتوانیم در چارچوب توافقنامههای صلح مینسک به توافق برسیم. البته اکنون بحث اعتماد مطرح است و البته اعتماد تقریباً صفر است. "
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا روز جمعه به وقت محلی در یک نشست مطبوعاتی مجازی گفت: "من فکر میکنم در روزهای آینده شاهد تکرار دیگری از نشست کشورهای حامی اوکراین در اینجا خواهید بود. "
کربی هنگام اظهار نظر در مورد زمان مذاکرات بعدی تصریح کرد: «مطمئناً قبل از پایان [دوره]دولت ما خواهد بود.»
این سخنگوی دولت بایدن همچنین بدون اشاره به جزئیات تایید کرد که آمریکا به زودی کمکهای امنیتی بیشتری به اوکراین ارائه خواهد کرد و گفت: «من فکر میکنم میتوانید منتظر اعلام کمکهای امنیتی بیشتر در مورد اوکراین باشید. پنتاگون اطلاعات بیشتری ارائه خواهد کرد.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه روز ۲۱ فوریه سال ۲۰۲۲ (دوم اسفند ۱۴۰۰) با انتقاد از بیتوجهی غرب به نگرانیهای امنیتی مسکو، استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک را در منطقه دونباس به رسمیت شناخت.
سه روز پس از آن یعنی پنجشنبه پنجم اسفند سال ۱۴۰۰، پوتین عملیاتی نظامی که آن را «عملیات ویژه» خواند، علیه اوکراین آغاز کرد و به این ترتیب روابط پرتنش مسکو - کییف به رویارویی نظامی تغییر وضعیت داد و این جنگ همچنان ادامه دارد.
دونالد ترامپ رئیس جمهور بعدی آمریکا که روابط نزدیکی با کرملین دارد، وعده داده که در اولین روزهای نشستن بر کاخ سفید، به جنگ اوکراین پایان خواهد داد. کارشناسان با توجه به طولانی و گسترده شدن این جنگ، تحقق این وعده را سخت ارزیابی میکنند.
یک نشریه آمریکایی نوشت: پایان دادن به جنگ اوکراین نیازمند همکاری بینالمللی و بهویژه همکاری اروپاست و از طریق مذاکرات دو جانبه بین واشنگتن و مسکو حل نمیشود.
مجله آمریکایی «فارن افرز» در گزارشی با عنوان «مسیر صلح در اوکراین» نوشت: «دونالد ترامپ» رئیس جمهور منتخب آمریکا میتواند مذاکراتی را احیا کند که از آوریل ۲۰۲۲ متوقف شده است.
این نشریه با اشاره به شکست مذاکرات میان مسکو و کییف در اوایل جنگ اوکراین افزود: آغاز فعالیت ترامپ در کاخ سفید میتواند تلاشها برای برقراری مذاکرات صلح را احیا کند.
منبع: ایرنا