باشگاه خبرنگاران جوان ؛ جواد فراهانی - سال ۲۰۲۴ شاهد پیشرفت های مهمی در زمینه دیابت و سرطان بود و همچنین پیشرفت قابل توجه در روشهای پیشگیری و درمان HIV، آلزایمر و سایر بیماریها حاصل شد.
علاوه بر این در این سال اثرات تغییرات آب و هوایی بر سلامت عمومی نیز برجسته شد.
واکسن روسی علیه سرطان در آزمایش روی موشها پیشرفت چشمگیری داشت
در اقدام علمی جدید، آکادمیسین الکساندر گینزبورگ اعلام کرد که واکسن روسی علیه انواع سرطان، آزمایشهای انجام شده روی موشهای آزمایشگاهی را با موفقیت پشت سر گذاشته است.
این دانشگاه توضیح داد که این واکسن روی موشهای مبتلا به ملانوما آزمایش شد و نتایج دلگرم کننده ای به دست آورد.
گینزبورگ توضیح داد که این واکسن با استفاده از فناوری mRNA ساخته شده است که توانایی تولید مقادیر زیادی آنتی ژن هدف در سلولها را فراهم میکند و میتواند قدرت سیستم ایمنی را برای تشخیص بین سلولهای سالم و بدخیم افزایش دهد.
وی توضیح داد که بسته به شرایط بیمار، این واکسن را می توان از طریق تزریق مستقیم به تومور یا عضله به بیماران تزریق کرد.
مرحله آزمایش بالینی این واکسن قرار است در نیمه اول سال ۲۰۲۵ آغاز شود.
داروهای جدید دیابت
داروهای جدید دیابت، از نوع گیرنده GLP-1، در درمان دیابت نوع ۲ مؤثر بوده و نتایج بسیار مثبتی را در کنترل سطح قند خون ارائه می دهند. علاوه بر این، این داروها، سماگلوتاید (با نام Ozembic یا Wegov) پتانسیل کاهش وزن قابل توجهی را در بیماران چاق نشان داده اند.
همچنین مطالعات نشان داده اند که در کاهش خطرات قلبی و عروقی مانند حملات قلبی و سکته مغزی، به ویژه در بیماران مبتلا به بیماری های قلبی از قبل وجود داشته است. علاوه بر این، تحقیقات همچنین بهبود عملکرد کلیه و کاهش شدت آپنه خواب را نشان داده است.
محقق دکتر الیزابت لودر، سرپرست تحقیقات در مجله پزشکی بریتانیا BMJ، خواستار نیاز به انجام مطالعات بیشتر برای درک تأثیر بلندمدت این داروها، به ویژه با توجه به دستیابی به نتایج سلامتی بهتر در دراز مدت شد.
تزریق پیشگیرانه HIV نسبت به داروهای روزانه موثرتر است
تحقیقات علمی در سال ۲۰۲۴ نشان داد که تزریقهای پیشگیرانه اچآیوی ۲ بار در سال در پیشگیری از این ویروس مؤثرتر از داروهای روزانه هستند.
طبق بررسی ها مشخص شد، زنانی که این تزریق ها را دریافت کرده اند به ویروس آلوده نشده اند و اثربخشی آن در مردان به ۹۶ درصد رسیده است. این تحولات نشان دهنده گامی انقلابی در مبارزه با HIV است که تاکنون باعث مرگ حدود ۴۲ میلیون نفر در سراسر جهان شده است.
آزمایش خونی که به تشخیص بیماری آلزایمر کمک می کند
در سال ۲۰۲۴، یک آزمایش خون جدید ایجاد شد که دقت بالایی تا ۹۰٪ در تشخیص بیماری ارائه می دهد. این تست جایگزین ارزانتر و آسانتری برای تستهای سنتی است که نیاز به آنالیز مایع مغزی نخاعی یا اسکن PET دارند که به تسریع تشخیص و بهبود درمانهای اولیه بیماری کمک میکند.
درمان جدیدی برای آلزایمر نیز پس از مطالعات نشان داد که اثربخشی آن در کاهش زوال شناختی در بیماران نشان داده شده است، در اروپا نیز تایید شده است. بهطور مثال، تنظیمکنندههای اروپایی به داروی Lecanemab، پس از رد اولیه آن، چراغ سبز نشان دادند.
هوش مصنوعی در پزشکی: پیشرفت های امیدوار کننده در درمان سرطان
سال ۲۰۲۴ شاهد علاقه فزاینده ای به استفاده از هوش مصنوعی برای بهبود تشخیص بیماری ها به ویژه سرطان بوده است. هوش مصنوعی به ابزاری قدرتمند در شناسایی تومورها با دقت بیشتری نسبت به روشهای سنتی تبدیل شده و همچنین در توسعه درمانهای هدفمند مانند مهارکنندههای ایست بازرسی ایمنی مورد استفاده قرار گرفته است.
این مطالعات که در مجله پزشکی نیوانگلند منتشر شد، نشان داد که استفاده از هوش مصنوعی به طور قابل توجهی به بهبود نتایج درمان و در نتیجه به طولانی شدن عمر بیماران و کاهش عوارض جانبی درمان کمک می کند. این پیشرفت امید را برای درمان شخصی و مؤثرتر سرطان در آینده افزایش می دهد.
با توجه به همه این تحولات، تأثیر مداوم همه گیری COVID19 و تغییرات آب و هوایی بر سلامت عمومی چه بوده است؟
اثرات همهگیری COVID 19 تا سال ۲۰۲۴ ادامه داشت، به گونه ای که مطالعات نشان داد علائم کووید شدید بهویژه برای جوانان میتواند برای سالها ادامه داشته باشد.
از سوی دیگر، محققان به بررسی تأثیرات تغییرات آب و هوایی بر سلامت عمومی ادامه دادند، به گونه ای که برخی از مطالعات ارتباط بین آلودگی هوا و ناباروری در مردان را نشان دادند. همچنین ارتباطی بین صدا و ناباروری در زنان یافت شد و بر نیاز به مقابله با این چالش های بهداشتی ناشی از تغییرات آب و هوایی تاکید شد.
منبع: یورونیوز