میزان مصرف برق خانگی در ایران بنا به دلایل مختلف از جمله راندمان پایین وسایل برقی و استاندارد پایین انرژی واحد‌های مسکونی ۳ برابر متوسط جهانی است.

همزمان با فرا رسیدن فصل سرد سال و افزایش مصرف انرژی گاز و برق در بخش خانگی محدودیت‌های زیادی در حوزه تولید برق ایجاد شده است که لازم است در سایه همکاری مشترکان و صرفه‌جویی در مصرف انرژی مدیریت شود.

در همین راستا پویشی به نام #دو_درجه_کمتر آغاز شده است که در صورت همراهی عموم مشترکان از این پویش می‌تواند تا ۱۰ درصد مصرف انرژی گاز و برق را در بخش خانگی کاهش دهد و به عبور موفق از اوج بار مصرف انرژی در فصل سرد سال کمک کند.

باتوجه به اینکه بیش از ۸۰ درصد ظرفیت تولید برق نیروگاهی کشور بر پایه گاز طراحی شده است، ناگفته پیداست که صرفه‌جویی در مصرف گاز خانگی علاوه بر ایجاد امکان تولید برق پایدار و محیط زیست محور همچنین در حفظ پایداری شبکه سراسری برق نقش مؤثری دارد.

از سوی دیگر صرفه‌جویی در مصرف برق به ویژه در ساعات اوج مصرف فصل سرد یعنی ساعات ابتدایی شب می‌تواند در کاهش مصرف سوخت نیروگاهی، تزریق سوخت بیشتر به بخش‌های مولد و نیز حفظ ذخایر استراتژیک برای آیندگان کمک کند.

این موضوع از آن جهت مورد تأکید است که بدانیم برای ساخت یک نیروگاه هزار مگاواتی نه تنها اعتباری بالغ بر ۱.۵ میلیارد دلار لازم است، بلکه این نیروگاه بابت تأمین سوخت و سایر هزینه‌ها در هر ساعت دست کم به ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار لازم دارد که رقم بسیار زیادی است.

با این وجود در صورت اجرای برنامه‌های مدیریت مصرف نه تنها نیازی به توسعه خارج از برنامه نیروگاه‌های حرارتی نخواهد بود، بلکه می‌توان به شکل قابل توجهی از طریق کاهش مصرف برق به اقتصاد کشور در پیشبرد سایر برنامه‌های دارای اولویت کمک کرد.

موضوع مهمی که بر اساس نظر کارشناسان و صاحب‌نظران باید مورد تأکید و توجه ویژه قرار گیرد، چرا که از سویی مطالعات نشان می‌دهد میزان مصرف برق خانگی در ایران بنا به دلایل مختلف از جمله راندمان پایین وسایل برقی و استاندارد پایین انرژی واحد‌های مسکونی ۳ برابر متوسط جهانی است و از سوی دیگر هزینه‌های مدیریت و کاهش مصرف برق نسبت به هزینه‌های تولید و راه‌اندازی واحد‌های نیروگاهی جدید به مراتب کمتر است.

این یعنی اگر برای احداث و راه‌اندازی یک نیروگاه هزار مگاواتی یک و نیم میلیارد دلار اعتبار لازم باشد، هزینه مورد نیاز برای ارتقای سیستم‌های مصرف‌کننده برق مانند ارتقای استاندارد انرژی واحد‌های مسکونی و افزایش بازدهی وسایل برقی خانگی برای همین مقدار صرفه‌جویی برق کمتر از ۷۰ میلیون دلار برآورد می‌شود.

مستند به این گزارش می‌توان انتظار داشت در سایه همراهی مشترکان بخش خانگی و اداری با پویش ۲ درجه کمتر و در قالب برنامه‌های کوتاه مدت و بلندمدت شاهد تغییرات اساسی در وضعیت تولید و مصرف انرژی به ویژه انرژی برق کشور باشیم و به مرور زمان ناترازی ایجاد شده در این حوزه کاهش یابد.

اتفاق مطلوبی که همچنین کمک بزرگی به اقتصاد انرژی کشور خواهد کرد و فرصت‌های ارزشمندی برای توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر و حفظ ذخایر سوخت فسیلی برای آیندگان فراهم خواهد کرد.

منبع: وزارت نیرو

برچسب ها: مصرف انرژی ، مصرف برق
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار