می‌توان با راهکار‌های ساده و عملیاتی بدون اینکه آسیبی به رفاه شهروندان وارد شود، نسبت به کاهش مصرف انرژی برق و گاز در خانه و محیط اداره اقدام کرد.

همزمان با آغاز فصل سرد سال و افزایش معنادار مصرف گاز در بخش خانگی و کاهش سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها، ضرورت مدیریت مصرف انرژی با هدف عبور موفق از فصل سرد بیش از پیش اهمیت یافته است.

با توجه به اینکه بیش از ۸۰ درصد گاز کشور در این فصل در بخش خانگی مصرف می‌شود، از این رو انجام اقداماتی در راستای بهینه‌سازی مصرف انرژی در این بخش و ایجاد فرصت افزایش ظرفیت گاز تحویلی به نیروگاه‌ها می‌تواند نقش مؤثری در عبور موفق از اوج بار فصل سرد سال جاری داشته باشد.

کارشناسان عقیده دارند در صورت صرفه‌جویی ۱۰ درصدی مشترکان برق و گاز در بخش خانگی و اداری نه تنها امکان عبور موق از اوج بار مصرف انرژی در فصل سرد سال جاری وجود دارد، بلکه می‌توان انرژی بیشتری را برای بخش‌های مولد کشور فراهم کرد.

در این بین می‌توان با اتخاذ تدابیر و راهکار‌های ساده و عملیاتی بدون اینکه آسیبی به رفاه شهروندان وارد شود، نسبت به کاهش مصرف انرژی برق و گاز در خانه و محیط اداره اقدام کرد.

بر همین اساس در ادامه به هفت راهکار ساده و موثر اشاره شده است:

 ۱-درزگیری در‌ها و پنجره‌ها

درز‌های در و پنجره‌ها از عوامل مهم در اتلاف انرژی گرمایی در خانه و نفوذ هوای سرد به داخل ساختمان هستند. برای درزگیری پنجره‌ها و همچنین در‌ها، وسایلی با جنس‌های مختلف در بازار یافت می‌شود. استفاده از نوار‌های درزگیر که راحت و ارزان هستند، برای رفع این مشکل بسیار متداول است. به این منظور می‌توان شیار‌های پنجره و در ورودی را با نوار درزگیری پوشاند.

۲- استفاده از پنجره‌های دو جداره

شیشه‌های دو یا سه جداره و پنجره UPVC از بهترین انتخاب‌ها برای جلوگیری از اتلاف انرژی به شمار می‌روند، چرا که این شیشه‌ها از چند جداره تشکیل شده‌اند که بین آنها فاصله وجود دارد. این فاصله و گازی که معمولاً این فاصله را پر می‌کند، می‌تواند انتقال گرما و سرما را کاهش داده و مانع آن شود، بنابراین هر چقدر جداره‌ی شیشه‌ها بیشتر باشد، راندمان جابه‌جایی گرما و سرما هم کمتر شده و انرژی بیشتر ذخیره می‌شود.

۳-استفاده از پرده‌های ضخیم

پرده‌های ضخیم و تیره‌رنگ نسبت به پرده‌های کرکره‌ای می‌توانند در جلوگیری از هدر رفتن گرمای خانه مؤثر باشند. همچنین استفاده از پرده با جنس پنبه‌ای می‌تواند عایق مناسبی در برابر اتلاف گرما باشد. استفاده از پرده‌های پرچین نیز برای این‌کار مناسب است.

۴- پوشاندن دریچه کولر

دریچه‌ی کولر یکی از عوامل اتلاف انرژی است. با پوشاندن این دریچه‌ها به وسیله پلاستیک‌های ضخیم یا خرید دریچه‌های مخصوص عایق‌بندی می‌توانید از اتلاف انرژی جلوگیری کنید.

۵- تنظیم درجه ترموستات

برای بسیاری از مالکان خانه‌ها، نگه داشتن دمای ترموستات بر روی ۶۸ درجه فارنهایت در زمستان بسیار مناسب و مقرون به صرفه است. در شب زمانیکه خانوار‌ها خواب هستند یا در طول روز که افراد بیرون از خانه هستند دمای ترموستات بهتر است ۶ تا ۱۰ درجه کاهش یابد. کاهش درجه ترموستات به میزان ۵ الی ۱۵ درجه در هشت ساعت می‌تواند منجر به کاهش ۵ الی ۱۵ درصد از انرژی مصرفی بخش خانگی شود.

۶- هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج

هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج از دیگر اقداماتی است که بازدهی سیستم‌های گرمایشی خانگی را افزایش می‌دهد و علاوه بر جلوگیری از سرد شدن قسمت‌های مختلف رادیاتور به توزیع گرمای یکنواخت کمک می‌کند. این کار نه تنها تا ۲۰ درصد در مصرف انرژی مصرفی گاز صرفه‌جویی به همراه دارد، همچنین سبب می‌شود آب بتواند به‌راحتی و بدون مشکل در سیستم جریان داشته باشد و کارایی سیستم حفظ شود.

۷- استفاده حداقلی از سامانه‌های گرمایشی برقی

بررسی‌ها نشان می‌دهد سامانه‌های گرمایشی برقی مانند بخاری برقی، داکت اسپیلت و اسپیلت به دلیل مصرف بسیار بالای برق اثر زیادی بر افزایش بار شبکه برق دارند.

به عنوان یک بخاری برقی ۲۰۰۰ وات در صورتی که در شبانه روز ۲۰ ساعت روشن باشد، به تنهایی ۱۵ برابر متوسط مصرف ماهانه یک یخچال معمولی برق مصرف می‌کند که ۶ برابر الگوی مصرف برق ماهانه شهروندان در فصل سرد است و علاوه بر اعمال فشار زیاد به شبکه همچنین باعث می‌شود قبوض سنگینی برای مشترکان صادر شود؛ بنابراین ترجیح بر این است که شهروندان از سایر سامانه‌های گرمایشی مانند بخاری گازی، شوفاژ یا پکیج برای گرم کردن محیط کار و اداره استفاده کنند و از سامانه‌های گرمایشی برقی استفاده نکنند یا استفاده از این وسایل را به حداقل ممکن برسانند.

همانطور که مشاهده می‌شود، مشترکان بخش خانگی و اداری با انجام چند اقدام ساده و آسان علاوه بر اینکه می‌توانند ضمن پیوستن به کمپین دو درجه کمتر همچنین بازدهی وسایل گرمایشی خانه را افزایش داده و افزون بر این‌ها هزینه‌های تأمین انرژی خود را کاهش دهند.

منبع: وزارت نیرو

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۲۵ آذر ۱۴۰۳
خدا دارد به مردم این کشور رحم می کند که نذورات آسمانی نمی بارد بر روی این کشور
چرا؟؟
بارون میاد یا سیل میشه یا کل خیابونا و خانه های مردم آب گرفتگی بوجود میاد
۱۰ سانت برف میاد کل کشور تعطیل میشه بخاطر کمبود !!!
مردم مانده اند در کشور هایی که ۶ ماه از سال برف یخبندان سوز سرما هست چطور زندگی و امورات کشور شان مختل نمیشه!!!!!!!!!!
اینجا ۵ سانت برف بارون میاد مملکت دو هفته تعطیل میشه!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۰ ۲۵ آذر ۱۴۰۳
خدا رحمت کنه آقای رییسی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۱۹ ۲۵ آذر ۱۴۰۳
مسؤلان باید پاسخگو باشند .در چله زمستان برق قطع می شود آیا مسوولان نباید جواب گو باشند؟درست است ما مردمی پر مصرف هستیم ولی کم کاری مسوولان هم زیاد است
آخرین اخبار