باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا نجفی - «هیئت تحریر الشام» که فرماندهی گروههای شورشی علیه «بشار اسد» رئیس جمهور پیشین سوریه را بر عهده داشت، مدتها است که تحت تحریمهای سازمان ملل قرار دارد. این گروه که قبلا با نام «جبهه النصره» شناخته میشد، شاخه رسمی گروه تروریستی القاعده در سوریه بود؛ تا اینکه در سال ۲۰۱۶ روابط خود را با آن قطع کرد. با این حال، تحریرالشام از ماه مه سال ۲۰۱۴ در فهرست تحریمهای شورای امنیت قرار گرفته که مرتبط با القاعده و داعش هستند. در واقع، تحریمها به این دلیل اعمال شد که تحریرالشام در تامین مالی، برنامهریزی، عضو گیری یا انجام برخی فعالیتها با القاعده مشارکت داشت. این تحریمها که تا کنون لغو نشده، شامل تحریم تسلیحاتی و همچنین مسدود شدن داراییهای این گروه در خارج کشور است.
افزون بر این، برخی اعضای تحریرالشام به طور مستقیم تحت تحریمهای سازمان ملل از جمله ممنوعیت سفر، مسدود کردن داراییها و تحریم تسلیحاتی قرار دارند. یکی از این افراد «محمد الجولانی» فرمانده این گروه است. دیپلماتها میگویند که در حال حاضر هیچ بحثی درباره لغو تحریمهای سازمان ملل علیه این گروه وجود ندارد و وجود تحریم، مانع ارتباط با اعضای آن نمیشود.
یک کشور عضو سازمان ملل میتواند در هر زمانی درخواست لغو تحریمها علیه یک نهاد یا شخص را به کمیته تحریمهای مربوطه ارائه کند. اگر کشوری که در گذشته درخواست تحریمها را مطرح کرده بود، اکنون درخواست لغو آن را عنوان کند، پس از ۶۰ روز نام گروه مذکور از فهرست تحریمها حذف میشود. اما اگر کشوری که اکنون درخواست لغو تحریم را دارد، با کشوری که پیش از این درخواست تحریم کرده متفاوت باشد، در این صورت کمیته باید در خصوص لغو تحریم اجماع کند. شایان ذکر است که کمیته تحریمهای داعش و القاعده ۱۵ عضو دارد و در صورتی که بین اعضا اتفاق نظر وجود نداشته باشد، یکی از اعضا میتواند بخواهد که این درخواست ظرف ۶۰ روز برای رایگیری به شورای امنیت ارجاع داده شود.
هنوز مشخص نیست که کدام کشورها در گذشته جبهه النصره و جولانی را برای تحریم پیشنهاد داده بودند.
در همین حال، اعضای تحریر الشام و الجولانی میتوانند از معافیتهای تحریمی استفاده کنند. افرادی که تحت تحریم سازمان ملل هستند، میتوانند برای سفرهای خاص، درخواست معافیت موقت را مطرح کنند.
منبع: رویترز