باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین - نیکنام ارشدنیا کارشناس مسائل بین الملل در گفتوگو با باشگاه در ارتباط با آینده سیاسی نظام سوریه اظهار کرد: در خصوص آینده سوریه باید به این نکته اشاره کنم که سقوط نظامهای دیکتاتوری الزاما منجر به روی کارآمدن جریانهای هوادار دموکراسی و آزادی خواهی نمیگردد. موضوع وقتی نگران کنندهتر میشود که ترکیب مخالفان اسد تقریبا یک ترکیب نزدیک به جریانهای سلفی- تکفیری است؛ لذا جریانهای تکفیری به تجربه تاریخ اثبات شده که به راحتی تغییر گفتمان نمیدهند.
به گفته این کارشناس مسائل بین الملل از سوی دیگر حجم سنگین درگیری و تلفات و ویرانیهای صورت گرفته که بنا به برخی آمارها بازسازی اقتصادی سوریه به رقمی بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار سرمایه احتیاج دارد؛ شرایط و آینده سوریه را پیچیده کرده است.
نیکنام ارشد نیا معتقد است که در این بستر کنش ورزی بازیگران بیرونی به خصوص ترکیه با توجه به نفوذی که روی گروه تحریرالشام دارد به سهم خود در شکل گیری ساختار قدرت سوریه موثر است. رویکرد و راهبرد اصلی ترکیه در سوریه، تضعیف گروههای کردی و ممانعت از شکل گیری مدلی شبیه به آنچه در شمال عراق برای کردها اتفاق افتاد میباشد. این رویکرد ناخواسته باعث افزایش تنش و درگیری با کردهای سوریه از سوی گروههای نزدیک به ترکیه در سوریه خواهد شد.
ارشدنیا تاکید کرد که خروجی این شرایط افزایش تنش و درگیری در فضای سرزمینی سوریه خواهد بود؛ لذا با عنایت به جمیع موارد دورنمای روشن و امید بخشی در شرایط کنونی و با وضعیت چینش نیروها و جهت گیریهای سیاسی شان متصور نیست. البته که در صورت عقلانیت راهبردی گروههای سوری و تسهیل گیری بازیگران بیرونی میتوان از شرایط بوجود آمده به عنوان فرصتی برای گذر دادن سوریه به شرایط پایدار و با ثبات سیاسی بهره برداری کرد.