نشریه آمریکایی در گزارشی با اشاره به روش‌های نوین چین و روسیه برای مقابله با غرب و ایالات متحده، از جمله از طریق حملات سایبری تصریح کرد: در حالی که مسکو و پکن قوانین جنگ را بازنویسی می‌کنند، ناتو تنها برنامه خود برای بازی را تطبیق می‌دهد.

زمانی که ائتلاف موسوم به پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) شکل گرفت، هدف آن وارد شدن به هر جنگی علیه روسیه اعلام شد، اما اکنون، «مارک روته» دبیرکل ناتو خود را برای نبرد‌های غیرمتعارف علیه دشمنان نادیده آماده می‌کند.

مقامات امنیتی غربی ادعا می‌کنند که خرابکاری، هک و حملات تروریستی در ایالات متحده و اروپا در حال افزایش است. سیاستمداران و آژانس‌های اطلاعاتی آنها روسیه، چین، ایران و دیگر دشمنان غرب را در بیشتر این رویداد‌ها مورد توجه قرار می‌دهند، اما پاسخ دادن به آن می‌تواند دشوار باشد.

روته و سران اعضای ناتو می‌گویند که باید همکاری‌ها را تقویت کنند و طرح‌های واکنشی را قبل از اینکه این حملات به سطحی نزدیک‌تر به خصومت‌هایی که می‌تواند منجر به اقدام نظامی شود، آماده کنند. آنها معتقدند که مسکو فوری‌ترین تهدید است، چراکه به گفته آنها، از آنچه حملات ترکیبی نامیده می‌شود در پاسخ به حمایت غرب از اوکراین در برابر روسیه استفاده می‌کند.

مارک روته به تازگی در یک مصاحبه گفت که ناتو باید اطمینان حاصل کند که بازدارندگی وجود دارد و روس‌ها کاری را که واقعاً خطرناک است، انجام نمی‌دهند. او گفت که ناتو و اعضای آن با گسترش تبادل اطلاعات، انجام تمرینات بیشتر، تقویت دفاع سایبری و افزایش حفاظت از زیرساخت‌های حیاتی به حملات پاسخ می‌دهند.

دبیرکل ناتو گفت که اعضای ائتلاف مسئولیت اصلی پاسخگویی به حملات و رسیدگی به آنها در سطح ملی را بر عهده دارند، اما ناتو می‌تواند با تجمیع اطلاعات و به اشتراک‌گذاری بهترین شیوه‌ها، نقش حمایتی حیاتی ایفا کند.

او خاطرنشان کرد: ما در حال حاضر بسیار سخت کار می‌کنیم تا اطمینان یابیم که مبادله اطلاعات [و]جمع‌آوری اطلاعات را داریم.

به نوشته روزنامه وال استریت ژورنال، با این حال، پنهان‌کاری و بی‌اعتمادی از مدت‌ها پیش مانع از اشتراک‌گذاری اطلاعات میان متحدان ناتو شده است. میکال کودلکا، مدیر سرویس اطلاعات امنیتی جمهوری چک گفت که از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین، این وضعیت به‌طور قابل توجهی بهبود یافته است.

اروپا، به جای ایالات متحده تاکنون بار عمده حملات را متحمل شده است، اگرچه روسیه و چین نیز عزم واشنگتن را آزمایش کرده‌اند.

هکر‌های روسی در سال ۲۰۲۱ با نفوذ به شبکه‌های خط لوله کلونیال (Colonial Pipeline)، بزرگ‌ترین سیستم حمل و نقل سوخت در ایالات متحده را تعطیل کردند. مسکو عوامل سرکش را عامل این حمله دانست، اما این تعطیلی باعث شد جو بایدن، رئیس جمهور امریکا با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه تماس بگیرد و به او هشدار دهد که مسکو از خط قرمز عبور کرده است.

مقامات آمریکایی می‌گویند که چین نیز بدافزار‌ها را در زیرساخت‌های ایالات متحده، از شبکه‌های انرژی گرفته تا جرثقیل‌ها در بنادر نصب کرده است. مقامات، چین را به هک شبکه‌های تلفن همراه و شرکت‌های خدماتی ایالات متحده متهم کرده‌اند.

روته که تا ژوئیه و به مدت ۱۴ سال نخست وزیر هلند بود و در ماه اکتبر ریاست ناتو را به دست گرفت، گفت که رهبران غربی در دهه گذشته درک خود را از خصومت‌های غیرسنتی دشمنان افزایش داده‌اند. او گفت: من فکر می‌کنم کا ما ساده انگاری خود را از دست دادیم و به وضوح به این نتیجه رسیدیم که دفاع جمعی مستلزم مبارزه با حملات ترکیبی است.

اریک گرین، مشاور ارشد سابق بایدن در شورای امنیت ملی خاطرنشان کرد که مسکو بیش از یک دهه است که با سیاست رقبای خود از طریق هک و عملیات نفوذ بازی می‌کند، اما تلاش‌هایش پس از اغاز جنگ با اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲ به شدت افزایش یافته است.

به گفته گرین، توطئه‌های روسیه برای ارسال وسایل آتش زا به هواپیما‌های باری به مقصد ایالات متحده و توطئه برای کشتن مدیر اجرایی شرکت آلمانی راین متال به عنوان زنگ خطری در مورد جدی بودن روس‌ها عمل کرده است.

دیپلمات‌ها و متخصصان اطلاعاتی می‌گویند روسیه که یک ستاد جنگ هیبریدی در مسکو ایجاد کرده است، در حال انجام یک بازی عملیاتی و روانی است. بنابراین، مقابله با این حملات ترکیبی ظریف از تقویت دفاع غربی در برابر حملات سایبری و خرابکاری و به‌علاوه کم اهمیت جلوه دادن حملات در صورت موفقیت‌آمیز بودن است.

یک مقام ارشد ناتو گفت: چیزی که ما نمی‌خواهیم، وضعیتی است که در آن هر اتفاقی که در هر کجا رخ می‌دهد ناگهان به روس‌ها نسبت داده شود. این باعث می‌شود آنها بزرگ‌تر از آنچه هستند و موثرتر از آنچه هستند به نظر برسند. این، اضطراب را القا می‌کند.

کابل‌ها و خطوط لوله فیبر نوری زیردریایی شکننده متعلق به کشور‌های ناتو به‌عنوان یک نگرانی خاص ظاهر شده است. از زمان اتحاد جماهیر شوروی، مسکو یک بازوی ویژه از ارتش را برای ترسیم خطوط لوله و اخیراً کابل‌های فیبر نوری برای خرابکاری‌های احتمالی ایجاد کرده است. مقام ارشد ناتو گفت که عملیات آن با فروپاشی روابط بین مسکو و غرب بر سر اوکراین تشدید شده است.

این مقام ناتو همچنین تصریح کرد: به نظر می‌رسد چین که کارزار‌های دروغ‌پراکنی روسیه علیه اوکراین و ناتو را تقویت می‌کند، در برخی خرابکاری‌های زیر دریا شریک است.

او افزود: به تازگی ۲ بار کشتی‌های چینی به کابل‌های زیر دریا در اروپا آسیب رسانده‌اند. یکی از آنها، کشتی فله‌بر یی پنگ ۳ بود که ماه گذشته پس از انداختن لنگر در دریای بالتیک و کشیدن آن برای بیش از ۱۰۰ مایل، توسط کشتی‌های جنگی اروپایی محاصره شد و ۲ کابل انتقال داده مهم را قطع کرد.

الینا والتونن، وزیر امور خارجه فنلاند در مصاحبه‌ای گفت که مرکز جدید ناتو برای نظارت بر زیرساخت‌های زیر دریا دارایی مهمی برای جلوگیری از حملات و تعمیر سریع قطعات خراب شده خواهد بود. این مقام ارشد ناتو گفت که شرکت‌هایی که خطوط لوله و کابل‌های زیردریایی را نصب می‌کنند، حسگر‌هایی را به تجهیزات خود اضافه می‌کنند که اکنون به مرکز نظارت وارد می‌شوند.

والتونن خاطرنشان کرد: برای ایجاد بازدارندگی، ما فقط نیازمند واکنش درست نیستیم. اعضای ناتو به یک تصویر مشترک از آنچه در سراسر ائتلاف اتفاق می‌افتد، نیاز دارند.

همچنین ست جونز، دانشمند علوم سیاسی و کارشناس دفاعی در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS) در این باره گفت: استفاده مسکو از تاکتیک‌های ترکیبی که در طول دهه‌های پس از جنگ سرد به کار گرفته است، احتمالاً در سال‌های آینده بیشتر رشد خواهد کرد، تا حدی به این دلیل که جنگ متعارف آن در اوکراین اخیراً بسیار پرهزینه بوده است.

وی در ادامه تصریح کرد: برخلاف روز‌های جنگ سرد، زمانی که ایالات متحده عملیات مخفیانه قوی خود را در داخل اتحاد جماهیر شوروی انجام می‌داد، آمریکا و اروپا تاکنون در تاکتیک‌های ترکیبی تنها به شکل مخالفان ترسو در برابر روسیه عمل کرده‌اند.

این کارشناس افزود: فکر می‌کنم که یک منطق بسیار قوی برای فکر کردن به تهدید فزاینده‌ای که روس‌ها ایجاد می‌کنند، وجود دارد. بحث درباره واکنش هماهنگ ناتو سالهاست که در حال شکل‌گیری است.

دبیرکل ناتو درباره تدارکات این ائتلاف در برابر جنگ غیرمتعارف گفت: ما واقعاً باید تلاش‌هایمان را افزایش دهیم. ما واقعاً باید یک قدم بزرگ بعدی را برداریم تا مطمئن شویم که از خود محافظت می‌کنیم.

منبع: ایسنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار