باشگاه خبرنگاران جوان؛ محمدحسین نیکخوی متین -عارف دهقاندار پژوهشگر مسائل بینالملل در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان درباره تحولات سوریه اظهار کرد: در این اواخر بشار اسد دیگر آن بشار اسد سابق نبود و کنش چندانی در تحولات اخیر منطقه در دفاع از محور مقاومت نداشت.
پژوهشگر مسائل بینالملل افزود: او در سالهای اخیر به دنبال متحدان جدید در جهان عرب بود و سعی داشت که روابط دیپلماتیک خود را با کشورهای عربی منطقه بیشتر نماید.
به گفته عارف دهقاندار، امارات در این میان بازیگری مهم بود و وعدههایی همچون سرمایهگذاری در پروژههای زیربنایی و تسهیل روابط بانکی و تجاری را به وی داد، مشروط بر این که دولت اسد از ایران فاصله بگیرد؛ ولی در نهایت نتیجه آن شد که امروز در تحولات سوریه مشاهده میکنیم.
دهقاندار اضافه کرد: با سقوط دولت اسد و استقرار نیروهای مخالف محور مقاومت، عملا شریانها اصلی و راههای مواصلاتی میان ایران به لبنان بسته شده و گذرگاه بوکمال بین سوریه و عراق در دست نیروهای قسد و محور دیرالزور به حمص در اختیار گروههای مسلح قرار گرفته است.
این پژوهشگر بینالملل تاکید کرد: موضع دولت عراق هم چندان مشخص نیست. با توجه به سیگنالهای عدم مداخله که از سوی دولت عراق و شخصیتهایی همچون مقتدی صدر داده شد، به نظر نمیرسد که از این طریق هم بتوان به شکل جدی و در کوتاه مدت معادلات را تغییر داد.
او ادامه داد: البته بعید نیست که عراق نیز خود به زودی در این تحولات درگیر شود و از سوی دیگر نیز بعید نیست که بسته شدن راههای مواصلاتی میان ایران و لبنان، نتانیاهو را به این طمع بیندازد که ضربات دیگری را به حزب الله لبنان وارد آورد.
عارف دهقاندار عنوان کرد: به نظر میرسد که تحولات امروز در سوریه بازی قدرتهای بزرگ و نتیجهی معاملهی روسیه و آمریکا بر سر اوکراین است و سوریه در این بازی معامله شده باشد و عدم مداخلهی جدی روسیه در این تحولات را باید باید در معامله میان پوتین و ترامپ جستوجو نمود.
این پژوهشگر بین الملل ادامه داد: طبیعتا تغییرات فعلی در ژئوپولیتیک منطقه، دست بالاتر را برای ترکیه و قطر به عنوان محور اخوانی، عربستان و امارات به عنوان محور عربی و محافظه کار و رژیم صهیونیستی به عنوان محور عبری داده است و در شرایط فعلی به نظر میرسد که ایران با توجه به سرعت بالای تحولات و عدم آمادگی لازم تا حدی غافلگیر شده باشد و یا به دنبال این باشد که در آینده با ابزارهایی که در اختیار دارد بازی را تغییر دهد.
دهقاندار عنوان کرد که مشخص است که تحولات امروز، نظم آینده منطقه را شکل خواهد داد و هر طرفی که در موضع بالاتر قرار گیرد، سهم بیشتری از معادلات نظم جدید خواهد داشت.
وی گفت: باید دید که ایران چه دگرگون سازی را در این تحولات خواهد داشت. شاید تغییر در دکترین هستهای کشور، یکی از تغییردهندههای قواعد بازی باشد. همچنین ممکن است شاهد شکلگیری هستههای جدید مقاومت از دل تحولات امروز در سوریه باشیم.