به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا خدابنده - ایدز یک بیماری عفونی که از طریق خون یا روابط جنسی حفاظت نشده منتقل میشود. آگاهی از ایدز آنقدر اهمیت داشت که در سال ۱۹۸۸، اول دسامبر (۱۱ آذر) را به عنوان روز جهانی ایدز نامگذاری کردند.
امروزه اچآیوی و ایدز دیگر آن هیولای درمانناپذیر گذشته نیست و به لطف تحقیقات گسترده، دسترسی به کیتهای ارزانقیمت و تولید داروهای موثر برای درمان، کشورها روند کاهشی این بیمار را تجربه میکنند. حتی سازمان جهانی بهداشت از حذف بیماری تا ۲۰۳۰ میلادی خبر میدهد.
هر چه هست، ایدز دیگر آن برچسب تلخ به بیماران نیست که از جامعه رانده شوند و در انزوای زندگی، روزها را برای رسیدن به خط پایان بشمارند. حالا بیماران اچآیوی مثبت اگر شناسایی شوند، درمان مناسب دریافت کنند، میتوانند به زندگی عادی برگردند و حتی کودک سالم هم به دنیا بیاورند.
آمار تولد کودکان مبتلا به ایدز هم از مادران شناسایی شده به اچآیوی مثبت صفر شده تا ایران را به یکی از کشورهای موفق در مقابله با این بیماری بدل کند. هر چند که هنوز یک چالش مهم وجود دارد؛ شناسایی کامل بیماران. اما تا همین جای کار هم اتفاق خوبی رخ داده و حتی پویش رایگانی که اخیرا تحت عنوان «من هم تست ایدز میدهم» در حال برگزاری است، هم با افزایش استقبال و بیماریابی همراه شده است.
به بهانه روز جهانی ایدز، دکتر صالحی فرد معاون بهداشت و رئیس مرکز بهداشت استان چهارمحال و بختیاری گفت: سازمان جهانی بهداشت درباره ایدز از گذشته سه هدف تعیین کرده به نام ۹۰-۹۰-۹۰. یعنی ۹۰درصد بیماران مبتلا باید شناسایی شوند، ۹۰درصد شناسایی شدهها برای دریافت خدمات درمان به سیستم سلامت وصل شوند و ۹۰درصد افراد هم درمان موثر بگیرند تا درصد ویروس در آنها کاهش پیدا کند.
دکتر صالحی فرد با تاکید بر افزایش آگاهی مردم و بیماریابی افزود: در این خصوص پویش "من هم تست اچآیوی میدهم" از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر همزمان با سراسر کشور در شهرستانهای ۱۲ گانه استان چهارمحال و بختیاری در حال برگزاری است.
وی اضافه کرد: پس از بیماریابی و شروع درمان، مراقبتها به گونهای طراحی شده که افراد hiv مثبت میتوانند زندگی سالم و عمر طبیعی داشته باشند، hiv همانند بیماری دیابتی و فشارخون بالا، با مصرف داروهای ساده قابل کنترل است.
دکتر صالحی فرد گفت: ۲ مرکز مشاوره رفتاری در سطح استان (در شهرکرد و لردگان) به صورت ثابت فعال است.
وی خاطرنشان کرد: البته درباره افرادی که اچآیوی مثبت هستند، نگرشهای منفی وجود دارد، اما باید آگاه باشیم که این ویروس تنها از طریق خون یا ارتباط جنسی مبادله میشود.
دکتر صالحی فرد ادامه داد: درصد انتقال از طریق اعتیاد تزریقی و انتقال از طریق سررنگ آلوده بسیار کم شده و دلیل آن کنترل بهتر است، اما انتقال از طریق روابط جنسی حفاظت نشده درصد بالاتری را به خود اختصاص داده است.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت: عدد تخمینی بیماران مبتلا به ایدز به ازای هر ۱۰ هزار نفر ۴ یا ۵ نفر تعیین شده است.
وی درباره تستهای ایدز هم گفت: این آزمایشها با رعایت شرط محرمانگی، با اطلاع فرد پس از مشاوره و بصورت رایگان انجام میشود.
وی در خصوص راههای انتقال این بیماری، بیان کرد: راههای انتقال معمولا از طریق مواردی از جمله انتقال از طریق روابط جنسی محافظت نشده و ترشحات آن، خالکوبی با وسایل آلوده و مشترک آغشته به خون و استفاده از لوازم تیز و برنده مشترک در آرایشگاهها یا سرنگ مشترک، اعتیاد تزریقی و همچنین انتقال از مادر الوده به جنین است که در آن خون و ترشحات مربوط به خون نقش دارند.
رییس مرکز بهداشت چهارمحال و بختیاری ادامه داد: این بیماری از راههای تنفس، خوردن و آشامیدن، دست دادن، در آغوش کشیدن، شناکردن در استخر مشترک و کنار همدیگر نشستن منتقل نمیشود و این بیماری مخصوص گروه خاصی نبوده، به عبارتی همه میتوانند در معرض این ویروس قرار بگیرند چراکه مقصد ویروس گلبولهای سفیدی است که درون خون ما وجود دارند.
وی گفت: با داروهای مناسب جدید و کم عارضه و درمان بیمارانی که با ایدز زندگی میکنند این افراد میتوانند زندگی طبیعی با طول عمر طبیعی داشته باشند.
وی تاکید کرد: افراد جامعه باید بدانند که اگر کسی مبتلا به HIV باشد و در مراحل اولیه کمون شناسایی و تشخیص داده شود و تحت درمان دارویی قرار بگیرد سیر بیماری به سمت ایدز (AIDS) پیشرفت نمیکند و حتی سرایت پذیری آن به شدت کم و گاهی به صفر میرسد و طول عمری مانند افراد سالم خواهد داشت.
وی گفت: اما اگر کسی الوده باشد و برای تشخیص مراجعه نکند و تحت درمان قرار نگیرد و در مرحله نهایی بیماری کشف شود متاسفانه بر اثر ضعف سیستم ایمنی وی به عفونتهای فرصت طلب دیگر مانند سل و پنومونی و حتی عفونت ساده دچار مرگ میشود؛ بنابراین خدمات تشخیصی و مشارکت اجتماعی و پیشگیری و درمان و مراقبت نقش مهمی در مدیریت ایدز در جامعه دارد.