کشوری مستقل که نه ظلم میکند و نه زیر بار ظلم میرود؛ همان منطق قرآنی که در این کشور تجلی کرده است. کشوری که حالا همین خصلتش به خاری برای چشم جهانخواران تبدیل شده است؛ همان جهانخوارانی که از ابتدای کشف قاره آمریکا میلیونها انسان را قتلعام کردند و هنوز هم همین خو را دنبال میکنند.
موضوع به نشست فصلی شورای حکام بازمیگردد که امروز در وین برگزار خواهد شد و موضوع نظارت و راستیآزمایی آژانس در ایران و توافق جامع پادمانی آن با آژانس مورد بحث قرار خواهد گرفت.
نشستی که تروئیکای اروپایی از مدتها قبل خود را برای آن آماده کرده بودند تا قطعنامهای پرطمطراق ضد ایران ارائه کنند.
اگر بر ضد ما اقدام شود کاری میکنیم که دوست نخواهید داشت!
سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه در آستانه نشست فصلی شورای حکام، مجدد ایران را به صدور قطعنامه در شورای حکام تهدید کرده بودند و تلاش دارند تا در این قطعنامه به نحوی ایران را یک گام به شورای امنیت یا بهانه برای تمدید قطعنامههای شورای امنیت علیه ایران نزدیک کنند. این سه کشور در جایی که موفق به اجماع بر سر صدور قطعنامه علیه ایران نشدند اقدام به صدور بیانیههای مشترک تند علیه ایران در شورای حکام و شورای امنیت کردند که فضای سخت علیه ایران حفظ شود.
خبرگزاری فرانسه نیز در این زمینه نوشته بود که رونوشتی از پیشنویس این قطعنامه را رویت کرده و قدرتهای غربی، این بار، خواستار «گزارشی جامع» از سوی «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی هستند.
موضوعی که البته با واکنش مقامات کشورمان نیز همراه شد؛ برای مثال محمد اسلامی در نشست خبر مشترک خود با گروسی اعلام کرد: صدور هرگونه قطعنامه در شورای حکام را «قاطع و به سرعت» پاسخ میدهیم، یعنی تا رأیشان به قطعنامه خشک نشده ما اقداممان را انجام میدهیم. به آقای گروسی گفتیم اگر قرار باشد قطعنامه علیه ما صادر کنند، اقدام متقابل بلادرنگ خواهیم داشت و به آنها یاد میدهیم که بیش از این، از این ابزار استفاده نکنند که با فشار و زور بخواهند ما از برنامه خود رویگردان شویم، ما برنامه شفافی داریم و عمده فعالیت ما برای تولید برق و توسعه رادیودارو و توسعه پرتوها است. سردمدار فشار حداکثری صهیونیستها بودند که بیش از همه تاریخ، چهره آنها آشکار شده و اینها بیش از این خود را رسوای این رژیم نکنند.
همچنین سید عباس عراقچی وزیر امورخارجه کشورمان نیز درباره آن گفت: اکنون صحبتهایی مبنی بر این وجود دارد که ممکن است شورای حکام قطعنامهای صادر کند، اما آنها به خوبی میدانند که هر بار اقدامی علیه ما انجام دادند جمهوری اسلامی ایران نیز پاسخ داده است لذا اگر قطعنامهای علیه ما صادر شود با اقدامات متقابل ایران مواجه خواهد شد و ما در برنامه هستهای خود برنامههای جدیدی را پیش میگیریم که آنها دوست نخواهند داشت.
خوش خدمتی اتحادیه اروپا به آمریکا در آستانه ورود ترامپ
با این حال، اما تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره فعالیتهای هستهای ایران ساعاتی پیش منتشر شد مبنی بر اینکه:
۱) ذخایر اورانیوم غنیشده ایران با خلوص تا ۶۰ درصد، در مقایسه با گزارش فصلی پیشین آژانس، با رشدی ۱۷.۶ کیلوگرمی، به ۱۸۲.۳ کیلوگرم رسیده است.
۲) ذخایر اورانیوم غنیشده ایران در مقایسه با گزارش فصلی پیشین آژانس تا ۲۶ اکتبر، با رشدی ۸۵۲.۶ کیلوگرمی، به ۶ هزار و ۶۰۴.۴ کیلوگرم رسیده است.
۳) ذخایر تخمینی اورانیوم غنی شده ایران به بیش از ۳۲ برابر حد تعیین شده در توافقنامه سال ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهانی، موسوم به برجام رسیده است.
همزمان با انتشار این گزارش که نسخهای از آن در اختیار خبرگزاریهای خاصی، چون رویترز قرار گرفته، ادعاهای ضدونقیضی هم درباره تازهترین توافقات ایران و آژانس مطرح میشود. رویترز مدعی شده است که در طول سفر اخیر «رافائل گروسی» دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران:
الف) مسئله «عدم افزایش میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران با خلوص ۶۰ درصد» بررسی شد و ایران اقدامات اولیه برای انجام این پیشنهاد را شروع کرده است.
ب) ایران اعلام کرده که در صورت عدم ارائه قطعنامه پیشنهادی کشورهای غربی علیه خود در نشست آتی شورای حکام، ذخایر اورانیوم غنی شده خود با خلوص ۶۰ درصد را تا مرز ۱۸۵ کیلوگرم حفظ کند.
پ) ایران همچنین با بررسی انتصاب چهار بازرس جدید آژانس برای بررسی تأسیسات هستهای خود توافق کرده است؛ بنابراین به نظر میرسد که تروئیکای اروپایی در تلاشند تا همگام با واشنگتن ناقوس یک دشمنی تازه را با کشورمان به صدا در بیاورند؛ ناقوسی که آوای آن شاید ابتدا برای خودشان مرگبار شود.
حنیف غفاری، کارشناس مسائل سیاست خارجی در این باره گفته است: صدور این قطعنامه باعث عقب نشینی ایران از فعالیتهای هستهای خود نمیشود؛ بلکه بالعکس شاهد اقداماتی مانند گاز دهی به سانتریفیوژهای جدید و همچنین ارتقای سطح و غنای غنی سازی در ایران خواهیم بود؛ به هر حال انتخاب با بازیگران اروپایی و آمریکا است. مسلم است که در آستانه حضور ترامپ در کاخ سفید تروئیکای اروپایی و واشنگتن در صدد هستند که اتحاد خود را در مواجهه با تهران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای حکام به اثبات برسانند.
گروسی مقابل اسرائیل یا گروسی مقابل ایران؟ کدام یک چهره واقعی آقای مدیر کل است؟
وی ادامه داد: هر کنش و عملی در نظام بین الملل دارای عکسالعملی است و جمهوری اسلامی ایران هم قطعاً این عکس العمل را نشان خواهد داد. طرف غربی تصور میکند که این اقدام منجر به این میشود که رفتار ایران یا فعالیتهای هستهای ایران محصورتر و محدودتر بشود، اما قطعاً چنین اقدامی انجام نمیگیرد. پاسخی هم که ایران در این خصوص به طرف مقابل خواهد داد به اندازهای خواهد بود که هزینه اقدامات بعدی غرب را به صورت تصاعدی افزایش بدهد. نکته مهم دیگری هم که اینجا وجود دارد برمیگردد به خود مدیر کل و گزارشی که مدیر کل آژانس انرژی اتمی درباره ایران ارائه میدهد؛ و حالا باید دید که دستاورد تازه سفر آقای مدیر کل به کشورمان چیست و چه سوغاتی برای طرفهای غربی به ارمغان برده است.
رافائل گروسی همان مدیر کلی که هربار پایش به ایران باز شد یا اطلاعات محرمانهمان منتشر شد و یا بهانهای شد برای گزارشهای ادعایی دروغ.
فردی که وقتی از او پرسیده شد چرا اسرائیل عضو پادمان نیست اینگونه پاسخ داد: جمهوری اسلامی ایران عضو معاهده ان پی تی است و کشورهایی که عضو این پیمان هستند، توافقات پادمانی با آژانس دارند. از جامعه ایران میخواهم که این را درک کند که ما بر پایه همین توافقات امنیتی است که بازرسیهای خودمان را انجام دهیم؛ من را مقصر ندانید؛ من به عنوان مدیرکل آژانس شخصی نیستم که مشخص میکنم از کجا باید بازرسی شود و در پایه توافقاتی که با کشورها داریم این کار را انجام میدهیم. برخی عضو (ان پی تی) نیستند و اسرائیل جزء آنها است؛ این من نیستم که تشخیص میدهند و مشخص میکنم که با کدام کشورها شدیدتر برخورد کرد و برخی دیگر نباید برخوردی داشت.
گزارش: فاطمه تورانلو