باشگاه‌های ایرانی در اکثر پرونده‌های حقوقی در دادگاه CAS شکست خوردند که این موضوع معضل فوتبال ایران است.

باشگاه‌های ایرانی در اکثر پرونده‌های حقوقی در دادگاه CAS شکست می‌خورند و جدیدترین پرونده مربوط به یورگان لوکادیا مهاجم سابق تیم فوتبال پرسپولیس  است که فسخ قرارداد لوکادیا غیر موجه بوده است، اما پرسپولیس غرامتی در این باره دریافت نمی‌کند.  

البته باشگاه‌های ایرانی در پرونده‌های حقوقی از جمله پرونده دربی  کانادا، پروند سوپر کاپ ایران و پرونده شکایت باشگاه سپاهان از فدراسیون فوتبال پیروز شدند. اما این موضوع در برابر شکست‌های متوالی زیاد نیستند.

باشگاه‌های ما در بستن قرارداد با بازیکنان خارجی دچار مشکل هستند و مدیریت ضعیفی در این باره دارند. همچنین مشکلات مالی و رعایت نکردن قوانین فدراسیون‌های بین المللی جزو علل شکست تیم‌های ایرانی در دادگاه CAS  هستند. اگر باشگا‌های ما قرارداد درستی با بازیکنان خارجی ببندند در آن صورت شکستی هم در دادگاه CAS متحمل نمی‌شوند. همچنین باشگاه‌های ما به علت مشکلات مالی نمی‌توانند قرارداد بازیکنان خارجی خود را پرداخت کنند و آنها نیز برای رسیدن به طلب خود به دادگاه CAS  مراجعه می‌کنند.  

به هر حال ۲ وکیل بین المللی ورزشی در این باره نظرات متفاوتی داشتند که در ادامه به آن می‌پردازیم. 

ضعف دانش حقوقی باعث شکست در دادگاه CAS می شود  

 آرش نجفی وکیل بین المللی ورزشی درباره اینکه چرا باشگاه‌های ایرانی در اکثر مواقع در دادگاه CAS شکست می‌خورند، اظهار کرد: اولین وکیلی که از ایران در دادگاه CAS شرکت کرد من بودم. ما در آنجا موفق شدیم که ۳ رای برای باشگاه سپاهان، صبای قم و شهرداری بندرعباس بگیریم و بعضی از پرونده‌ها برای پرسپولیس بود که نیازی به رفتن به CAS نشد. در مورد  پرونده برونو سزار موفق شدیم غرامت هم بگیریم.

او افزود: البته زیر ساخت‌های ارگان حقوقی در فدراسیون فوتبال از قبل  ضعیف  بوده، اما به نظرم ۲، ۳ سالی است که منسجم شده است.  دانش حقوق ورزشی به کشور وارد شده است و تازه معدود افراد متخصص داریم که در این زمینه دارند کار می‌کنند و بعضی‌ها هم مدعی هستند و شاید دانشی داشته باشند، اما تجربه لازم را ندارند. کمتر از   ۵ نفر را می‌شناسم که در دادگاه  CAS شرکت کردند و رای به نفع باشگاه‌های ایرانی صادر شده است.

نجفی گفت: قسمت عمده شکست‌های حقوقی در CAS به خاطر ضعف دانش حقوقی و نداشتن بستر لازم در مسائل حقوقی بوده است. در ساختار‌های ارگان حقوقی فدراسیون فوتبال و به طبع باشگاه‌ها ضعف وجود دارد. در فیفا فدراسیون‌های تابعه اش رعایت کردند و از اساسنامه و حتی مقررات نقل و انتقالات به عنوان مرجع واحد بهره بردند و براساس حقوق داخلی خود این قوانین را استاندارد سازی کردند. ما ۳، ۴ سال است که به صورت جدی این کار را انجام می‌دهیم. نباید انتظار داشته باشیم که ما در پروند‌های حقوقی در دادگاه CAS پیروز شویم، چون در اساس نظارت وجود ندارد. افراد متخصص حقوق ورزشی که به حقوق بین‌المللی فوتبال به زبان انگلیسی تسلط داشته باشند خیلی کم پیش می‌آید که در باشگاه‌ها حضور داشته باشند.

او ادامه داد: اکثر مدیرعاملانی که به باشگاه‌ها می‌آیند گروه حقوقی خودشان هم به باشگاه می‌آورند بنابراین شایسته سالاری وجود ندارد. ضمن اینکه در مورد پرونده لوکادیا باید رای را به طور کامل خواند. به هر حال باشگاه پرسپولیس نمی‌تواند به رای دادگاه CAS اعتراض کند به جز اینکه در دادگاه فدرال سوئیس تنها جایی هست که مرجع حقوقی بالاتری است. البته این دادگاه  هم به شکل حقوقی بررسی می‌کند و وارد بحث مالی نمی‌شود. احتمال زیاد مبانی حقوقی به درستی پرداخت نشده که رای لوکادیا در دادگاه عالی ورزش شکسته شده است. به نظرم باید باشگاه پرسپولیس در پرونده لوکادیا از یک وکیل حقوقی کاربلد استفاده می‌کرد. به هر حال شاید رای اولیه به چنگ نمی‌زد. اگر غرامتی برای باشگاه پرسپولیس در نظر گرفته نشود و بازیکن متخلف هم محروم نشود چه مکانیزمی وجود دارد که جبران خسارت برای پرسپولیس شود. این رای تحصیل حاصل است و چیزی که از قبل حاصل شده  و رای قبلی نقص شده است.

شاه منصوری: پرسپولیس در پرونده لوکادیا پیروز شده است 

رضا شاه منصوری کارشناس حقوقی درباره این مطلب گفت: ما در گذشته شکست‌های زیادی در دادگاه CAS می‌خوردیم، اما اکنون نمونه‌های زیادی داشتیم که در این دادگاه پیروز شدند. دوم اینکه باشگاه پرسپولیس در دعوای خود با لوکادیا برنده شده است. اگر پیش از این در اتاق حل اختلاف فیفا احراز می‌شد فسخ قرارداد غیر موجه از سوی پرسپولیس اتفاق افتاده است، آن وقت سرخپوشان باید غرامت  پرداخت می‌کرد. منتهی براساس محتویان پرونده لوکادیا و فضایی که فسخ قرارداد در آنجا صورت می‌گیرد. درست است فسخ قرارداد لوکادیا غیر موجه بوده است، اما به این کیفیت بوده است که این فسخ قرارداد غیر موجه براساس محتویات و شرایط خاص پرونده دیگر غرامتی نبوده است.

او افزود: ندادن غرامت به باشگاه پرسپولیس بدان معنی نیست که این باشگاه در پرونده لوکادیا شکست خورده باشد و در این دعوا برنده شده است. اگر تیم پرسپولیس در این دعوا باخته بود باید حداقل ۱/۵ میلیون دلار به لوکادیا غرامت می‌داد.

شاه منصوری بیان کرد: فسخ قرارداد لوکادیا غیر موجه است، اما لازم نیست غرامتی پرداخت شود. شرایط پرونده قدوس با تیم آمیاک  فرق می‌کند. دیوان عدالت اداری ورزش می‌تواند این رای را صادر کند و بگوید فسخ قرارداد لوکادیا غیر موجه است و باشگاه پرسپولیس مکلف غرامت است. به نظرم رای پرونده لوکادیا منطقی هست. تیم پرسپولیس در این دعوا پیروز شده و نباخته است.

وکیل حقوقی ورزشی گفت: معمولا احکامی  که در دادگاه CAS صادر می‌شود در دادگاه تعهدات  سوئیس می‌شود شکایت کرد. من فکر نمی‌کنم باشگاه پرسپولیس بخواهد به این رای اعتراض کند.

 خبرنگار: مریم طایفه 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار