سید محمد رستگاری روز دوشنبه در همایش فهرج شناسی با بیان اینکه فعل خواستن به معنای واقعای در مدت ۶ ماه در این روستا صرف شد، گفت: اقدامات عمرانی و مرمتی در روستای فهرج که به زمان زیادی نیاز داشت در مدتی کوتاه با همراهی دستگاه های مربوطه و به ویژه مردم محلی انجام شد.
وی افزود: ثبت فهرج به عنوان دهکده جهانی گردشگری، بهانه بود تا این هم افزایی در بین دستگاهها و مردم ایجاد شود؛ باید فرمول فهرج را در تمام روستاها و محلات ایجاد کنیم تا شاهد توسعه روستاهای گردشگری در سطح استان یزد باشیم.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان یزد ادامه داد: تمام معلولان و سالمندان استان و گردشگرانی که به این روستا سفر میکنند، حق استفاده کامل از این فضاها را دارند، از ورودی مسجدجامع فهرج تا بومگردیهای روستا که در انتهای مسیر گردشگری قرار دارد، برای معلولان مناسبسازی و دسترس پذیر شده است.
تاکنون نیمی از اماکن گردشگری و تاریخی استان یزد برای استفاده معلولان و سالمندان مناسب سازی شده و فهرج اولین روستایی است که مسیر گردشگری آن کاملا برای استفاده این قشر دسترس پذیر است.
قدمت روستای فهرج یزد به دوره پیش از اسلام میرسد و برخی بر این باور هستند که این روستا بیش از پنج هزار سال قدمت دارد؛ فهرج در گذشتههای دور، دروازه ایساتیس و یکی از چهار بخش مهم و اصلی شهر تاریخی یزد قدیم بوده است؛ این روستا تا قرن هشتم هجری قمری بهعنوان یکی از شهرهای مهم یزد مطرح بوده است و ابن بلخی در توصیفات خود از این شهر به جایگاه مهم کشاورزی آن میپردازد.
این روستا در ابتدا با نام «فرافر» شناخته میشد؛ اما با گذشت زمان در قرون چهارم و پنجم هجری قمری به «پهره» یا «پهرشت» و پس از آن به «فهرج» تغییر نام یافت.
فهرج با داشتن ۱۰۲ یادگار تاریخی از دوران هخامنشیان، اشکانیان و ساسانیان، گنجینهای از جلال و شکوه ایران است و از شهرهای تاریخی تراز اول جهان به شمار میآید.
مسجد جامع فهرج جاذبهای مهم و شاخص در این روستا است؛ قدمت این مسجد که یکی از قدیمیترین مساجد ایران است به نیمه اول قرن اول هجری باز میگردد؛ مسجد جامع فهرج با نام مسجد امام حسن (ع) نیز مشهور است. این مسجد تنها مسجد جهان اسلام است که با وجود قدمت زیاد، ساختمان آن از ابتدا تا به امروز به همین شکل حفظ شده است.
روستای تاریخی فهرج در ۲۰ کیلومتری مرکز شهر یزد قرار دارد.