رحیم نیازی در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: سال گذشته سطح زیرکشت سیب زمینی در مناطق گرمسیر، سردسیر و معتدل بالای ۱۵۰ هزارهکتار بود که پیش بینی میشود امسال سطح زیرکشت ۵ درصد نسبت به سال قبل کمترباشد.
به گفته او، سال گذشته ۵ میلیون و ۲۰۰ هزارتن سیب زمینی در کشور تولید شد که امسال میزان تولید کمتر از ۵ میلیون تن برآورد میشود، این درحالی است که با نوسان قیمت گوشت، برنج و حبوبات، مصرف سیب زمینی در کشور افزایش مییابد. گفتنی است آخرین آمار سرانه مصرف سیب زمینی در کشور به ازای هر نفر ۴۵ کیلوست.
نیازی با بیان اینکه اجرای مصوبه الگوی کشت امکان پذیر نیست، افزود: وزارت جهاد برنامه و تفسیر دقیقی از الگوی کشت ندارد، درحالیکه با شرایط فعلی که کشور دچار بحران آب و سطح سفرههای زیرزمینی روبه کاهش است، دولت به منظور حفظ آبهای زیرزمینی موجود برای اجرای این مصوبه باید هزینه کند به طوریکه مابه التفاوت درآمد کشاورزان با کشت جایگزین به طریقی جبران شود تا آنها رغبت به اجرای این مصوبه داشته باشند.
سخنگوی انجمن ملی سیب زمینی با بیان اینکه امکان اجرای مصوبه الگوی کشت با عدم تامین منابع مالی وجود ندارد، گفت: سایر وزارتخانه و دستگاههای مربوط همچون وزارت نیرو، سازمان برنامه باید به کمک وزارت جهاد بیایند و همواره دولت برای حفظ منابع آب، محیط زیست و نسلهای آینده برای اجرای مصوبه الگوی کشت هزینه کند.
او با بیان اینکه طی سنوات گذشته ۲۰۰ هزارتن تا یک میلیون تن سیب زمینی به بازارهای هدف صادر شده است، افزود: ممنوعیت یکباره صادرات و صدور بخشنامههای خلق الساعه مشکلاتی در صادرات ایجاد کرده است که این امر منجر به افزایش عرضه محصول در بازار و زیان کشاورزان میشود به طوریکه سال زراعی بعد توان کشاورز برای کشت کاهش مییابد، لذا با توجه به افزایش هزینههای تولید و نهادههای کشاورزی، حمل و نقل و انبارداری و زیان در سال گذشته، کشاورزان ناگریز به کاهش کشت شدند که این امر موجب شده تا قیمت سیب زمینی در بازار بالا رود و فشار به مصرف کننده بیاید.
عضو هیئت مدیره انجمن ملی سیب زمینی گفت: اکنون تعادل تولید در بخش کشاورزی وجود ندارد و در این خصوص وزارت جهاد بدلیل عدم توان مالی برنامه مشخصی در راستای حمایت از کشاورزان را ندارد، درحالیکه برقراری تعادل در بازار مستلزم هزینه، حمایت از کشاورزان و صادرات پایدار است.