دبیر هفتمین همایش ملی زعفران ایران گفت: در مجموع ۲۶۴ مقاله به دبیرخانه این همایش ارسال و بعد از داوری ۲۴۳ مقاله پذیرفته شد.

بهدانیاستاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه بیرجند گفت: همایش ملی زعفران ایران روز‌های ۲۳ و ۲۴ آبان ماه امسال در دانشگاه بیرجند برگزار می‌شود.

وی با اشاره به محور‌های اصلی این همایش افزود: جنبه‌های به‌نژادی و به‌زراعی زعفران، تغییر اقلیم خشکسالی و تنش‌های محیطی، مدیریت آفات، بیماری‌ها و علف‌های هرز، فرآوری و فناوری‌های پس از برداشت زعفران، فیتوشیمی، فارماکولوژی و کاربرد‌های پزشکی زعفران، تولید زعفران ارگانیک، فناوری‌های نوین تولید زعفران، جنبه‌های اقتصادی و تجاری زعفران و اکوتوریسم زعفران و توسعه پایدار روستایی از جمله این محور‌ها است.

استاد گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه بیرجند با بیان اینکه در اختتامیه این همایش ۲۱ عنوان مقاله ارائه می‌شود اظهار کرد: علاوه بر این چند تن از اساتید و دانشمندان برجسته کشور در حوزه فناوری، پژوهش و شرکت‌های دانش بنیان فعال در زمینه محصول زعفران نیز سخنران ویژه این همایش در نظر گرفته شده است.

وی با بیان اینکه زعفران با نام ایران آمیخته است تاکید کرد: خراسان جنوبی رتبه نخست کیفیت زعفران مرغوب ایران و دومین رتبه سطح زیر کشت را دارد و هیچکدام از محصولات صادراتی کشور به اندازه زعفران از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سایر ارزشمند نیست.

بهدانی ادامه داد: به همین دلیل ضرورت دارد که با توجه به اهمیت زعفران در اقتصاد، معیشت و اشتغال به خصوص مردمان منطقه خراسان، نسبت به توسعه و گسترش آن اقدام شود.

وی عنوان کرد: ایران بزرگترین تولید کننده زعفران دنیا است لذا انتظار می‌رود بیشترین تحقیقات هم در خصوص این محصول در کشور به خصوص در دانشگاه‌های خراسان انجام شده باشد.

مدیر گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند با اشاره به بخشی از چالش‌های صنعت زعفران یادآور شد: در گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند سعی کرده‌ایم این چالش‌ها را شناسایی و در قالب طرح‌های پژوهشی و یا پیشنهاداتی کاربردی، به سازمان‌ها و دست اندرکاران زعفران کشور ارائه دهیم.

وی ادامه داد: معتقدیم این پژوهش‌ها و همکاری‌های مشترک با سایر مراکز مرتبط با زعفران، می‌تواند تا حدی راهگشای رفع بسیاری از این چالش‌ها باشد تا به کمک آن بتوانیم در افزایش کیفیت و کمیت این محصول خاص راه حل‌های مناسبی پیدا کنیم.

بهدانی با بیان اینکه ضرورت دارد محصول زعفران را وارد زندگی مردم کنیم عنوان کرد: این مهم میسر نمی‌شود مگر اینکه فراورده‌های جانبی زعفران بر اساس تحقیقات تولید و محصولات دانش بنیان، دارویی و پزشکی در اختیار مردم قرار بگیرد.

وی ادامه داد: این پتانسیل در کشور وجود دارد ولی وقتی می‌تواند برای کشور مفید باشد و اثرات ارزش افزوده آن در زندگی پرنمایان‌تر شود که در فرایند فرآوری، تولید محصولات دانش بنیان و فناورانه بتواند با تحقیقات علمی نقش ایفا کند.

دبیر هفتیمن همایش ملی زعفران ایران با اشاره به نقش بین المللی و منطقه‌ای دانشگاه بیرجند گفت: بدون شک نقش منطقه‌ای این دانشگاه در قالب به فعلیت رساندن پتانسیل‌های منطقه‌ای معنا و مفهوم پیدا می‌کند.

وی افزود: مردم این سرزمین انتظار دارند دانشگاه بیرجند در خصوص محصولات مهم این منطقه حرف برای گفتن داشته باشد و پتانسیل‌ها را به فعل تبدیل کرده و برای چالش‌ها نیز رهیافته‌های علمی ارائه دهد.

بهدانی با اشاره به تاسیس گروه پژوهشی زعفران در دانشگاه بیرجند بیان کرد: سعی کرده‌ایم فعالیت‌های مرتبط با این محصول را نظام‌مند پیش ببریم و برای انتشار فعالیت‌ها نیز مجله پژوهش‌های زعفران برای نخستین بار در کشور اوایل دهه ۹۰ در دانشگاه تاسیس کردیم که اکنون رتبه علمی پژوهشی دارد.

وی اضافه کرد: همچنین در ادامه برای اینکه بتوانیم پاسخگوی نیاز‌های مردم جامعه باشیم آزمایشگاه تحقیقات عالی زعفران در دانشگاه تاسیس شد و جزو معدود آزمایشگاه‌هایی است که جزو شبکه آزمایشگاه‌های علمی معاونت علمی ریاست جمهوری قرار گرفته است.

مدیر گروه پژوهشی زعفران دانشگاه بیرجند با تاکید بر اینکه به سمت علمی شدن بیشتر زعفران پیش رفته‌ایم عنوان کرد: رویکرد ما در همایش ملی زعفران بررسی چالش‌های صنعت زعفران است لذا در همایش ملی سه سال قبل کمتر از ۷۰ مقاله به دبیرخانه ارسال شده بود که امسال به ۲۶۴ مقاله افزایش یافته است.

وی با اشاره به برگزاری همایش ملی زعفران بیان کرد: در حاشیه این همایش نمایشگاهی با حضور شرکت‌های صادراتی زعفران در سالن امید دانشگاه بیرجند برگزار و از این طریق زمینه تعامل بیشتر بین دانشگاه و صنعت و ارتباط محققان با خارج از دانشگاه و بررسی تولید، فرآوری، تجارت و چالش‌ها فراهم می‌شود.

بهدانی با بیان اینکه ۵۰ زعفران‌کار برجسته کشور در این همایش حضور دارند یادآور شد: همچنین میزگرد‌های تخصصی از جمله تکنولوژی‌های نوین زعفران با حضور کشاورزان پیشرو و محققان و چالش‌های زعفران از جمله اثر خشکسالی‌ها و تغییر اقلیم نیز مورد ارزیابی قرار می‌گیرد.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.