حسین ظاهری، داور دومین جشنواره نقالی و روایتگری سیلک کاشان گفت: اگر به فلسفه وجود نقالی برگردیم به این نقطه میرسیم که خداوند نیز وقتی قرار است سرگذشت پیشینیان را برای مردم در تمام جوامع بیان کند؛ از طریق قصه هست همانطور که یکی از القاب قرآن احسنالقصص است. ما از داستانها، روایات و سرگذشت پیشینیان درس میگیریم و این موضوع از جوانب متفاوت میتواند مورد بررسی قرار بگیرد. از لحاظ جامعهشناختی و تعلیم و تربیت ما همچنان در برخی مناطق شاهد قصهگویی، دورهمی و بیان داستانها هستیم.
ظاهری ادامه داد: نقالان در نقل به اصطلاح به ربط زدن میپردازند. به این شکل که بخشی از داستانها را به زیست امروزی خودشان ربط و پیوند میدهند و قصه را برای ملموس بودن و اثرگذاری با شرایط فعلی تطبیق میدهند.
داور جشنواره نقالی و روایتگری سیلک اظهار کرد: نسل جوان این روزها اسیر تکنولوژی شدهاند و ساعتهای بسیار زیادی با وسایل الکترونیکی کار میکنند و این موضوع آسیب فراوانی دارد. اول اینکه بچهها را به افرادی درونگرا تبدیل میکند، دوم در اثر کمتر صحبت کردن دایره لغات و واژگان آنها محدود میشود. نقالی به نا فرصت میدهد تا جایگاه لغات و شان و معانی را بفهمیم و تعامل مؤثرتری داشته باشیم.
او افزود: ما شاهد اصلاح الگوی رفتاری به دلیل ژستهای متفاوت نقالان نیز هستیم. حتی در بخشهایی نوعی تراپی اتفاق افتاده است. مهارت استفاده از بدن، ذهن و بیان در بچهها نقال دیده میشود.
این هنرمند با اشاره به آثار ارائه شده بیان کرد: دو نگاه در این بخش حاکم است. یک جنبه عمومی و سلیقهای وجود دارد که بسیار ارزشمند و دلگرمکننده است. جنبه دیگر این هنر از نظر ساختاری و تکنیکی همچنان نیاز به شناخت بیشتری دارد که باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد و قطعا این جشنواره بهترین فرصت برای رویدادهای تعاملی است.
ظاهری در پایان گفت: از تمامی مدیران خواهش میکنم تا زمینه اجرای مستمر نقالی را برای این هنرمندان فراهم کنند و در این تهاجم فرهنگ بیگانه به فکر هنرمندان و مدیران برگزارکننده چنین رویدادهای تخصصی که با همراهی بخش خصوصی شکل گرفته باشند چراکه این جشنواره میتواند تبدیل به یک جریان تاثیرگذار باشد.
دومین جشنواره نقالی و روایتگری سیلک کاشان به دبیری مسعود نوریفرد از ۱۲ تا ۱۵ آبان ماه با همکاری موسسه فرهنگی گذر، خونه نقلی و همکاری سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان در حال برگزاری است.
خبرنگار:زهرا بالاور