حجتالاسلام محمدمهدی طباخیان در برنامه «صبحانه ایرانی» که از شبکه دو سیما پخش شد؛ به بررسی رفتار و ایثار برخی از اصحاب پیامبر اکرم (ص) در دوران ابتدایی استقرار ایشان در مدینه و ساخت مسجدالنبی پرداخت.
وی در این روایت به نقش ویژه و فداکارانه عمار یاسر در ساخت مسجد اشاره کرد و گفت: «عمار یاسر در حالی که از شدت تلاش عرق میریخت و گرد و خاک بر چهرهاش نشسته بود، با لباسی غبارآلود و خشتهایی که بیش از تحملش بر دوش داشت؛ در ساخت مسجد کمک میکرد.»
طباخیان با نقل این روایت تاریخی افزود: «عمار به پیامبر (ص) گفت که برخی از اصحاب بیش از توان خود به او کار تحمیل کرده و خود از زیر بار کار شانه خالی میکنند. پیامبر اکرم (ص) در پاسخ به او فرمودند: «نگران نباش عمار، تو را گروهی ظالم خواهند کشت و در این راه از بین نخواهی رفت.»
این کارشناس مذهبی به واکنش حضرت علی (ع) نیز اشاره کرد و گفت: «حضرت علی (ع) در برابر این صحنه که برخی از اصحاب از کار ساخت مسجد دوری میکردند و عمار یاسر با تمام وجود تلاش میکرد، ابراز داشتند: «آیا کسانی که در ساخت مسجد با هیبتی غبارآلود و تلاش نشستهاند برابرند با کسانی که حتی گردی به دامنشان ننشسته است؟»
طباخیان بر لزوم رعایت اخلاق و صداقت در مسئولیتهای اجتماعی و دینی تأکید کرد و به مخاطبان یادآوری کرد که چگونه باید از الگوهای ایثارگرانه اصحاب پیامبر (ص) در زندگی امروزی بهره بگیریم.
حجتالاسلام محمدمهدی طباخیان در ادامه سخنان خود در این برنامه، به روایت رفتار پیامبر اکرم (ص) در مواجهه با برخی از اصحاب پرداخت. او گفت: «پیامبر (ص) خطاب به عمار فرمودند: «چقدر عجیب است که تو آنها را به بهشت دعوت میکنی، ولی آنها تو را به جهنم. عمار! در آینده گروهی جنایتکار که خود جهنمی هستند، تو را به قتل خواهند رساند.»
این کارشناس مذهبی افزود: «یکی از اصحاب پیامبر که از خاندان بنیامیه و از ثروتمندان و اشراف بود؛ در مواجهه با عمار تاب نیاورد و نزد پیامبر (ص) از او شکایت کرد و گفت: من پول و امکانات زیادی صرف اسلام کردهام، ولی نیامدهام که توهین بشنوم. در این هنگام آیهای نازل شد که مضمون آن، این بود که آیا شما بر اسلام منت میگذارید؟ در حالی که این اسلام است که بر شما منت دارد. پیامبر به او فرمودند که اگر ناراحت هستی، هر لحظه میتوانی برگردی و ما هزینههایت را جبران خواهیم کرد.»
حجتالاسلام طباخیان ادامه داد: «این شخص بعد از پیامبر به عنوان مسئول منصوب شد؛ ولی در دوران مسئولیتش بیمبالاتی زیادی در بیتالمال داشت و برای عروسی دامادش هدیههای کلانی از بیتالمال در نظر گرفت. یکی از اصحاب پیامبر، زید بن ثابت، به او گفت: این پولها که خرج میکنی، آیا قرار است هزینههایی که برای اسلام کردی را با سود و تورم آن برگردانی؟ ولی او با استدلال خود از این اقدامات دفاع کرد.»
در نهایت، طباخیان به بیان تاثیر این روایات تاریخی در شناخت مقام عمار یاسر پرداخت و گفت: «عمار یاسر در سال ۳۷ هجری قمری در جنگ صفین به دست یاران شامی معاویه کشته شد. این شهادت بر حقانیت حضرت علی (ع) و ظلم معاویه بن ابیسفیان صحه گذاشت؛ تا جایی که عمر بن عاص نیز اعتراف کرد که آنها همان گروه ظالمی هستند که پیامبر دربارهشان پیشبینی کرده بودند. معاویه نیز با حیلهگری ادعا کرد که عمار را کسی کشت که او را به میدان آورد، نه ما، اما حقیقت برای مردم روشن شد و عمار به حجتی برای یاران حضرت علی (ع) تبدیل گشت.»