شصت و هفتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب بلگراد با شعار «کلام آزاد است» توسط میلنا مارکوویچ شاعر، نمایشنامه نویس، فیلمنامه نویس و استاد دانشگاه و میگل بارنت شاعر، نویسنده و مردم شناس برجسته کوبایی افتتاح شد.
بارنت گفت: برای من، به عنوان یک نویسنده و روشنفکر کوبایی، سخنان آغازین از طرف هیأت کوبایی افتخار بزرگی است. این رویداد یکی از قدیمی ترین و مهم ترین فضاهای ادبی در اروپا به حساب میآید.
به گفته وی، ادبیات صربستان از قرون وسطی «و امروز» مرجعی برای نویسندگان آمریکای لاتین و جهان بوده است و به طور خاص به متن انجیل میروسلاو و «آوازهای غنایی و حماسی که با همراهی موسیقی سنتی اجرا میشود» اشاره کرد.
بارنت برنده جایزه نوبل، ایوو آندریچ، مشا سلیموویچ، دانیلو کیش، دوبریکا کیوسیچ و گوران پتروویچ را که اخیراً در گذشته است را در میان «نامهایی که مرجع ادبی برای آمریکای لاتین بودند» معرفی کرد. بارنت اظهار داشت: فرهنگ صربستان از شهرت جهانی برخوردار است.
در مراسم افتتاحیه، سلاکویچ وزیر فرهنگ به همراه میهمانش آلپیدیو آلونسو گرائو وزیر فرهنگ کوبا که کشورش مهمان ویژه این دوره نمایشگاه است، سفرا و نمایندگان فرهنگی کشورهای مختلف از جمله رشید حسن پور سفیر و امیر پورپزشک رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران حضور داشتند.
کشورهای شرکت کننده در این دوره نمایشگاه عبارتند از کوبا، (مهمان افتخاری)، ایران، بلاروس، بوسنی و هرزگوین، یونان، ایتالیا، کنگو، مراکش، آلمان، رومانی، روسیه، تونس، ترکیه، اوکراین، کرواسی و مونته نگرو.
رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صربستان علاوه بر عرضه انتشارات خود به نمایندگی از خانه کتاب و ادبیات ایران، با دهها عنوان کتاب به زبانهای صربی، انگلیسی و فارسی در این نمایشگاه شرکت دارد.
همچنین، موسسه ملاصدرا و ابن سینا به عنوان دو ناشر ایرانی از کشور بوسنی و هرزگوین در کنار غرفه رایزنی فرهنگی کشورمان و خانه ادبیات حضور دارند.
سلاکویچ وزیر فرهنگ صربستان و گرائو وزیر فرهنگ کوبا در غرفه کتاب جمهوری اسلامی ایران مورد استقبال سفیر و رایزن فرهنگی کشورمان قرار گرفتند.
چهار اثر تازه منتشر شده رایزنی فرهنگی ایران شامل کتابهای «امام رضا(ع) دانای خاندان، دیوان حافظ، نشریه نور ویژه بانوان موفق ایرانی و ادبیات معاصر ایران» منتشر شده در نشریه انجمن ادبی صربستان در نشست ویژهای معرفی و رونمایی میشوند.