یک شبکه آمریکایی با اشاره به اقتصاد به عنوان اولویت رای‌دهندگان آمریکایی نوشت: بر خلاف ارزیابی‌های کارشناسان، مردم آمریکا نمره منفی به اقتصاد می‌دهند.

سی بی اس نیوز نوشت: در حالی که کمتر از سه هفته تا انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باقی مانده، میلیون‌ها آمریکایی می‌گویند اقتصاد اولویت اصلی آنها در تصمیم گیری برای رای دادن است. چنین اهمیتی با توجه وضعیت اقتصادی و تورم در این کشور در سال گذشته که به بالاترین سطح از دهه ۱۹۸۰ تاکنون رسیده است، قابل درک است.

این رسانه افزود: در حالی که آشفتگی ناشی از همه گیری کرونا به پایان رسیده و تورم به نزدیک سطح قبل از سال ۲۰۲۰ رسیده، اقتصاد آمریکا به نقطه ارزیابی‌های تازه‌ای درباره نقاط قوت وضعف آن رسیده و اکنون وقت آن رسیده تا تاثیر سیاست‌های اقتصادی جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا ارزیابی شود.

با استناد بر برخی از معیارها، اقتصاد آمریکا جایگاه خود را بازیافته و از بحران سلامت خارج شده است، تورم به پایین‌ترین سطح در سه سال گذشته رسیده و به پیش بینی فدرال رزرو درباره کاهش ۲ درصدی آن در سال نزدیک شده است.

افزایش نرخ بهره بانکی به بهانه مهار تورم به بالاترین سطح در ۲۳ سال گذشته از سوی فدرال رزر تعجب بسیاری را برانگیخت. به لحاظ تاریخی، این افزایش نرخ تورم باعث رکود می‌شود، اما تاکنون اقتصاد آمریکا از به اصطلاح «فرود نرم» جلوگیری کرده و اقتصاد در حال رشد است و بازار اشتغال با وجود وزش باد‌های مخالف ناشی از افزایش نرخ بهره بالاتر همچنان قوی است.

با وجود آنچه که تحلیگران شرکت مشاوره‌ای اکسفورد اکونومیکس، درباره مقاوم بودن بازار کار و فقدان شکاف در مصرف کنندگان آمریکایی به سرمایه داران اطمینان داده اند، بسیاری از مردم آمریکا این ارزیابی را مضحک می‌دانند و نظرسنجی سی بی اس نشان می‌دهد که از هر ۱۰ آمریکایی، ۶ نفر می‌گویند وضعیت اقتصادی کشورشان «بسیار بد» یا «نسبتا بد» است.

نظرسنجی از رای دهندگان واجد شرایط در بازه زمانی ۸ تا ۱۱ اکتبر (۲۰-۱۷ مهر) حکایت از آن دارد که از هر ۱۰ آمریکایی تنها یک نفر اقتصاد کشورش را در وضعیت «بسیارخوب» توصیف کرده است. این در حالیست که نظرسنجی گالوپ نشان می‌دهد حدود ۵۲ درصد آمریکایی‌ها می‌گویند که وضعیت اقتصادی خانواده آنها امروز نسبت به چهار سال پیش بدتر شده است.

به گفته اقتصاددان ارشد موسسه «نیشن واید»، با وجود داده‌های اقتصادی اخیر که نشان می‌دهد بازار کار، هزینه مصرف کننده و اقتصاد در قالب کلی آن بسیار قوی و منعطف است، مصرف کنندگان احساس می‌کنند شرایط اقتصادی و آینده چشم انداز ضعیفی دارد.

این رسانه، اختلاف بین ارزیابی اقتصادانان و مردم آمریکا از وضعیت اقتصادی این کشور را بازتاب چند عامل از جمله بالابودن قیمت‌ها با وجود کاهش شدید آن بعد از دوران همه گیری کرونا و رسیدن آن به سطح عادی دانست و نوشت: عامل دوم این است که اقتصاددانان در ارزیابی اقتصاد ۲۹ تریلیون دلاری به برخی معیار‌های گسترده‌تر از جمله تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت مصرف کننده و نرخ بیکاری تکیه می‌کنند.

سی بی اس نیوز نوشت: داده‌های اقتصادانان حتی زمانی که با نظرسنجی‌ها درباره اعتماد مصرف کنندگان و سایر ابزار‌های ارزیابی احساسات عمومی سنجیده می‌شود در بر گیرنده واقعیات‌های مالی ظریف تری که خانوار‌ها با آنها مواجه هستند، نیست. برداشت بسیاری از آمریکایی‌ها از وضعیت اقتصادی شان کمتر بر اساس نوسانات نرخ رشد اقتصادی یا شاخص‌های ماهیانه درباره نرخ اشتغال است و دست و پنجه کردن روزانه آنها با هزینه غذا و اجاره خانه یا مراقبت‌های بهداشتی، تصور آنها از اقتصاد را می‌سازد.

این رسانه در تشریح یکی دیگر از عوامل اختلاف نظر ارزیابی مردم و کارشناسان از وضعیت اقتصادی مردم نوشت: نابرابری فزاینده در کسب ثروت و درآمد نسل‌های متوالی در آمریکا را در مقابل بحران‌های اقتصادی آسیب پذیر کرده و رسیدن به نقاط عطف مالی سنتی مانند داشتن خانه را دشوارتر کرده است.

در نهایت این که نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که دو قطبی شدن سیاست در آمریکا، به شکل قابل توجهی در شکل دهی به دیدگاه‌های مردم از وضعیت اقتصادی کشورشان نقش دارد. در چنین فضایی اختلافات شدید درباره اینکه وضعیت اقتصاد روی کاغذ چگونه است و مردم واقعا چه تجربه‌ای دارند نه تنها عجیب نیست بلکه شاید اجتناب ناپذیر باشد.

اختلافات آموزشی و حزبی

این رسانه آمریکایی در بخشی از گزارش خود به دو مولفه گرایشات حزبی و آموزش به عنوان فاکتور‌هایی که ارزیابی مردم آمریکا از اقتصاد را نشان می‌دهد اشاره کرده و نوشت، جمهوریخواهان در مقایسه با دموکرات‌ها با احتمال بیشتری به وضعیت اقتصادی نمره منفی می‌دهند؛ موضوعی که اختلافات حزبی در مسیر اقتصادی کشور را نمایان می‌کند.

نظرسنجی سی بی اس نشان می‌دهد که از تقریبا از هر ۱۰ محافظه کار ۹ نفر اقتصاد آمریکا را «بد» توصیف می‌کنند و از هر ۱۰ لیبرال، ۳ نفر همین نظر را دارند.

شکاف دیگر در ارزیابی مردم از اقتصاد همچنین با سواد دانشگاهی یا محرومیت آنها از آن در ارتباط است. آمریکایی‌های بدون مدرک دانشگاهی نگاه منفی تری به اقتصاد دارند و تحصیل کرده‌ها در دانشگاه نگاه مثبت تری دارند که می‌توان این نابرابری را به دلیل چند دهه عقب افتادن رشد دستمزد‌ها کارگرانی دانست که مدرک تحصیلی آنها به دبیرستان محدود می‌شود.

بر اساس نظرسنجی سی بی اس نیوز، ۴۷ درصد رای دهندگان دارای مدرک دانشگاهی اقتصاد را در وضعیت «خوب» توصیف کردند و فقط ۲۹ نفر از تحصیل نکرده‌ها در دانشگاه این نظر را تایید کردند.

مارک زندی اقتصاددان ارشد شرکت مودی آنالیتیکس، گفت کارگران فاقد مدرک دانشگاهی فشار افزایش تورم را با شدت بیشتری حس می‌کنند، هزینه مواد غذایی، کرایه ها، بنزین عمدتا به دلیل همه گیری کرونا و جنگ اوکراین و روسیه افزایش یافته است و این‌ها همه چیز‌هایی هستند که شما به آن نیاز دارید و بخشی از بودجه خانوار‌های کم در آمد را تشکیل می‌دهد که تحصیلات پایین تری دارند.

شاخص فلاکت

شاخص فلاکت شیوه دیگری برای ارزیابی واقعیت‌های اقتصادی در آمریکا است. این شاخص از افزودن نرخ بیکاری به نرخ تورم بدست می‌آید. این شاخص نشان می‌دهد که افزایش بیکاری و تورم به کاهش رضایتمندی منجر می‌شود و کاهش بیکاری و تورم فشار‌ها را کاهش می‌دهد.

شاخص فلاکت در آمریکا در ماه سپتامبر (شهریور) ۶.۵ درصد بود. در گزارش موسسه تحقیقاتی یاردنی این شاخص به طور میانگین از سال ۱۹۴۷ در آمریکا ۹.۱ درصد بوده است.

به غیر از تورم و بیکاری بسیاری از مردم آمریکا با فشار‌های اقتصادی بیشتری مواجه هستند که ناشی از هزینه‌های استقراض بالاتر به دلیل افزایش نرخ بهره بانکی است که مشکلاتی را برای جوانان خانه اولی و پرداخت وام‌های تحصیلی ایجاد کرده است.

تورم کمتر، قیمت‌های بالاتر

این گزارش افزود: تورم به پایین‌ترین سطح در سه سال گذشته رسیده و در سپتامبر ۲.۴ درصد رقم خورد که البته اهداف فدرال رزرو درباره کاهش این شاخص به ۲ درصدی را محقق نمی‌کند.

بانک مرکزی آمریکا در ماه گذشته نیم درصد نرخ بهره را کاهش داد، اما هزینه وام گرفتن از جمله وام مسکن همچنان بالا است و باعث شده بسیاری از خریداران مسکن از بازار خارج شوند.

قیمت خواروبار در آمریکا همچنین ۲۶ درصد بالاتر از ارقام ژانویه ۲۰۲۰ است؛ موضوعی که به گفته زندی اقتصاددان شرکت آنالیتیکس، تقریبا همه یک ماده غذایی دارند که به طور مرتب خریداری می‌کنند و از آن برای محک زدن اوضاع اقتصادی استفاده می‌کنند. آنها برای خرید آن اقلام غذایی بیش از چهار سال پیش پول پرداخت می‌کنند. قیمت همه چیز از جمله شکر، و رشته فرنگی نسبت به چهار سال قبل ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش یافته است.

نرخ بیکاری در آمریکا

نرخ بیکاری در آمریکا نزدیک به پایین‌ترین سطح در ۵۰ سال گذشته است اگر چه در ماه‌های اخیر اندک افزایشی داشته است که این یکی از دلایلی است که فدرال رزرو ماه گذشته تصمیم به کاهش نرخ بهره گرفت.

به ادعای اقتصاددان آمریکایی، روند جذب نیرو و استخدام کُند، اما قوی است. کارفرمایان در ماه سپتامبر ۲۴۵ هزار شغل اضافه کردند. آمریکا به طور متوسط ماهانه ۱۵۰ تا ۱۷۵ هزار شغل جدید ایجاد می‌کند.

اما در خصوص دستمزد کارگران از ماه مه ۲۰۲۳ (اردیبهشت) افزایش دستمزد‌ها می‌تواند به کارگران کمک کند، اما ممکن است برای جبران قیمت‌های بالاتر کافی نباشد.

اقتصاد دان ارشد موسسه نیشین واید در این زمینه گفت: هرچند سطح درامد خانوار‌ها افزایش یافته و در بسیاری از موارد به افزایش نرخ تورم رسیده است، مصرف کنندگان همچنان در شوک افزایش قیمت‌ها بسر می‌برند.

بازار سهام

این گزارش نوشت: هر چند که بازار سهام بازتاب وضعیت اقتصادی نیست افزایش قیمت دارایی‌ها باعث افزایش ثروت میلیون‌های نفر آمریکایی می‌شود، اما بر اساس نظرسنجی موسسه گالوپ، از هر ۱۰ آمریکایی فقط ۶ نفر سهام دارند و بیش از نیمی از کارگران در این کشور به طرح‌های بازنشستگی تحت حمایت کارفرما‌ها دسترسی ندارند.

به گفته زندی اقتصاددان، این دسته از آمریکایی‌ها مفنعتی از افزایش شاخص سهام کسب نمی‌کنند.

بسیاری از آمریکایی‌ها حتی از افزایش بازار سهام بی اطلاع هستند و در نظرسنجی سی بی اس نیوز از هر ۱۰ آمریکایی، فقط ۴ نفر از آنها گفتند که قیمت سهام بالاتر از ابتدای سال است. حدود ۳ نفر از هر ۱۰ آمریکایی گفتند قیمت آن پایین‌تر است و یک سوم آنها نیز پاسخ دادند درباره شاخص سهام مطمئن نیستند.

زندی گفت: من این استعاره را در ذهن دارم که اقتصاد مانند فیل است؛ بسته به این که چه چیزی از آن را لمس می‌کنید می‌توانید حس متفاوتی نسبت به آن داشته باشید.

منبع: ایرنا

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
Germany
ناشناس
۱۸:۴۱ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
کل کائناتم بدن به آمریکائیا بازم طلبکار میشن
Germany
ناشناس
۱۵:۱۸ ۲۸ مهر ۱۴۰۳
بقدری وضع اقتصادی .گرانی .تورم .بیکاری .کارتن خوابی .ماشین خوابی در امریکای شمالی روی به افزایش است
که خودشان پیش بینی کردند که
باعث ناامنی .تجزیه و صدها مشکل دیگه میشه
آخرین اخبار