سید مصطفی فاطمی گفت: با توجه به اینکه نشست نهم ثبت رویدادهای گردشگری به دلیل قرارگیری در ایام سوگواری سیدالشهدا به رویدادهای مذهبی استانها اختصاص یافت، بر این اساس با هدف بهرهمندی از فرصتهای موجود در راستای توسعه گردشگری داخلی و خارجی کشور در خصوص رویدادهای محرم ویژه استانهای لرستان، قزوین و آذربایجانشرقی که قابلیت تبدیل به رویداد گردشگری– مذهبی را داشتند، سطحبندی انجام گرفت.
او افزود: مراسم آیین گلمالی شهرستان خرم آباد با تاریخ برگزاری دهه محرم هر سال در سطح ملی به صورت مشروط با امکان ارتقا، آیین طبقگردانی شهرستان قزوین با تاریخ ایام سوگواری محرم و ۲۸ صفر در سطح استانی، مراسم تعزیه شهرستان قزوین با تاریخ برگزاری ۱۶ تیرماه هر سال در سطح محلی و مراسم آیینی دهه محرم با عنوان شاخسی و عزاداری بازار تاریخی تبریز با زمان برگزاری از چند روز مانده به ماه محرم تا دهمین روز از همین ماه تا ظهر عاشورا، در سطح منطقهای مشروط ثبت شدند.
فاطمی با اشاره به اینکه پیش از این برخی از این رویدادها در حوزه میراثفرهنگی به عنوان میراث ناملموس به ثبت ملی رسیدهاند، یادآور شد: ویژگیهای رویدادهای قابل ثبت در سامانه بر اساس دستورالعمل ابلاغی ثبت رویدادها در تقویم رویدادهای گردشگری کشور در تابستان ۱۴۰۱، باید به گونهای باشد که سبب افزایش جذب گردشگران به مقصد گردشگری به ویژه در فصول کم تراکم سفر شود. همچنین در بازه زمانی مشخص و محدودی برگزار شده و مکان برگزاری آن مشخص باشد و سبب افزایش آگاهی و معرفی بهتر تصویر مقصد گردشگری شود. این رویدادها حداقل باید سه دوره متوالی برگزار شده و از مسیرهای دسترسی مناسب برای گردشگران برخوردار و نیز از حداقل امکانات الزام و متناسب برای اقامت و پذیرایی از گردشگران برخوردار باشند.
مدیرکل توسعه گردشگری داخلی در تشریح وضعیت رویدادهای ثبت شده در تقویم و سامانه رویدادهای کشور گفت: رویدادهای مذهبی ثبت شده به تفکیک استان شامل: یک مورد بین المللی، ۹ مورد ملی، ۱۰ مورد منطقه ای، ۵۹ مورد استانی و ۳ مورد استانی است. همچنین وضعیت و تعداد رویدادهای ثبتی به تفکیک ۵ سطح تعیین شده شامل ۶ مورد بینالمللی، ۱۸ مورد ملی، ۱۰ مورد منطقهای، ۲۴۲ مورد استانی و ۲۶ مورد محلی به شمار میآید.