مریم ترامشلو، کارشناس ارشد گفتار درمانی (آسیب شناسی گفتار و زبان) دانشگاه علوم پزشکی تهران، در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران عنوان کرد: اختلال بلع به هرگونه مشکل خوردن مواد غذایی و آشامیدن مایعات گفته می شود و در واقع اختلال بلع، مشکل در انتقال مواد غذایی جامد یا مایع از دهان تا معده است.
وی گفت: برخی از بیماران از اختلال بلع خود آگاهی ندارند و برخی دیگر هم آگاهی محدودی دارند.
ترامشلو تصریح کرد: وقتی اختلال بلع (دیسفاژی) به موقع تشخیص داده نشود و بدون درمان بماند، احتمال خطر ابتلا به آسپیراسیون و پنومونی (عفونت سیستم تنفسی) ناشی از آن بالا می رود.
این کارشناس ارشد گفتار درمانی افزود: برخی از بیماران مبتلا به آسپراسیون خاموش هستند و علائم آسپیراسیون مثل سرفه یا گلوپاک کردن را نشان می دهد.
ترامشلو خاطرنشان کرد: در صورتی که اختلال بلع یا دیسفاژی تشخیص داده نشود می تواند منجر به کاهش وزن بدن، از دست دادن آب بدن و ضعف عمومی شود و به طور کلی کیفیت زندگی خود را کاهش می دهد.
وی به علائم اختلال بلع اشاره کرد و گفت: برخی از علائم رایج دیسفاژی شامل مشکل در کنترل لقمه غذایی یا بزاق در دهان، مشکل در شروع (راه اندازی) عمل بلع، سرفه، احساس خفگی، عفونت تنفسی (پنومونی) کاهش وزن دور از انتظار، گرفتگی صدا به دنبال غذا خوردن، برگشت غذا از بینی است.
*اختلال بلع در سالخوردگان و افراد مبتلا به سکته بیشتر است
ترامشلو در ادامه بیان کرد: دیسفاژی یا اختلال بلع، یک شکایت رایج در میان سالخوردگان است.
وی گفت: شیوع این مشکل در افراد مبتلا به سکته بیشتر است.
این کارشناس ارشد تأکید کرد: در صورت بروز مشکل اختلال بلع یا دیسفاژی، افراد باید به متخصص آسیب شناسی گفتار و زبان مراجعه کنند.
ترامشلو در پایان توصیه کرد: در صورت وجود اختلال بلع برای درمان آن باید اقدام شود و باید توجه داشت که دیسفاژی یا اختلال بلع یکی از علائم بیماری ام اس (MS) هم است که لازم است به آن اهمیت زیادی قایل شد./ح